Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Sterowanie windą - automat

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

lukasz034
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 17 sty 2010, o 11:57
Lokalizacja: Koszalin

Sterowanie windą - automat

Postautor: lukasz034 » 17 sty 2010, o 12:04

Witam

Na zaliczenie Labolatorium z Techniki Cyfrowej dostałem takowy projekt: "Zaprojektuj układ sterowania windą. kolejne przełączniki (osiem pięter) to numery pieter. Na diodach pokazujemy ruch windy. Na wyświetlaczu numery pieter. Osiem przełączników to piętra z których ,możemy przywołać windę ( jeśli winda jedzie np. na 6 piętro, a przywołujemy ją z 2 piątra, to musi dojechać do 6, a później wrócić na 2 ). "
Męczę się jak rozpisać graf przejść automatu Mealy'ego więc bardzo prosiłbym o pomoc. Ze zrobieniem projektu w programie sobie poradzę, najważniejszy jest dobry początek czyli graf przejść.
Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Darlington
-
-
Posty: 574
Rejestracja: 12 lis 2007, o 18:18
Lokalizacja: stąd!

Postautor: Darlington » 18 sty 2010, o 12:31

To jak nie dajesz rady automatem Mealego to może spróbuj automatem Moore'a
Musisz się zastanowić, co ma być wejściem, co wyjściem a co pamięcią i rozpisać w grafie wszystkie możliwe kombinacje.

tg3a
-
-
Posty: 243
Rejestracja: 26 maja 2008, o 19:46
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterowanie windą - automat

Postautor: tg3a » 18 sty 2010, o 13:22

Witam.
Wydaje się, że nie zostały zdefiniowane wszystkie wejścia. Bo skąd sterownik będzie wiedział, że winda już dojechała do 6 piętra:
jeśli winda jedzie np. na 6 piętro, a przywołujemy ją z 2 piątra, to musi dojechać do 6, a później wrócić na 2
Należy chyba przyjąć, że do dyspozycji jest jeszcze przykładowo komplet wyłączników włączanych przez pojawienie się windy na poszczególnych piętrach.
I pytanie do osoby prowadzącej: czy trzeba rozwiązywać problem zapewnienia jakiegoś minimalnego czasu pobytu windy na piętrze - w przypadku jak powyżej chodzi o to, czy nie przeszkadza, jeśli winda po dojechaniu na 6 piętro natychmiast odjedzie na piętro 2-gie?

Co do całego zadania, mam taki pomysł, nie wiem jeszcze, na ile ułatwiający rozwiązanie, aby całość sterownika rozbić na bloki realizujące prostsze funkcje. Na przykład można dla każdego piętra zastosować przerzutnik, będący również prostym automatem Moore'a, który po przyjęciu zgłoszenia z przycisku sterującego będzie ustawiany w stan 1 (jest zgłoszenie), a po otrzymaniu z pozostałej części sterownika sygnału, że winda zatrzymała się na tym piętrze, będzie ustawiany w stan 0 (zgłoszenie zrealizowane, nie ma zgłoszenia). Mam nadzieję, że ta pozostała część sterownika dzięki wprowadzeniu takich 1-bitowych pamięci będzie wymagała mniej stanów.
Narzuca się też pomysł, by rozbić cały sterownik na jakieś iteracyjne bloczki, jednakowe dla wszystkich pięter, upraszczające się dla piętra najniższego i najwyższego.
Pozdrawiam, i życzę powodzenia.

BratKarol
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 28 gru 2018, o 12:32

Re: Sterowanie windą - automat

Postautor: BratKarol » 11 sty 2019, o 12:31

Witam.
Wydaje się, że nie zostały zdefiniowane wszystkie wejścia. Bo skąd sterownik będzie wiedział, że winda już dojechała do 6 piętra:
jeśli winda jedzie np. na 6 piętro, a przywołujemy ją z 2 piątra, to musi dojechać do 6, a później wrócić na 2
Należy chyba przyjąć, że do dyspozycji jest jeszcze przykładowo komplet wyłączników włączanych przez pojawienie się windy na poszczególnych piętrach.
I pytanie do osoby prowadzącej: czy trzeba rozwiązywać problem zapewnienia jakiegoś minimalnego czasu pobytu windy na piętrze - w przypadku jak powyżej chodzi o to, czy nie przeszkadza, jeśli winda po dojechaniu na 6 piętro natychmiast odjedzie na piętro 2-gie?

Co do całego zadania, mam taki pomysł, nie wiem jeszcze, na ile ułatwiający rozwiązanie, aby całość sterownika rozbić na bloki realizujące prostsze funkcje. Na przykład można dla każdego piętra zastosować przerzutnik, będący również prostym automatem Moore'a, który po przyjęciu zgłoszenia z przycisku sterującego będzie ustawiany w stan 1 (jest zgłoszenie), a po otrzymaniu z pozostałej części sterownika sygnału, że winda zatrzymała się na tym piętrze, będzie ustawiany w stan 0 (zgłoszenie zrealizowane, nie ma zgłoszenia). Mam nadzieję, że ta pozostała część sterownika dzięki wprowadzeniu takich 1-bitowych pamięci będzie wymagała mniej stanów.
Narzuca się też pomysł, by rozbić cały sterownik na jakieś iteracyjne bloczki, jednakowe dla wszystkich pięter, upraszczające się dla piętra najniższego i najwyższego.
Pozdrawiam, i życzę powodzenia.
A jak nie to skontaktować sie z jakimś producentem ja tak zrobiłem, wyszukałem firmy która ma dźwigi elektryczne i masz mega dużą podpowiedź do pracy

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 307
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Sterowanie windą - automat

Postautor: r-mik » 11 sty 2019, o 16:21

jeśli winda jedzie np. na 6 piętro, a przywołujemy ją z 2 piątra, to musi dojechać do 6, a później wrócić na 2
Zły algorytm. Przypuśćmy, ze winda jest między 1 a 2 piętrem. Powinna się zatrzymać na 2 a później na 6. Aby lepiej zobrazować:
- winda ruszyła z 1 na 8, na 2 jest przywołanie. Winda jedzie do 8, wraca na 2 (przypuśćmy, że właśnie jest na 5), w tym czasie przywołanie na 4. Winda jedzie na 2, po czym wraca na 4. Mógłbym dalej pisać i mamy fajny ping-pong a co za tym idzie marnowanie energii i to w dobie powszechnej ekologii. Tak uczą w szkołach? Bardzo źle!
Winda powinna się zatrzymać po drodze, jeśli jest przywołanie! Zauważ, że tak przeważnie działają windy!
Może być inaczej, gdy są to windy ekspresowe (ile takich jest w naszym kraju?). Winda tak rozpędza się i potrzebuje czasu na zatrzymanie ale 8 pięter i winda ekspresowa? Nie zdążyła by się rozpędzić i już musi hamować.

Wróć do „PLD/FPGA i inne zagadnienia techniki cyfrowej”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości