Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPROBLEM Z MIKROFONEM
Moderatorzy: Jacek Bogusz, Tomasz Gumny, Futrzaczek, Adam Tatuś, Moderatorzy
PROBLEM Z MIKROFONEM
Witam! Proszę o pomoc ponieważ mam problem z podłączeniem mikrofonu pod dvd aby uzyskać głos na głośnikach.
Kino domowe posiada wejścia i wyjścia : aux in i line out , a niestety nie posiada wejścia na mikrofon. Sądziłem , że bezpośrednie podłączenie pod wejście aux rozwiąże problem , ale nic to nie dało. Być może potrzebny jest przedwzmacniacz mikrofonowy, nie wiem właśnie więc zwraca się o pomoc do Państwa. A może urządzenie tego typu będzie dobre ( poniżej link) - proszę o pomoc i z góry dziękuję.
http://www.allegro.pl/item863490959_zes ... losem.html
Kino domowe posiada wejścia i wyjścia : aux in i line out , a niestety nie posiada wejścia na mikrofon. Sądziłem , że bezpośrednie podłączenie pod wejście aux rozwiąże problem , ale nic to nie dało. Być może potrzebny jest przedwzmacniacz mikrofonowy, nie wiem właśnie więc zwraca się o pomoc do Państwa. A może urządzenie tego typu będzie dobre ( poniżej link) - proszę o pomoc i z góry dziękuję.
http://www.allegro.pl/item863490959_zes ... losem.html
Dziękuję end za odp. Jeśli to rozwiąże mój problem to super. Tylko dlaczego bezpośrednio jak podłączam mikrofon pod aux to nie działa? . Nie jestem w elektronice za bardzo do przodu ale może chodzi o pasmo przenoszenia ? a ten zestaw z allegro może ma w pulpicie w montowany jakiś przedwzmacniacz?
Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam .
Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam .
Czyli na chłopski prosty rozum dvd nie obiera sygnałów z mikrofonu, tak jak by ich nie słyszał dlatego należy zrobić mu "zabieg przeszczepu przystawki" który mu w tym pomorze.
Dzięki jeszcze raz end - czyli zakupię to urządzenie z allegro. W sumie chodziło o moją córkę która lubi śpiewać i chciała żebym podłączył jej mikrofon pod głośniki kina domowego. Próbowałem różnych sposobów i nic nie wychodziło. Już muślałem żeby kupić może jakiś wzmacniacz karaoke lub dvd z wejściem na mikrofon ale , jeśli powyższy zestaw załatwi problem to ok.
Dzięki jeszcze raz end - czyli zakupię to urządzenie z allegro. W sumie chodziło o moją córkę która lubi śpiewać i chciała żebym podłączył jej mikrofon pod głośniki kina domowego. Próbowałem różnych sposobów i nic nie wychodziło. Już muślałem żeby kupić może jakiś wzmacniacz karaoke lub dvd z wejściem na mikrofon ale , jeśli powyższy zestaw załatwi problem to ok.
Maj jeszcze jedno pytanie może END do Ciebie skoro jesteś już w temacie. Jak widzę Twoje fachowe porady pomogły już nie jednemu i tylko pozazdrościć takiej wiedzy . W sumie pragnę tylko całkowicie się upewnić , że powyższy zestaw ( co wysyłałem linka) będzie na pewno działał , czy bardziej efektywne będzie raczej coś takiego
http://www.allegro.pl/item872051657_prz ... _5622.html
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC I JESZCZE RAZ POZDRAWIAM
http://www.allegro.pl/item872051657_prz ... _5622.html
Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC I JESZCZE RAZ POZDRAWIAM
Jedno jak i drugie to pewnie zbliżona jakość jeśli w ogóle można mówić tutaj o jakości, ale przecież nie potrzebujesz tego do profesjonalnych czy studyjnych zastosowań.
Jeśli nie masz mikrofonów to pierwszy zestaw będzie najodpowiedniejszy, do tego ma regulację barwy tonu i efekt echo - co może uatrakcyjnić zabawę.
Drugi nie oferuje nic poza wzmocnieniem sygnału, więc w razie co nie masz opcji korekcji barwy tonu itd.
Trudno jednoznacznie stwierdzić który z nich jest lepszy, bo wszystko zależy od konstrukcji i użytych komponentów, od których też silnie zależy jakość dźwięku.
Jednak myślę, że do amatorskich zastosowań będą o.k
Weź pierwszy. W razie gdybyś nie był zadowolony to postaram Ci się pomóc, ale to w razie co i na PW.
Jeśli nie masz mikrofonów to pierwszy zestaw będzie najodpowiedniejszy, do tego ma regulację barwy tonu i efekt echo - co może uatrakcyjnić zabawę.
Drugi nie oferuje nic poza wzmocnieniem sygnału, więc w razie co nie masz opcji korekcji barwy tonu itd.
Trudno jednoznacznie stwierdzić który z nich jest lepszy, bo wszystko zależy od konstrukcji i użytych komponentów, od których też silnie zależy jakość dźwięku.
Jednak myślę, że do amatorskich zastosowań będą o.k
Weź pierwszy. W razie gdybyś nie był zadowolony to postaram Ci się pomóc, ale to w razie co i na PW.
Dziękuję END po raz kolejny i chylę nisko czoła. Zakupię zestaw pierwszy i mam nadzieję że w końcu wszystko będzie ok. Znalazłem dziś instrukcję od mojego dvd i w danych technicznych wzmacniacz ma czułość wejściową AUX 900 mV , wejściową DIGITAL 450 mV , pasmo przenoszenia 20 HZ- 20 kHz/ - 3dB i stosunek sygnał/ szum > 65 dB ( CCIR). W sumie za wiele nic mi to nie mówi poza nazwami skrótów. Pozdrawiam
Re: PROBLEM Z MIKROFONEM
Też mam ten sam problem... Ktoś coś pradzi?
Re:
O widzisz! Dzięki za podpowiedźProblemem jest zbyt niska czułość wejścia AUX, dlatego potrzebujesz przedwzmacniacza, który będzie miał większą czułość wejściową - przystosowaną do współpracy np. z dowolnym mikrofonem dynamicznym.