Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT2499 powalony wzmak

kamil122
-
-
Posty: 10
Rejestracja: 18 gru 2008, o 16:27
Lokalizacja: Wólka

AVT2499 powalony wzmak

Postautor: kamil122 » 18 gru 2008, o 16:39

siema

z nudów kupiłem kit avt2499 i poskładałem jego, prowizorycznie podłączyłem zasilanie i nic nawet dioda sie nie zapaliła na tej notce do tego pisało że 01 to jest masa sygnału i masa mocy pod wejście A B C D po podłączałem wejśćie z odtwarzacza z out 1 2 3 4 po podłączałem głośniki i du** zasilanie dałem 12 i niby powinno być dobrze a nie jest i nie wim czemu jak by ktoś wiedział to z góry dzięki

Awatar użytkownika
Medicus
-
-
Posty: 316
Rejestracja: 9 paź 2007, o 22:31
Lokalizacja: Londyn

Postautor: Medicus » 18 gru 2008, o 19:13

Może jakieś zwarcie na płytce?
masz jakiś miernik aby zmierzyć pobierany prąd spoczynkowy?

kamil122
-
-
Posty: 10
Rejestracja: 18 gru 2008, o 16:27
Lokalizacja: Wólka

Postautor: kamil122 » 25 gru 2008, o 13:51

sprawdziłem całą płytke i niewygląda aby było zwarcie gdzieś al;e nie wiem jak podłączyćkable czy by ktoś mógł napisać gdzie idzie zasilanie i wejście i wyjśćie sygnału

Awatar użytkownika
piotr_go
-
-
Posty: 159
Rejestracja: 27 sie 2004, o 12:18
Lokalizacja: far far away

Postautor: piotr_go » 25 gru 2008, o 14:05

Witam.
Mam ten wzmacniacz. Musisz zewrzeć M z P żeby go włączyć.
W instrukcji masz wszystko napisane.

kamil122
-
-
Posty: 10
Rejestracja: 18 gru 2008, o 16:27
Lokalizacja: Wólka

Postautor: kamil122 » 26 gru 2008, o 12:01

ej ty a mógłbyś mi napisać z outa wychodzi np 1 a i b to który jest plus i czy O to masa urządzenia a O1 to masa sygnałowa

Awatar użytkownika
piotr_go
-
-
Posty: 159
Rejestracja: 27 sie 2004, o 12:18
Lokalizacja: far far away

Postautor: piotr_go » 26 gru 2008, o 13:51

"ej ty" to ci da linka do pdfa scalaczka(bo instrukcje mi wcieło) i tam sobie sam znajdziesz
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 571J_2.pdf

kamil122
-
-
Posty: 10
Rejestracja: 18 gru 2008, o 16:27
Lokalizacja: Wólka

Postautor: kamil122 » 26 gru 2008, o 20:53

dzięki wielkie działa już ten wzmacniacz ale mi sie wydaje że słaby jest :(

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 26 gru 2008, o 22:40

dzięki wielkie działa już ten wzmacniacz ale mi sie wydaje że słaby jest :(
Jakie źródło zasilania?

Trzeba też wziąć pod uwagę wydajność zespołów głośnikowych którymi dysponujesz...

kamil122
-
-
Posty: 10
Rejestracja: 18 gru 2008, o 16:27
Lokalizacja: Wólka

Postautor: kamil122 » 27 gru 2008, o 11:40

ja dałem 12V a głośniki po jakieś 200W

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 27 gru 2008, o 11:45

ja dałem 12V a głośniki po jakieś 200W
To faktycznie mówi nam bardzo wiele... 12V to nie wszystko, bo chodzi tutaj głownie o wydajność prądową (Amper) zasilacza.
Podaj typ. model zasilacza którego użyłeś.

Głośniki 200W głośnikom 200W nie równe... poczytaj trochę o głośnikach i ich efektywności przede wszystkim, bo to, że ma 200W w sumie mówi nam kolejne nic...

Poza tym to chyba rozumiesz, że tym wzmacniaczem nie wysterujesz głośników takiej mocy? Więc nic Ci z tych 200W, ale rozumiem, że kupiłeś głośniki z "zapasem" na przyszłość gdzie będzie moment w którym podłączysz im te 150W RMS i zobaczysz na co je stać.

kamil122
-
-
Posty: 10
Rejestracja: 18 gru 2008, o 16:27
Lokalizacja: Wólka

Postautor: kamil122 » 27 gru 2008, o 14:10

zasilacz mam uniwersalny stabilizowany 800mA model MW79GS a głośniki są 4 omowe i podobnow piszą na opakowaniu 200W ale wiadomo jak z nimi jest piszą moc której nigdy sie nie wyciągnie ale coż poradzić

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 27 gru 2008, o 14:17

uniwersalny stabilizowany 800mA
I tutaj tkwi cały problem... za mała wydajność prądowa.

Ten wzmacniacz spokojnie "uciągnie" każdy zasilacz od PC typu AT czy ATX.
Było o tym na forum więc wystarczy poszukać w tym dziale, jest to najtańszy sposób zasilania urządzeń typu car audio - oczywiście do pewnych granic.

Awatar użytkownika
piotr_go
-
-
Posty: 159
Rejestracja: 27 sie 2004, o 12:18
Lokalizacja: far far away

Postautor: piotr_go » 27 gru 2008, o 14:21

hehehe
800mA * 12V = 9,6W nie licząc strat
Jeżeli dobrze pamiętam to do tego wzmacniacza do uzyskania pełnej mocy jest potrzebne co najmniej 14A nie licząc strat.

kamil122
-
-
Posty: 10
Rejestracja: 18 gru 2008, o 16:27
Lokalizacja: Wólka

Postautor: kamil122 » 27 gru 2008, o 14:29

aha dzięki czas kupić dobry zasilacz :):)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 27 gru 2008, o 14:33

aha dzięki czas kupić dobry zasilacz :):)
Zasilacz AT mogę Ci wysłać za koszta przesyłki.

kamil122
-
-
Posty: 10
Rejestracja: 18 gru 2008, o 16:27
Lokalizacja: Wólka

Postautor: kamil122 » 27 gru 2008, o 17:07

dzięki za propozycje ale ja chciałem kupić coś z takiego typu http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/49641/ ... elwik.html


dzięki wielkie

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 28 gru 2008, o 00:16

To zasilacz do stacji lutowniczej z tego co wiem, poza tym napięcie wyj. jest 24V a Ty potrzebujesz 12-14.4V no i trochę za mało mocy. Jakieś 120-150W powinno wystarczyć.

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości