Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Unitra WS 432. Mam Do Was Pytanie.

vati
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 29 cze 2006, o 16:19
Lokalizacja: Krk Nh
Kontaktowanie:

Unitra WS 432. Mam Do Was Pytanie.

Postautor: vati » 29 cze 2006, o 16:27

Witam. Niedawno Zakupiłem Wzmacniacz WS432 (Juz Drugi W Mojej Kolekcji) I Mam Z Nim Problem. Strasznie Się Grzeje. Otwierałem Wzmacniacz, Wszystkie Kondensatory Oraz Tranzystory (Końcówki Mocy?) Te Przykręcone Do Radiatorów Są Nowiuteńkie.
A Grzeją Się (Oprucz Trafo ale to chyba normalne) Oporniki Umieszczone Na Tej Samej Płytce Gdzie Ledy W Przednim Panelu.
Jeżeli Ktos Potrzebuje To Umieszcze Tu Fote.
Wiem że mało szczegółów podaje ale może ktoś miał z tym problem?
Pozdrawiam I Liczę Na Waszą Pomoc.


Ps. Ostatnio Mierzyłem Temperature Na Obudowie ~80 Stopni !!!! :( (A Potencjometr Ustawiony Na 3 A Bass Na 0). Mam Drugi Identyczny Wzmacniacz (Bez Przeróbek 100% Oryginał) Podłączony Do Suba 2x100W Przenosi Sam Bass I Jest Letni.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 29 cze 2006, o 17:06

A czy wzmacniacz w spoczynku też ma gorące radiatory?

Może to wina źle ustawionego prądu spoczynkowego.
A Grzeją Się (Oprucz Trafo ale to chyba normalne) Oporniki Umieszczone Na Tej Samej Płytce Gdzie Ledy W Przednim Panelu.
Jeśli mówisz o tych rezystorach 3-4W to normalne, że one tak się grzeją.

vati
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 29 cze 2006, o 16:19
Lokalizacja: Krk Nh
Kontaktowanie:

Postautor: vati » 29 cze 2006, o 18:38

Radiatory są zimne w spoczynku (braku sygnału wejściowego).
Hmm Mam Dwa identyczne Wzmacniacze WS 432 jeden "naprawiany" (czyli ten który sie grzeje, ma połowe podzespołów wymienionych) a drugi seryjny i on jest zimny.. a te oporniki u niego tez są zimne...


(zimny = letni)

Może sądzisz ze przesadzam troszke.. ale naprawde niesamowicie sie grzeje, wogóle ma on ochrone przed przegrzaniem ? Bo leży on pod jednym wzmacniaczem i ten nad nim wyłacza się co chwile bo ma "za gorąco".

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 30 cze 2006, o 10:42

Lepiej zrób to foto i pokaż te rezystory. Napisz też jakie koncówki mocy tam zostały zamontowane.
Cięzko coś stwierdzić, kondensator w filtrze zasilania też był wymieniany?

vati
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 29 cze 2006, o 16:19
Lokalizacja: Krk Nh
Kontaktowanie:

Postautor: vati » 30 cze 2006, o 13:00

Nowe Tranzystory Przymocowane Do Radiatora Mają Oznaczenia (T 527 2N6491 I Jakies "M" W Kółku) - W Starym Wzmacniaczu Są Identyczne Lecz W Tym Nowszym Widac Że Były Niedawno Zmieniane.
Mam ten Główny Kondensator (Nie Znam Sie Zabardzo- Widać) Zmieniony, Na 2x (02 0501 LHK) <Takie Oznaczenia Znajdują Się Na Obydwu, Połączone Są Szeregowo (Na Tyle Sie Dopatrzyłem).
Wymienione Są Kompletnie Wszystkie Kondensatory W Wzmacniaczu.
Te Oporniki Co Mówiłem Nie Grzeją Sie Az Tak Bardzo... Ciepło Leci Z Okolicy Tej Zaznaczonej Przezmnie Płytki. Znajdujacy Sie Pod Ta Płytką Tranzystor Jest Letni...
Czy to normalne ze Trafo grzeje sie strasznie przy braku sygnalu wejsciowego i potencjometrze ustawionym na 0? Może to jego wina, wyglada na bardzo zdezelowany, o wiele gorzej niż w tym drugim wzmacniaczu.
Ps. www.mojkomp.5y.pl - Znajdują Się Tutaj Fotki W Folderach, Stary -To ten Starszy Sprawny, Nowy- To Ten który Się Grzeje.
Pozdrawiam.


Jak Coś Prosze O Kontakt Na Gadu - Jest O Wiele Wygodniej. A To Do Czego Dojdziemy Umieścimy Na Forum.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 30 cze 2006, o 14:16

Pomierz napięcia na kondensatorze w filtrze, sprawdzimy czy jest symetria napięc. Od czegoś trzeba zacząć i chyba najlepiej od zasilacza.
Napisz czy w spoczynku grzeje się mostek prostujący.

vati
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 29 cze 2006, o 16:19
Lokalizacja: Krk Nh
Kontaktowanie:

Postautor: vati » 30 cze 2006, o 20:00

Witam. Zmierzyłem Napięcie Na Tych 2ch Największych Kondensatorach, Na Jednym Napięcie Wynosi 38,1V Na Drugim 37,9V, Okolice Mostka Prostujacego Nie Grzeją SiĘ W Spoczynku, Nic Wiecej Nie Udało Mi Się Zmierzyc Ponieważ Nie Zdobyłem Jeszcze Schematu Do Tego Wzmacniacza.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 1 lip 2006, o 10:16

Tak dla jasności, bo do tego nie doszliśmy...
Czy radiatory też robią się bardzo gorące podczas ciechego słuchania muzyki?

Czy w sumie tylko trafo daje tak duża temperaturę?

vati
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 29 cze 2006, o 16:19
Lokalizacja: Krk Nh
Kontaktowanie:

Postautor: vati » 1 lip 2006, o 10:20

Radiatory Są Letnie, Trafo Cały Czas Ma Wysoką Temperature

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 1 lip 2006, o 11:15

Dziwnie to wygląda...
Jeśli możesz to podmień trafo i będzie od razu jasne, dużo roboty z tym nie ma.

Albo...

Pomierz napięcia na poszczególnych odczepach trafa i porównaj z tymi co są w sprawnym wzmacniaczu.

vati
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 29 cze 2006, o 16:19
Lokalizacja: Krk Nh
Kontaktowanie:

Postautor: vati » 3 lip 2006, o 15:00

Niestety mam i bede miał przez ponad tydzień gości w domu (nie wypada grzebać w sprzęcie), więc nie moge zamienić trafo ani pomierzyć napięć. Czy możliwe jest że ze starości sie trafo grzeje? (Ma w końcu ok 21lat).

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 3 lip 2006, o 15:14

Raczej ze starości nie.

Mam kilka trafek od wzmacniaczy lampowych i niektóre mają nawet ponad 40lat i są w doskonałej formie.

Może po prostu zostało przegrzane i przepalona emalia na drutach w niektórych miejscach moze robić zwarcie pomiędzy uzwojeniami.
Trzeba by to sprawdzić... odlutować kable z odczepów uzwojenia wtórnego i włączyć do sieci.
Jesli nie będzie sie grzało trafo to znaczy, że wina lezy po stronie elektroniki...
Pozdr.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości