Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Szukam ukadu regulującego sygnał wyjściowy wzmacniacza

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

Sławek5
-
-
Posty: 485
Rejestracja: 15 sie 2003, o 16:40
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Szukam ukadu regulującego sygnał wyjściowy wzmacniacza

Postautor: Sławek5 » 15 lis 2006, o 13:52

Cześć.
Potrzebuje porady.
Macie jakis pomysł na układ który podłączony do wyjscia wzmacniacza audio na swoim wyjsciu daje sygnał o tej samej wartości, stałem i niezależnej od aktualnego poziomu mocy na wyjsciu wzmacniacza.
Potrzebuje tego do podłączenia do wskaźnika wysterowania a jego wskazania muszą być niezależne od mocy podawanej pocy wzmacniacza

Awatar użytkownika
Woycek
-
-
Posty: 62
Rejestracja: 30 sty 2005, o 09:51
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Kontaktowanie:

Re: Szukam ukadu regulującego sygnał wyjściowy wzmacniacza

Postautor: Woycek » 15 lis 2006, o 15:10

Cześć.
Potrzebuje porady.
Macie jakis pomysł na układ który podłączony do wyjscia wzmacniacza audio na swoim wyjsciu daje sygnał o tej samej wartości, stałem i niezależnej od aktualnego poziomu mocy na wyjsciu wzmacniacza.
Potrzebuje tego do podłączenia do wskaźnika wysterowania a jego wskazania muszą być niezależne od mocy podawanej pocy wzmacniacza
:D to co ma mierzyć ten wskaźnik?????jeżeli jak piszesz "na swoim wyjsciu daje sygnał o tej samej wartości, stałem i niezależnej od aktualnego poziomu mocy na wyjsciu wzmacniacza". :?..

Sławek5
-
-
Posty: 485
Rejestracja: 15 sie 2003, o 16:40
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Postautor: Sławek5 » 15 lis 2006, o 16:15

Chyba ktoś nieuważnie przeczytał albo źle zinterpretował, albo ja źle opisałem.

Przecież jeżeli bezposrednio do wyjscia wzmacniacza audio podłącze wskaźnik to (opisowo) jak bedzie cicho to będa się świeciły powiedzmy 2 diody a jak głosno to wszystkie.
A tu chodzi o to aby niezleżnie od głośności ustawionej wsażnik wskazywał jak by ustawione było na jedną głośnośc..

A teraz bardziej technicznie. to tak jak byś podłączył wskażnik na wejsciu wzmacniacza np na wyjsciu audio odtwarzacza DVD.

radcorp
-
-
Posty: 79
Rejestracja: 2 sty 2006, o 15:52
Lokalizacja: Polska

Postautor: radcorp » 15 lis 2006, o 19:06

:idea:
Załączniki
1.gif

Awatar użytkownika
waldek
-
-
Posty: 125
Rejestracja: 1 sty 2004, o 12:57
Lokalizacja: inowrocław

Postautor: waldek » 16 lis 2006, o 01:30

zaprezentowany ukłąd jest ciekawy, ale zawiera od razu układ wskaźnika, dodatkowo złożony z czterech tylko diod, a rozbudowa może okazac sie nieco kłopotliwa...
myslę, że pytajacemu koledze nie o to chodziło...
czy nie prościej nie stosowac półśrodków, i wpiąc się w odpowiednie miejsce we wzmacniaczu, za pośrednictem jakiegos bufora, żeby układ wskaźnika nie zakłócał pracy wzmacniacza?
przy okazji taki bufor mógłby wzmacniac sygnał na potrzreby wskaźnika, o ile zaszłaby taka konieczność

Sławek5
-
-
Posty: 485
Rejestracja: 15 sie 2003, o 16:40
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Postautor: Sławek5 » 16 lis 2006, o 06:00

No właśnie i tu jest problem bo nie można sie wpiąć do przed wzmacniaczem mocy. Wiem że byłoby to najprostrze, ale z pewnych względów niemożliwe

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 105 gości