Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Konwerter poziomów logicznych 3.3V/5V bez zródla napięcia 3.3V

porlock
-
-
Posty: 45
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Konwerter poziomów logicznych 3.3V/5V bez zródla napięcia 3.3V

Postautor: porlock » 10 sie 2017, o 12:57

Czy możliwe jest zbudowanie konwertera poziomów logicznych z 3.3V na 5V bez źródła zasilania 3.3V ?
Już tłumacze w czym rzecz, otóż potrzebuje przeprowadzić takową konwersję z pewnego urządzenia które pracuje w logice 3.3V udostępnia sygnały cyfrowe własnie o takim zakresie napiec natomiast nigdzie nie ma wyprowadzonego zasilania, tak więc mam tylko sygnał danych i nie mam za bardzo skąd wziąć 3,3V żeby zasilić konwerter TTL po stronie nieniskiej :( Jak sobie z tym fantem poradzić Jakaś przetwornica 5v->3.3V ze strony wysokiej tzn z zasilania urządzenia odbiorczego, czy tak w ogolę można ?

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 424
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: redakcja

Re: Konwerter poziomów logicznych 3.3V/5V bez zródla napięcia 3.3V

Postautor: Jacek Bogusz » 10 sie 2017, o 13:04

Próbuję to ogarnąć, ale za bardzo chcesz utajnić cel konwersji i przez to wszystko jest pogmatwane. Napisałbyś w prosty sposób co z czym chcesz spiąć i wtedy można podpowiedzieć rozwiązanie. Bo skoro - jak piszesz - nie ma skąd wziąć 3,3V, to czym zasilisz przetwornicę? A jeśli nie ma 3,3V, to i tak potrzebujesz zasilacz dla konwertera no i może także dla zewnętrznego urządzenia, z którym się łączysz. Jeśli zasilisz konwerter np. 5V, to obniżenie napięcia do 3,3V lub mniej nie przedstawia żadnego problemu. A ten tajemniczy "sygnał danych" - co to za interfejs?

porlock
-
-
Posty: 45
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Konwerter poziomów logicznych 3.3V/5V bez zródla napięcia 3.3V

Postautor: porlock » 10 sie 2017, o 13:16

Oj to długa historia ale ok wyjaśnię

Jest sobie dron, który ma wadę fabryczną wada owa polega na tym ze ESC od silników przyjmuje sygnały PWM w logice 5V, a "kostka" sterująca może wycisnąć tylko PWM w logice 3,3V. W firmware "kostki" drona jest patch który w jakiś cudowny/magiczny sposób sobie radzi z tym problemem, z tym ze od pewnej wersji softu patch nie jest już implementowany. Aby wgrać najnowsze firmware trzeba sobie samemu poradzić z ową wadą fabryczną lub zostać przy starym sofcie. Do samego ESC idą kabelki 5V, GND, PWM 3,3V, i coś tam jeszcze ale na pewno nie zasilanie 3,3V. Sama "kostka" również nie ma nigdzie wyprowadzonego zasilania 3.3V.

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 424
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: redakcja

Re: Konwerter poziomów logicznych 3.3V/5V bez zródla napięcia 3.3V

Postautor: Jacek Bogusz » 10 sie 2017, o 13:53

Krótko mówiąc - potrzeba podnieść napięcie sygnału PWM idącego z kontrolera do regulatora (ESC)? Po pierwsze sprawdziłbym czy ESC nie akceptuje poziomu 3,3V. Niektóre układy logiczne CMOS, zwłaszcza jeśli mają na wejściu przerzutnik Schmitta, akceptują poziomy TTL, a w standardzie TTL mówi się, że "1" logiczna to napięcie wyższe od 2,4V. Po drugie, jak jest zasilany ESC? Bo tam są potrzebne dwa napięcia - dla silnika i dla procesora. Zwykle napięcie dla procesora jest dostarczane z zewnątrz i wynosi 5V. Zbudowanie konwertera 3,3V->5V w takiej sytuacji nie przedstawia większego problemu. Po prostu, tranzystor lub gotowy układ scalony zasilany z 5V, z tego samego, co ESC i już ;)

porlock
-
-
Posty: 45
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Konwerter poziomów logicznych 3.3V/5V bez zródla napięcia 3.3V

Postautor: porlock » 10 sie 2017, o 14:05

Generalnie powiem tak :) niby akceptuje ale od 2,4 do 3,3 nie daleko.. i zdarzały się przypadki ze z jakiś względów ESC "nie wyłapał" logicznej jedynki, działo się to przeważnie gdy sygnałów PWM miał wysoką częstotliwość, co spowodowało ze silnik się na chwilkę zatrzymał i don spadał jak liście z drzew. Chip ESC zasilany jest z 5V.
Co rozumiesz przez zbudowanie konwertera 3,3V->5V ? gotowe układy konwersji sygnałów logicznych z 3,3V na 5V wymagają zasilania po stronie 3,3V i po stronie 5V jak np ten

https://botland.com.pl/rozszerzenia-gpi ... t-spi.html

O ile zapewnienie 5v to nie problem to 3,3 jak już wspomniałem nigdzie nie ma, tzn. gdzieś jest ale nie wiadomo gdzie ;-) zupłenie jak wioska smurfów ;-)

Rozumiem ze w takim konwerterze 3,3V to tylko napięcie referencyjne żeby układ scalony wiedział do czego sie odnieść, wiec moze dać po prostu stabilizator 3,3V i podłączony pod 5V

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 424
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: redakcja

Re: Konwerter poziomów logicznych 3.3V/5V bez zródla napięcia 3.3V

Postautor: Jacek Bogusz » 10 sie 2017, o 20:49

Ale po co napięcie referencyjne? Przecież wystarczy jeden tranzystor pracujący w układzie ze wspólnym emiterem - podstawowa aplikacja tranzystora. Na bazie rezystor, rezystor od bazy do masy, rezystor w kolektorze i tranzystor NPN Za nim jest potrzebny inwerter lub drugi podobny stopień, bo tranzystor w tym układzie odwraca fazę. A jeśli chodzi o układy scalone, to wystarczy zasilana z 5V bramka z przerzutnikiem Schmitta na wejściu. Za bardzo komplikujesz sobie życie. Przecież potrzebna ci jest konwersja jednokierunkowa, to znaczy tylko od kontrolera do ESC, a to załatwi dosłownie "byle co" tym bardziej, że masz zasilanie +5V.


porlock
-
-
Posty: 45
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Konwerter poziomów logicznych 3.3V/5V bez zródla napięcia 3.3V

Postautor: porlock » 10 sie 2017, o 21:46

No dla mnie to nie jest "byle co" :( nie umiem sam wybrać bramki jest ich zatrzęsienie, podobnie jak wybrać tranzystor ze o doborze odpowiednich rezystorów nie wspomnę, nie jestem elektronikiem, montuje coś od przypadku do przypadku i w 99% z gotowych schematów.
Jeśli to takie proste to bym był wdzięczny za jakiś prosty schemacik .. i spis elementów.

porlock
-
-
Posty: 45
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Konwerter poziomów logicznych 3.3V/5V bez zródla napięcia 3.3V

Postautor: porlock » 10 sie 2017, o 22:31


porlock
-
-
Posty: 45
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Konwerter poziomów logicznych 3.3V/5V bez zródla napięcia 3.3V

Postautor: porlock » 11 sie 2017, o 18:28

Jacku co o tym myślisz ?

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 424
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: redakcja

Re: Konwerter poziomów logicznych 3.3V/5V bez zródla napięcia 3.3V

Postautor: Jacek Bogusz » 11 sie 2017, o 21:24

To trzeba na początku pytania napisać co i jak ;). A schemat - moim zdaniem powinien dać sobie radę.

porlock
-
-
Posty: 45
Rejestracja: 11 lis 2014, o 10:55

Re: Konwerter poziomów logicznych 3.3V/5V bez zródla napięcia 3.3V

Postautor: porlock » 12 sie 2017, o 00:13

To znaczy że wrażenie zrobiłem jak bym się z znał ? ;-)

Dzięki :-)
Ostatnio zmieniony 12 sie 2017, o 11:27 przez porlock, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 186
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Konwerter poziomów logicznych 3.3V/5V bez zródla napięcia 3.3V

Postautor: r-mik » 12 sie 2017, o 09:32

Google fajne jest, ale nie prościej jak w załączniku? Diodę to raczej krzemową. Przesunie ona nico w górę napięcie w stanie wysokim. Skoro problem występuje sporadycznie, może to rozwiązać problem. Jeśli ESC ma podciąganie, to rezystor okaże sie zbędny.
Załączniki
3V3 2 5V.jpg

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: autominus i 5 gości