Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Symulator lotu

mateuszre
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 16 kwie 2013, o 13:52

Symulator lotu

Postautor: mateuszre » 16 kwie 2013, o 14:04

Witam

Na początku chciałbym nadmienić, że jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o elektronikę w każdej postaci. W zasadzie nie wiem czy na dobrym forum poruszam temat, ale może ktoś z was będzie w stanie mi pomóc.

Aktualnie staram się stworzyć symulator lotu balonem na ogrzane powietrze oparty na prawdziwym koszu balonowym wraz z palnikiem. Posiadam kosz, palnik oraz odpowiedni symulator. Za sterowanie balonem odpowiadają w zasadzie dwa przyciski - strzałka w dół oraz w górę, które zajmują się podgrzewaniem powietrza w powłoce oraz jego wypuszczaniu. Chciałbym przy palniku zamontować przyciski odpowiadające tym klawiszom.

Czy istnieje na to jakiś w miarę prosty i niezbyt kosztowny sposób? Będę ogromnie wdzięczny za każdą pomoc jaką możecie zaoferować.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Symulator lotu

Postautor: Tomasz Gumny » 16 kwie 2013, o 15:21

Najtaniej to chyba wyjdzie wziąć elektronikę ze starej klawiatury, sprawdzić co zwierają klawisze strzałek i podłączyć tam swoje przyciski. Można też zrobić własną elektronikę, np.: http://blog.flipwork.nl/?x=entry:entry100224-003937

mateuszre
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 16 kwie 2013, o 13:52

Re: Symulator lotu

Postautor: mateuszre » 16 kwie 2013, o 15:49

Najtaniej to chyba wyjdzie wziąć elektronikę ze starej klawiatury, sprawdzić co zwierają klawisze strzałek i podłączyć tam swoje przyciski. Można też zrobić własną elektronikę, np.: http://blog.flipwork.nl/?x=entry:entry100224-003937
Dzięki za info i linka. Obawiam się, że to trochę ponad moje umiejętności i wydaje mi się, że zamówienie poszczególnych elementów a następnie konstrukcja urządzenia byłaby bardzo czasochłonna.

Nie ma może urządzeń, które powiedzmy wpięte do USB działały by jako konkretny klawisz klawiatury?

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Symulator lotu

Postautor: rafal.220 » 16 kwie 2013, o 15:55

Ja np. mam myszkę w której mogę programować klawisze (logitech G500) :)

Awatar użytkownika
ECC88
-
-
Posty: 408
Rejestracja: 23 paź 2009, o 15:28
Lokalizacja: Köln

Re: Symulator lotu

Postautor: ECC88 » 16 kwie 2013, o 15:55

A co to jest
odpowiedni symulator

I mowa jest o takim sprzęcie

Obrazek
czy to wszystko ma bardziej modelarski krztałt?
Jaki jest cel tego projrktu??

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Symulator lotu

Postautor: Tomasz Gumny » 16 kwie 2013, o 16:20

Nie ma może urządzeń, które powiedzmy wpięte do USB działały by jako konkretny klawisz klawiatury?
Są, ale zawsze wyjdzie drożej, np.: http://www.harpo.com.pl/index.php?prtli ... art_id=693

mateuszre
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 16 kwie 2013, o 13:52

Re: Symulator lotu

Postautor: mateuszre » 16 kwie 2013, o 22:23

A co to jest
odpowiedni symulator

I mowa jest o takim sprzęcie

Obrazek
czy to wszystko ma bardziej modelarski krztałt?
Jaki jest cel tego projrktu??
Odpowiedni symulator czyli odpowiednia gra komputerowa. I tak jak pisałem wcześniej - chodzi tu o prawdziwy kosz balonowy z palnikiem, czyli w gruncie rzeczy zbliżoną konstrukcję do tej ze zdjęcia. Moim celem jest stworzenie w miarę realnego symulatora do celów prywatnych. Jestem pilotem balonowym i chciałbym mieć coś takiego w domu :)
Nie ma może urządzeń, które powiedzmy wpięte do USB działały by jako konkretny klawisz klawiatury?
Są, ale zawsze wyjdzie drożej, np.: http://www.harpo.com.pl/index.php?prtli ... art_id=693
Czy mógłbyś mi coś przybliżyć na temat tego urządzenia? Zdaje się, że właśnie o coś takiego mi chodzi. W zestawie jest tylko to co widać na zdjęciu? Czy są urządzenia w podobnej cenie z wejściem na 3 przyciski? Rozumiem, że potrzebuję dokupić do tego jakieś przyciski (na kabel 3,5mm)? Mógłbyś polecić coś niedrogiego? Nie musi to być jakiś duży, zaawansowany przycisk. Przypominam, że absolutnie nie znam się na tego typu rzeczach, także proszę o kwadratową odpowiedź :)
No i dzięki wszystkim za zaangażowanie się w sprawę.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Symulator lotu

Postautor: Tomasz Gumny » 16 kwie 2013, o 23:12

Z opisu wynika, że przełączniki podłącza się przewodami zakończonymi wtykami Jack 3.5mm. O resztę musisz dopytać sprzedawcę.
Chyba za bardzo kombinujesz. Kup za niewielkie pieniądze jakąś klawiaturę numeryczną, np.
http://www.komputronik.pl/product/18070 ... wiszy.html
i spróbuj się podpiąć pod odpowiednie klawisze.
Można też dać ogłoszenie (tu lub na Elektrodzie), żeby ktoś Ci zmontował wspomniany wcześniej interfejs na 3..4 klawisze:
http://blog.flipwork.nl/?x=entry:entry100224-003937
Części kosztują pewnie ze 20,- i da się to zmontować na płytce uniwersalnej, więc całość powinna się zmieścić w 100..150,-.

mateuszre
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 16 kwie 2013, o 13:52

Re: Symulator lotu

Postautor: mateuszre » 17 kwie 2013, o 08:35

Z opisu wynika, że przełączniki podłącza się przewodami zakończonymi wtykami Jack 3.5mm. O resztę musisz dopytać sprzedawcę.
Chyba za bardzo kombinujesz. Kup za niewielkie pieniądze jakąś klawiaturę numeryczną, np.
http://www.komputronik.pl/product/18070 ... wiszy.html
i spróbuj się podpiąć pod odpowiednie klawisze.
Można też dać ogłoszenie (tu lub na Elektrodzie), żeby ktoś Ci zmontował wspomniany wcześniej interfejs na 3..4 klawisze:
http://blog.flipwork.nl/?x=entry:entry100224-003937
Części kosztują pewnie ze 20,- i da się to zmontować na płytce uniwersalnej, więc całość powinna się zmieścić w 100..150,-.
No myślałem już o tym żeby iść na skróty i pokombinować z zewnętrzną klawiaturą numeryczną. Obawiam się jednak, że estetyka tej konstrukcji pozostawiła by wiele do życzenia, choć z drugiej strony z taką elastyczną można by coś zrobić. Widzisz, zależało by mi aby przynajmniej jeden przycisk znajdował się na rączce uchwytu palnika (jak na zdjęciu powyżej) o średnicy jakieś 25mm... No ale dobra, zastanówmy się - domyślam się, że istnieją programy dzięki którym mogę zaprogramować przyciski klawiatury numerycznej nadając im inną funkcję (strzałka w dół, strzałka w górę). Czy mogę podpiąć powiedzmy dwie, albo nawet trzy klawiatury numeryczne i będą one działać? Umożliwiłoby mi to zamontowanie wspomnianej klapy do wypuszczenia powietrza w innym miejscu.

No i Tomasz, czy jeżeli nie zdecydowałbym się na klawiaturę numeryczną to podjąłbyś się wykonania wspomnianego przez ciebie interfejsu? Oczywiście nie za darmo.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Symulator lotu

Postautor: Tomasz Gumny » 17 kwie 2013, o 08:52

[...] zależało by mi aby przynajmniej jeden przycisk znajdował się na rączce uchwytu palnika (jak na zdjęciu powyżej) o średnicy jakieś 25mm...
Dlatego trzeba rozkręcić klawiaturę i podłączyć się pod klawisze.
[...] domyślam się, że istnieją programy dzięki którym mogę zaprogramować przyciski klawiatury numerycznej nadając im inną funkcję (strzałka w dół, strzałka w górę).
Dopóki nie włączysz NumLock, "8" to strzałka w górę, a "2" w dół.
[...] Czy mogę podpiąć powiedzmy dwie, albo nawet trzy klawiatury numeryczne i będą one działać?
Tylko po co, skoro możesz podpiąć się pod 3 lub więcej klawiszy jednej klawiatury numerycznej.
[...] czy [...] podjąłbyś się wykonania wspomnianego przez ciebie interfejsu?
Nie, najlepiej znajdź kogoś blisko siebie albo na wspomnianych forach.

mateuszre
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 16 kwie 2013, o 13:52

Re: Symulator lotu

Postautor: mateuszre » 17 kwie 2013, o 10:00

Dzięki Tomasz. Spróbuję coś w wolnej chwili pokombinować z klawiaturą numeryczną. Dam znać jak mi poszło. Pozdrawiam.

Adam Tatuś
-
-
Posty: 38
Rejestracja: 22 cze 2011, o 07:46

Re: Symulator lotu

Postautor: Adam Tatuś » 23 kwie 2013, o 09:27

Nie ma może urządzeń, które powiedzmy wpięte do USB działały by jako konkretny klawisz klawiatury?
Są, np. Arduino Leonardo z wykorzystaniem biblioteki
http://arduino.cc/en/Reference/MouseKeyboard

można zrobić dowolną klawiaturę lub mysz USB, w sieci jest kilka sprawdzonych przykładów, które mogą służyć jako podstawa dla własnego opracowania. Sam mam zrobioną taką mini klawiaturę USB do sterowania centrum multimedialnym opartym o Geexbox.
Dla klawiszy strzałek wygląda to tak:
int UP = A3; //PF4
int DN = A4; //PF1

int KBDelay = 200;

void setup()
{
  pinMode(UP, INPUT);
  digitalWrite(UP, HIGH);
  pinMode(DN, INPUT);
  digitalWrite(DN, HIGH);
}

void loop()
{
  if (digitalRead(UP) == 0) // if the button goes low
  {
    Keyboard.press(KEY_UP_ARROW);
    delay(KBDelay);
    Keyboard.release(KEY_UP_ARROW);
  }
  if (digitalRead(DN) == 0) // if the button goes low
  {
    Keyboard.press(KEY_DOWN_ARROW);
    delay(KBDelay);
    Keyboard.release(KEY_DOWN_ARROW);
  }  
}
Za jakiś czas powinien w EP pokazać się mój minimoduł z ATMEGA32U4 idealnie pasujący do projeków opartych o USB z wykorzystaniem Arduino.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], onlinestrdf i 84 gości