Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

Xweldog
-
-
Posty: 231
Rejestracja: 16 sty 2009, o 16:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: Xweldog » 20 sie 2011, o 21:59

Nic nie naciągam, namalowałem schemat zgodny z zapytaniem tj. najprostszy czego nie zrobił nikt wcześniej. Do tematu wtrąciłem się widząc gdzie dryfuje: zamiast pomóc, pytacza o PROSTY układ się zniechęca. Dalszą ocenę co jest prostsze zostawiam forumowiczom, nie będę odpowiadał na żadne dalsze zaczepki - ew. tylko w kwestii mej propozycji na 555, dead time, z przekaźnikiem czy mostkiem ect.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: pajaczek » 20 sie 2011, o 22:31

Xweldog Spokojnie, nie miałem zamiaru Cię zniechęcać. Bronienie i przekonywanie do swojej racji to prawo każdego, choć z tym uczniem początkowych klas podstawówki to przegiąłeś :D (to chociażby odebrałem jako naciągane)... no dobrze... przenośnia.
Prywatnie to popieram Twój pomysł, uC nie jest tu niezbędny, a 555 będzie prostszy i daje równie duże pole do popisu i zbierania doświadczenia.

Xweldog
-
-
Posty: 231
Rejestracja: 16 sty 2009, o 16:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: Xweldog » 21 sie 2011, o 06:59

Niczego nie przegiąłem. Moją córkę interesowały kolorowe "koraliki" ect. którymi się "bawiłem" i w wieku 7-miu lat, tzn. takim gdy miała wystarczająco dużo siły by utrzymać w ręku lutownicę pistoletową, sama polutowała i złożyła radyjko z "zestawu zrób to sam". Oczywiście, pod mym nadzorem, wyjaśniłem co to jest schemat, pokazane na nim rysunki nóżek tranzystorów, wartości i bieguny w elko, diod, druk i co gdzie ma na nim być ect. czyli to samo, co dałby jej pytania / odpowiedzi na stosownym forum ( ubolewam że elektronika jej nie pociągnęła ). Znane są przypadki że młodzi zapaleńcy zawyżali swój wiek do 18l by móc uczestniczyć w zawodach prezentujących roboty.
Oczywiście, jak najbardziej jestem za µC ale sens ich stosowania jest wtedy, gdy logika wymaga stosowania m/w powyżej 3 zwykłych TTL czy tp. Poniżej to jest strzelanie z muchy do armaty ( czy jakoś tak... ).

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: r-mik » 21 sie 2011, o 10:38

Cewkę przekaźnika zostawisz bez diody ? A 7805 bez C ?
Przejrzyj spis elementów, a znajdziesz:
1N4148
Kondensator 100nf
Taxman, na jakiej podstawie twierdzisz że ten układ nie daje 50% ? Jak tego nie wiesz to nie wprowadzaj innych w błąd.
Masz racje, takie nietypowe jak na NE555 włączenie RC da 50% wypełnienie, sam stosowałem takie rozwiązanie.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: r-mik » 21 sie 2011, o 10:45

r-mik
Nie wiem czy zauważyłeś, ale sugerujesz PIC'a smd, a to może być problem (dla początkującego).
Może być problemem, może nie. Ponadto moze jest ten procek w wersji DIL?
r-mik
Nie wiem czy zauważyłeś, ale sugerujesz BASCOM, a to ma się nijak do PIC'ów, no chyba że zaczął je obsługiwać :D - a najtańszy ATTiny w ofercie TME to już 4.99 netto, jakiś '51 Atmela 4.26 netto. A to już nie jest 0.8% ceny projektu.
Jak ma być prosto, to nie może byc tanio.
Prosto: AtTiny = BASCOM
Tanio: PIC + assembler

Xweldog
-
-
Posty: 231
Rejestracja: 16 sty 2009, o 16:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: Xweldog » 21 sie 2011, o 13:01

Ty dalej swoje. Mój układzik jest i prosty i tani.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: r-mik » 21 sie 2011, o 17:10

Ty dalej swoje. Mój układzik jest i prosty i tani.
Ty dalej swoje. Mój układzik jest prosty, tani i ma setki razy większe możliwości (także rozbudowy) bez konieczności sięgania po nóż/skalpel i lutownicę.

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: traxman » 21 sie 2011, o 18:13

Miłej kalibracji 555, elektrolity -20/+50%, cewka przekaźnika +/-20%, czas 5 minut, tak z tydzień zejdzie. Tak jak pisałem wcześniej najłatwiej bez użycia procesora zrobić to na 4060 i L293D.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: r-mik » 21 sie 2011, o 19:07

Miłej kalibracji 555, elektrolity -20/+50%, cewka przekaźnika +/-20%, czas 5 minut, tak z tydzień zejdzie.
Przy takich czasach dla NE555, to być może bez tanatala, albo zaformowania elektrolita to i miesiąc wyjdzie.
No i jak trzeba będzie dobrać czas w miarę precyzyjnie, to "trochę" czasu zejdzie, a o stabilności bedzie można rozmawiać tylko w teorii.

Xweldog
-
-
Posty: 231
Rejestracja: 16 sty 2009, o 16:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: Xweldog » 21 sie 2011, o 19:12

Jak widać, tupet nie ma granic, pod potrzeby kontry z "około" zrobiło się nagle "dokładnie" a z 5s aż 5min. Kompromitujcie się tak dalej...

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: traxman » 21 sie 2011, o 19:55

Tupet zawsze miałem, a od czasu pewnej lektury, mam go nawet jak "taran", żyje mi się łatwiej.
A teraz to NAJZWYCZAJNIEJ SIĘ POMYLIŁEM z tymi 5 minutami, do czego się przyznaje miało być około 5 sekund - PRZEPRASZAM. Co nie zmienia faktu, że i tak 4060, sprawdzi się lepiej, nie lubię elektrolitów w układach czasowych, za dużo z nimi problemu (szczególnie gdy ich jakość jest mocno mizerna). A 555 można wykorzystać z sensem, ale gdy zamiast przekaźnik da się L293D, którego cena jest porównywalna z przekaźnikiem, a rozwiązuje problem bezgłośnie i niezawodnie.

Xweldog
-
-
Posty: 231
Rejestracja: 16 sty 2009, o 16:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: Xweldog » 21 sie 2011, o 20:06

Powoli to i owo się prostuje ale taki drobniazg: do OKOŁO 5s na 4060 chcesz stosować RC czy kwarc ? A jeżeli tak to po co, dlaczego i jaki ?
Czy przekaźnik czy mostek już raz się wypowiedziałem.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: pajaczek » 21 sie 2011, o 20:22

cewka przekaźnika +/-20%
Po pierwsze, to z tymi 20% trochę przesadziłeś.
Po drugie co tu ma do rzeczy cewka przekaźnika??
elektrolity -20/+50%
Aha... czyli niedokładność elektrolita sprawi, że krzywa ładowania będzie inna niż rozładowania, dla tego konkretnego egzemplarza??

Jeden pr, wypełnienie i tak jest stałe, więc pozostaje co najwyżej wyregulowanie częstotliwości. Ps. drobna przeróbka układu pozwoliła by sterować również wypełnieniem ;)

Xweldog
-
-
Posty: 231
Rejestracja: 16 sty 2009, o 16:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: Xweldog » 21 sie 2011, o 20:29

Z tą cewką też nie mam pojęcia co ma piernik do wiatraka ale nawet nie chciało mi się o to pytać. Natomiast z niecierpliwością czekam na odpowiedź Taxmana o RC / kwarc. B.jestem ciekaw na jakim, z jakiego typoszeregu, uda mu się uzyskać 5s na 4060...
I jeszcze jedno: 4060 rzekomo sprawdzi się lepiej niż 555. Też b.ciekawe, lepiej bo jest 2razy większa i ma 2razy więcej nóżek ?

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: traxman » 22 sie 2011, o 07:29

Do 4060 może być obwód RC, sam taki proponujesz dla 555, podział przez 2^14 znacząco ułatwia dobór RC, w miarę dokładne ustawienie dłuższego czasu także nie jest problemem, bo wystarczy zmierzyć częstotliwość na wyjściu z mniejszym podziałem, reszta jest sztywno przeliczona w dół. Jeżeli podział jest jeszcze zbyt mały to zawsze pozostaje 4541, ma dokładniejszy generator i większy podział. Jeżeli kwarc to tylko zegarkowy, chociaż nie wydzieli się niestety na 0.2Hz, dlatego przy konieczności dokładniejszego odmierzania czasu lepiej dać jednak ATtiny4 i rozwiązać problem programowo.

Kondensator z dowolną tolerancją wpływa na częstotliwość przebiegu, ale nie +50% na czas trwania dodatniego, a -20% ujemnego zbocza.

Cewka przekaźnika wchodzi w obwód ładowania kondensatora i bocznikuje wewnętrzny tranzystor 555, wpływ zależny od typu przekaźnika, podczas rozładowania będzie także w niewielkim stopniu podciągała do +, przeciągając rozładowanie. Czy "niewielki" wpływ będzie do pominięcia - nie wiem, bo pytający nie określił przeznaczenia. Jeżeli ma to być układ nawrotny, to może okazać się, że po kilku godzinach pracy przestanie dobijać do skrajnych położeń.

.

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: traxman » 22 sie 2011, o 07:42

A tu za nota producenta, obwód pozbawiony cechy opisanej wcześniej (nota ST):
Schowek01.png

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: pajaczek » 22 sie 2011, o 11:24

Kondensator z dowolną tolerancją wpływa na częstotliwość przebiegu, ale nie +50% na czas trwania dodatniego, a -20% ujemnego zbocza.
Czyli zgodzisz się, że tolerancja kondensatora na równi wpłynie na zbocza narastające i opadające... A więc proporcja wypełnienia zostanie zachowana.
Cewka przekaźnika wchodzi w obwód ładowania kondensatora i bocznikuje wewnętrzny tranzystor 555, wpływ zależny od typu przekaźnika, podczas rozładowania będzie także w niewielkim stopniu podciągała do +, przeciągając rozładowanie.
Raczej: Podczas ładowania, będzie odciążała wewnętrzny tranzystor, a podczas rozładowywania obciążała. Jeżeli to obciążenie/odciążenie nie będzie znaczącą częścią wydajności wyjścia, to nie wpłynie na czas ładowania/rozładowania (przynajmniej nie w stopniu łatwo zauważalnym, większą niedokładność spowoduje kalibracja). a przy 200mA wydajności wyjścia nie jest to aż takie proste.

A do układów nawrotnych to się używa krańcówek, i układ staje się jeszcze prostszy ;)

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: traxman » 22 sie 2011, o 11:41

Nigdzie nie pisałem, że tolerancja ma wpływ na wypełnienie, tylko że stanowi problem przy kalibracji.
Obwód wyjściowy 555 nie jest idealny, każdy z tranzystorów pary wyjściowej ma zupełnie inne parametry, co zmienia właściwości układu ładowania/rozładowania, np TLC555 Sink=100mA, Source=10mA...
Lepiej tego uniknąć i wypróbować układ z ostatniej noty z buforem na L293D i 555 w wersji CMOS, co dodatkowo zmniejszy pobór prądu.
O ile autor jeszcze ma ochotę go poskładać...

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: pajaczek » 22 sie 2011, o 13:06

Ok... ale wspomniałeś o tolerancji przekaźnika oraz kondka w kontekście długotrwałości kalibracji, a tu raptem 1 potek tylko do ustawienia.

A takie NE/SA/SE555 200mA source/sink każdy.

Reasumując, każda z tych mutacji ma swoje wady i zalety, niemal każdą da się prosto zrealizować czy w miarę potrzeb rozbudować, a te nasze dyskusje odnośnie wyższości jednych nad drugimi... dają tylko większy wybór ;)

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: traxman » 22 sie 2011, o 13:20

Może to był zbyt duży skrót myślowy, po prostu wymieniłem wszystkie uciążliwości tego prostego układu.
Dalej nie ma co ciągnąć, bo w dalszym ciągu brakuje reszty założeń, a to chyba autorowi musi zależeć na jakości układu, bez konieczności wyciągania każdej nawet drobnej informacji.

Wróć do „PLD/FPGA i inne zagadnienia techniki cyfrowej”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości