Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Piec gitarowy Eltron 50

Awatar użytkownika
JimiPeace
-
-
Posty: 110
Rejestracja: 8 paź 2006, o 19:56
Lokalizacja: Trzemeszno

Postautor: JimiPeace » 12 mar 2007, o 20:09

Witam, dostałem właśnie od Kumpla taki piecyk tylko że 50watt 50 jp-2 i mam problem otóż jak włączę siec i potem moc to głośniki trzeszczą tak pulsacyjnie a w tym momencie grzeje sie taki drucik w wzm. taki zakręcony na schemacie jest to R116 są 2 takie druciki R116 i R115. Właśnie włączyłem go 2 raz i patrze że sie już nie grzeje się ten drucik, pewnie gdy bym jeszcze raz włączył bo by sie grzał, ale sie nie grzał a głośniki wciąż pulsacyjnie trzeszczą. Szkoda takiego pieca wszystkie głośniki ma oryginalne i nawet reverb sprężynowy ma.



Pozdro!

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 13 mar 2007, o 00:11

Witam, dostałem właśnie od Kumpla taki piecyk tylko że 50watt 50 jp-2 i mam problem otóż jak włączę siec i potem moc to głośniki trzeszczą tak pulsacyjnie a w tym momencie grzeje sie taki drucik w wzm. taki zakręcony na schemacie jest to R116 są 2 takie druciki R116 i R115. Właśnie włączyłem go 2 raz i patrze że sie już nie grzeje się ten drucik, pewnie gdy bym jeszcze raz włączył bo by sie grzał, ale sie nie grzał a głośniki wciąż pulsacyjnie trzeszczą. Szkoda takiego pieca wszystkie głośniki ma oryginalne i nawet reverb sprężynowy ma.



Pozdro!
To są rezystory drutowe jak widać pewnie masz uszkodzone tranzystory końcowe przez co płynie zbyt duży prąd w tych rezystorach i się grzeją.
Sprawdź je i sterujące przede wszystkim.

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Postautor: janek11389 » 13 mar 2007, o 06:35

Witam! Ten piec mimo topornej obudowy, powinien być jednym z lepszych piecy, ma odpowiednie gabaryty, wytłumioną skrzynię i porządny otwór dyfuzyjny, tylko z elektroniką trochę im nie wyszło, ale to można poprawić, a nawet zmienić, a jak już poprawisz, to pewnie Kolega, co Ci go ofiarował będzie pewnie troszeczkę żałował swojej pochopnej decyzji! Nie koniecznie musi być uszkodzona końcówka, jeżeli jest 0 napięcia na wyjściu, to powinna być sprawna! Ta pulsacja najprawdopodobniej, to wzbudzanie się układu na bardzo niskich częstotliwościach i pewnie stąd to grzanie się oporów wyrównawczych! Co się wzbudza to Ci nie powiem, ale, dla czego to myślę, że bardzo sprzyja temu sam korektor barwy tonu, jego podbicie basu jest 250% większe niż jednego kiloherca! Piszesz, że jak pogłośnisz to się wzbudza, ale które wejście, oba naraz czy tylko jedno? Na sam początek to wymień Rezystor R309 i 109 na 82K, jeżeli nadal będą te objawy, to w tedy musisz zlokalizować źródło powstawania tych tętnień! Zakładam, że nie jesteś oprzyrządowany, to w takim razie pójdziesz na skróty, przylutujesz kawałek linki do masy, załączysz wzmacniacz, tak żeby powstały pulsacje, a drugim końcem dotkniesz wejścia końcówki, zwierając tym samym wejście końcówki do masy, jeżeli ustąpi, to znaczy, że wzbudzanie nie pochodzi z końcówki! Następnie zwierasz wejście pogłosu to jest C501, jak ustąpi to nie to, potem musisz zwierać wejścia przedwzmacniaczy, jeżeli nie ustąpi, to zwierasz wyjścia barwy tonu, baza T404 i T303, tym sposobem zawęzisz pole poszukiwań! Osobiście proponuje sprawdzenie zasilacza szeregowego na T201, żeby się nim nie paprać to idź na skróty, kup stabilizator UL7818 wylutuj T201, a w jego miejsce wstaw ten stabilizator, z tym, że likwidujesz T202, R202, C201, D201R205, R206, C202, a C203, sprawdź czy jest dobry, albo od razu wstaw nowy, nawet wstaw tam 470uF, Tam gdzie jest bazaT201, to ją lutujesz do masy, dasz taką zworę z drutu, między kolektor T202, a masę zecerki D201, to będzie bardzo rozsądne posuniecie i myślę, że po tych zabiegach powinno pulsowanie zniknąć! Ze względu na wiek tego pieca, to sprawdź C1 i C2, albo podmień na nowe, dzisiejsze elektrolity są o wiele mniejsze, to od razu możesz kupić 10000uF na 40V, to są groszowe sprawy, a dobra filtracja to połowa sukcesu! Po tych zabiegach napisz czy jest jakaś poprawa?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JimiPeace
-
-
Posty: 110
Rejestracja: 8 paź 2006, o 19:56
Lokalizacja: Trzemeszno

Postautor: JimiPeace » 13 mar 2007, o 08:16

Wymienię tylko te rezystory R309 I R109, wstawię ten stabilizator UL7818 i podmienię C1 i C2 jak nic nie da to walnę go w kąt a głośnik i reverb wykorzystam do tego lampowca co robie. Trudno odszukać te rezystory i kondy bo wszystkie oznaczenia są pod np. rez. lub kon. i nie widać :608: Ale jakoś trzeba bedzię to zrobić.

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Postautor: janek11389 » 13 mar 2007, o 08:26

Spokojnie, ja myślę, że po tej wymianie na 99,9%-centa, będzie już dobrze, wyrzucić zawsze zdążysz! Jak co to przecież do tego szasi możesz wstawić jedną lampkę na leżąco, powinna tam wejść a trafo zasilające możesz zamontować w skrzyni na dole, albo gdzieś z boku! Najpierw zrób tą wymianę a potem zobaczysz, co będzie!

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 13 mar 2007, o 10:26

A może te tętnienia z zasilacza - wyschnięte elektrolity?

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Postautor: janek11389 » 13 mar 2007, o 11:02

A może te tętnienia z zasilacza - wyschnięte elektrolity?
Dla tego Koledze napisałem, że ze względu na wiek tego pieca niech sprawdzi kondensatory C1 i C2, to są właśnie elektrolity z zasilacza!

Awatar użytkownika
JimiPeace
-
-
Posty: 110
Rejestracja: 8 paź 2006, o 19:56
Lokalizacja: Trzemeszno

Postautor: JimiPeace » 28 mar 2007, o 13:49

No i wymieniłem to wszystko czyli T201 R309 i R109 no i C1 i C2 i klapa włączyłem siec potem moc i bezpiecznik zdechł, są trzy bezpieczniki 2x1.6a to są do tych elektrolitów z tego co na schemacie wyczytałem i jeszcze jeden na 630mA ale nei wiem od czego to.

Przed chwilą zamieniłem ten układ Ul7818 spowrotem na ten tranzystror co był włączyłem znów zaczął tak impulsywnie trzeszczć i jeden z kondensatorów filtrujących wykitował wymek poszedł wydrzuszył się i klapa.

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Postautor: janek11389 » 28 mar 2007, o 18:53

Jeżeli kondensator rozsadziło, to znaczy, że albo jest odwrotnie wlutowany, albo jest na nim wyższe napięcie jak powinno, innej możliwości nie ma! Ten trzeci bezpiecznik, jest z pierwotnego uzwojenia trafa, zabezpiecza trafo! Który bezpiecznik przeszedł? Czy ustawiałeś prąd spoczynkowy?

Awatar użytkownika
JimiPeace
-
-
Posty: 110
Rejestracja: 8 paź 2006, o 19:56
Lokalizacja: Trzemeszno

Postautor: JimiPeace » 28 mar 2007, o 19:37

Bezpiecznik poszedł ten od trafa, Z tym C1 to rzeczywiście chyba źle wlutowałem. "ustawiłes prąd spoczynkowy" nie wiem o co chodzi... A bezpiecznik wysiadał przy włożonym układzie 7818 a jak wlutowałem spowrotem ten tranzystor co był to nie, ... i pulsacyjne trzeszczenie wciąż jest...

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Postautor: janek11389 » 28 mar 2007, o 19:46

Może odwrotnie wlutowałeś ten stabilizator, powinien być lepszy! Takie pomyłki się zdążają, nie przejmuj się, kup nowy elektrolit i wstaw, a najlepiej od razu dwa, teraz robią o wiele mniejsze, to możesz sobie pozwolić na większą pojemność, to są groszowe sprawy, filtracji nigdy nie za wiele! Jak już całkiem zwątpisz, to podrzucisz mi to, może mi się uda to opanować!

Awatar użytkownika
JimiPeace
-
-
Posty: 110
Rejestracja: 8 paź 2006, o 19:56
Lokalizacja: Trzemeszno

Postautor: JimiPeace » 28 mar 2007, o 20:23

Szkoda że nei mam sklepu w mieście bo bym kupił na miejscu ten kond. a tak musze wszystko zamawiać. A te kondensatory to nie wiem czy takie groszowe sprawy 5zl za sztuke. A z tym stabilizatorem to rzeczywiscie może inaczej wlutować ale jak? A jak to wytłumaczyć? Postaram sie zdobyc aparat i zrobić fote tego miejsca na ten stabilizator.

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Postautor: janek11389 » 29 mar 2007, o 05:24

Coś czuje, że masz doła i powoli rezygnujesz, a szkoda, bo z tego można na prawdę zrobić dość porządny piec, tylko trzeba mu lekarza! Nie masz racji, co do tych pięciu złotych, musisz popatrzeć na to z innej strony, głupie piwo też kosztuje ponad 3zł, ale kondensator za 5zł, pochodzi ze 20, albo i 40lat, a z piwa jak długo będziesz miał pożytek? Dopóki go nie wysikasz! Wiec nadal podtrzymuje wersję, że to groszowe sprawy! Jak będziesz chciał rzucić tym w kat, albo się tego pozbyć, na rzecz nowego, z firmową nalepką, to napisz na PW i podeślesz mi tą szufladę!

Awatar użytkownika
JimiPeace
-
-
Posty: 110
Rejestracja: 8 paź 2006, o 19:56
Lokalizacja: Trzemeszno

Postautor: JimiPeace » 29 mar 2007, o 06:21

No kurde chciałbym zrobić to. Najlepiej od razu te przeróbki co opisałeś. Ale połowy z nich nie wiem otóż: co to jest pot. altu? i w ogóle nie mogę poznajdywać częsci bo oznaczenia są pozasłaniane, najlepiej żeby ktos kto zrobił już te przeróbki zrobil fote wzm. i zaznaczył.

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Postautor: janek11389 » 29 mar 2007, o 06:50

Takie przeróbki robiłem, ale żeby zdjęcia robić to nie wpadłem na to, nie było takiej potrzeby! Też nie wiem, co to znaczy ,,pot. Altu”, z jakiego kontekstu to wyrwałeś? Rozumie cię, że ciężko Ci to wszystko znaleźć, no, ale musisz sobie z tym poradzić!

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 29 mar 2007, o 08:57

Co do stabilizatorów... Opis wyprowadzeń stabilizatorów.
Załączniki
Wyprowadzenia stabilizatorów.PNG
Kliknij miniaturę aby powiększyć.
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2008, o 10:38 przez end, łącznie zmieniany 1 raz.

aaaaaa
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 29 mar 2007, o 18:15
Lokalizacja: kko

Postautor: aaaaaa » 31 mar 2007, o 16:22

Rezystor nastawny w korektorze barwy służący do regulacji pasma nazwanego altem. ;)
I na każdym eltronie z przodu na panelu obok środkowego potencjometru korektora jest napisane ALT.

mario78
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 20 wrz 2008, o 19:01
Lokalizacja: Łaszczów

Postautor: mario78 » 20 wrz 2008, o 19:04

eh ja również mam problem z tym piecem, czy ktoś z użytkowników forum mógłby mi go naprawić ?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 21 wrz 2008, o 10:38

eh ja również mam problem z tym piecem, czy ktoś z użytkowników forum mógłby mi go naprawić ?
A co się z nim dzieje?

mario78
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 20 wrz 2008, o 19:01
Lokalizacja: Łaszczów

Postautor: mario78 » 21 wrz 2008, o 15:49

na poczatku byly objawy takie jak powyzej, tj. bardzo sie grzal rezystor, piec byl w naprawie ale jais czas pozniej doszlo do powanzieszych uszkodzen poplaiy sie tranzystory na przedwzmacniaczu oraz na koncowce mocy (najpierw zmienilem na przedwzmacniaczu nie pomoglo dalej rezystor sie grzal), a teraz po wymianie tychze piecyk warczy i nic poza tym...

Wróć do „Live sound, gitara, nagłośnienie, światło, instalacje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość