Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak uruchomić LCD 20x2 na sterowniku NJU6408BF ?

matrix
-
-
Posty: 342
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Jak uruchomić LCD 20x2 na sterowniku NJU6408BF ?

Postautor: matrix » 29 wrz 2011, o 19:04

Słuchajcie, mam dwa wyświetlacze LCD 20x2 znaki na sterowniku NJU6408BF który jest podobno zamiennikiem HD44780 więc ewentualnie można go bujnąć pod bascomem. Macie może jakieś informacje jak je podłączyć?

Przy próbie uruchomienia mam same czarne kwadraty. Nie inicjalizuje się?

Wyświetlacze mają piny z boku i wygląda to tak:

Obrazek

Jeśli chodzi o same wyprowadzenia to rozgryzłem gdzie jest jakie wyprowadzenie po datasheet'cie samego układu NJU6408BF. Z owego układu wychodzą odpowiednie piny DB0...7, R/W, E, RS, VSS i VDD. Do tego jest pin V5 do podania napięcie ujemnego aby wyświetlacz zaczął pracować. Jak dużo dokładny może być wymóg co do tego ujemnego napięcia zasilania? Bo ja nie podpinam raczej dokładnie -5V a około -4V które pobieram z połowy pakietu LiPo.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Jak uruchomić LCD 20x2 na sterowniku NJU6408BF ?

Postautor: pajaczek » 30 wrz 2011, o 08:03

Jeżeli podpięte masz prawidłowo, a zakładam ze tak, skoro próbujesz inicjalizować, to 1) pokaż kod, 2) sprawdź wymagane zwłoki pomiędzy komendami inicjalizacji, 3) dołóż jeden krok w początkowej fazie inicjalizacji (chodzi o fragment przed ew. przejściem na magistralę 4 bit - gdzie wysyłasz na 8 bitowej szynie komendę 0x30).

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Jak uruchomić LCD 20x2 na sterowniku NJU6408BF ?

Postautor: Tomasz Gumny » 30 wrz 2011, o 13:43

To ujemne napięcie powinno być podane z suwaka potencjometru i w normalnych temperaturach wynosi zwykle około 0V. Jeśli podałeś tam na stałe -5V to wyświetlacz może nawet działać poprawnie, ale ma ustawiony za duży "kontrast".

matrix
-
-
Posty: 342
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Re: Jak uruchomić LCD 20x2 na sterowniku NJU6408BF ?

Postautor: matrix » 30 wrz 2011, o 18:30

Jeżeli podpięte masz prawidłowo, a zakładam ze tak, skoro próbujesz inicjalizować, to 1) pokaż kod, 2)
Znaczy się kodu nie ma bo bujam to pod bascomem, ponieważ gdzieś tam uzyskałem info że sterownik w tym lcd jest zamiennikiem standardowego 44780, więc mam tylko:

Kod: Zaznacz cały

config lcd=20x2 config lcd pin= bla, bla, bla
To ujemne napięcie powinno być podane z suwaka potencjometru i w normalnych temperaturach wynosi zwykle około 0V. Jeśli podałeś tam na stałe -5V to wyświetlacz może nawet działać poprawnie, ale ma ustawiony za duży "kontrast".
To akurat sprawdzę i dam znać jak przebiegło.

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Jak uruchomić LCD 20x2 na sterowniku NJU6408BF ?

Postautor: traxman » 30 wrz 2011, o 20:59

Zdefiniuj ten wyświetlacz jako 4x20, wyślij cztery linie tekstu po dwadzieścia znaków, czasem stare typy miały pomieszane adresy i np. 1 linia była linią 3, a znaki po 16 miały adresy przesunięte.
Oczywiście musisz być pewny połączeń i właściwego kontrastu.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Jak uruchomić LCD 20x2 na sterowniku NJU6408BF ?

Postautor: Tomasz Gumny » 30 wrz 2011, o 21:28

Znaczy się kodu nie ma bo bujam to pod bascomem
Zdaje się, że tam wyświetlacz jest inicjowany pierwszym CLS, ale musiałby to potwierdzić ktoś znający Bascoma.

matrix
-
-
Posty: 342
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Re: Jak uruchomić LCD 20x2 na sterowniku NJU6408BF ?

Postautor: matrix » 30 wrz 2011, o 21:45

Dobra panowie. Bujnąłęm tego LCD. Ujemne napięcie wymagane do prawidłowej pracy tegoż wyświetlacza to -0,77V. Takie napięcie mi się mierzy na wejściu V5 po podaniu tam zasilania przez potencjometr regulacji kontrastu. Czyli wystarczy podać tam około -1V i będzie ok, ale lepiej zrobić to przez potencjometr a uzyskamy regulację kontrastu jak zaznaczył kolega Tomasz Gumny, za co oczywiście mu dziękuję (kliknąłęm łapkę UP), ale na tym kłopot się nie skończył.

Do całości dorzucił się mój okrutny błąd a raczej brak pamięci. Zapomniałem o jednym pinie lcd który trzeba podpiąć by lcd zaczął pracować. Pin R/W przecież należy podpiąć do masy. Podpiąłem go do masy, lcd zdefiniowany jako 20x2, ustawiony kontrast i lcd ruszył. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i przepraszam za mój brak pamięci. W każdym razie posty tu zamieszczone były mi bardzo pomocne.

A pytanie dodatkowe:
Jak w prosty sposób uzyskać napięcie ujemne dla pracy tego lcd, ale żeby nie używać przetwornicy ICL7660 ani innej jej podobnej? No i oczywiście nie ma mowy o pisaniu generatora na procesorze. Żadnej ingerencji w program.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Jak uruchomić LCD 20x2 na sterowniku NJU6408BF ?

Postautor: Tomasz Gumny » 30 wrz 2011, o 23:19

Jak w prosty sposób uzyskać napięcie ujemne dla pracy tego lcd
1. Można podebrać z kości typu MAX232, jeśli jest takowa na płytce (dość częste rozwiązanie).
2. Jeśli masz źródło stałego przebiegu prostokątnego, to można zrobić prosty inwerter (2 diody + 2 kondensatory).
3. Można nieco podnieść masę całego układu lub samego wyświetlacza, np. przez włączenie diody. W tym drugim wypadku będą potrzebne rezystory w liniach sterujących i danych.

Xweldog
-
-
Posty: 231
Rejestracja: 16 sty 2009, o 16:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jak uruchomić LCD 20x2 na sterowniku NJU6408BF ?

Postautor: Xweldog » 1 paź 2011, o 08:17

Co do uzyskania napięcia ujemnego. Kiedyś mnie to zaintrygowało w ICL7107. Zamiast 7660 wpiąłem bramkę BS170 w pin 38 ( bez żadnego R ), dren do +5V przez 2,2k a dalej klasycznie: 100nF, dwie diody i filtrujący 1µF. Ciss MOS-a rozstroiło bazowy Ge, zmieniłem 100pF na 82 i wsio OK.

matrix
-
-
Posty: 342
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Re: Jak uruchomić LCD 20x2 na sterowniku NJU6408BF ?

Postautor: matrix » 1 paź 2011, o 09:07

Podniesienie potencjału masy to dobry pomysł. Nie brałem tego pod uwagę.
Jeszcze jedno pytanko. Wyświetlacze są bez podświetlania. Jak je podświetlić żeby to jakoś dobrze wyglądało?

A tak poza tematem, to największą wadą tych wyświetlaczy jest kąt widzenia. Jak się patrzy za bardzo z góry to się wszystko rozmywa, a jak za bardzo z dołu to nie widać liter tylko wszystkie pixele lcd..

EDIT + spore odkrycie

Odkryłem co następuje a wcześniej tego nawet nie próbowałem bo jak pisałem, gdzieś tam czytałem info o tym że do uruchomienia potrzebne napięcie ujemne.

Wszystkie standardowe piny podłącza się normalnie czyli od DB4 do DB7, RS, E i R/W tam gdzie ich miejsce, ale co z tym pinem V5 który podłączałem do ujemnego napięcia zasilania? Okazuje się że nie musi ono być ujemne.
Wystarczy podłączyć ten lcd dokładnie tak samo jak każdy inny wyświetlacz a pin V5 to standardowa końcówka regulacji kontrastu. Wystarczy podpiąć ją za pomocą potencjometru między +5V i masę a mamy regulację która wystarcza do pracy LCD. Podpięcie do ujemnego potencjału daje tylko możliwość ustawienia większego kontrastu.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Jak uruchomić LCD 20x2 na sterowniku NJU6408BF ?

Postautor: Tomasz Gumny » 1 paź 2011, o 10:21

[...]Wystarczy podpiąć ją za pomocą potencjometru między +5V i masę a mamy regulację która wystarcza do pracy LCD.
Ujemne napięcie dla matrycy LCD było potrzebne w wyświetlaczach wykonanych we wczesnych technologiach (TN). Przy obecnie stosowanych (STN, FSTN) może być konieczne do pracy w niskich temperaturach.

matrix
-
-
Posty: 342
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Re: Jak uruchomić LCD 20x2 na sterowniku NJU6408BF ?

Postautor: matrix » 1 paź 2011, o 13:09

Ujemne napięcie dla matrycy LCD było potrzebne w wyświetlaczach wykonanych we wczesnych technologiach (TN). Przy obecnie stosowanych (STN, FSTN) może być konieczne do pracy w niskich temperaturach.
Jest taka opcja ponieważ ustawiony kontrast jest wystarczający w temperaturze pokojowej. W niższych może być gorzej. W każdym razie działa jak trzeba. Jakiś pomysł na to podświetlanie?

Wróć do „Displays i oświetlenie LED”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość