Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

wzmacniacz samochodowy pioneer i zasilacz ATX 350w.Pomocy!!

pukibok
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 26 mar 2008, o 15:10
Lokalizacja: poznan

wzmacniacz samochodowy pioneer i zasilacz ATX 350w.Pomocy!!

Postautor: pukibok » 26 mar 2008, o 15:17

Witam.Mam w domu podłączony wzmacniacz samochodowy pioneer gm-x602 pod zasilacz komputerowy ATX 350 w ,i jak robie głośniej to zasilacz pada.Jest jaiś sposób zeby to obejść??
Prosze o pomoc!

Awatar użytkownika
ZbeeGin
-
-
Posty: 170
Rejestracja: 3 kwie 2003, o 10:10
Lokalizacja: Metropolia Katowice

Postautor: ZbeeGin » 26 mar 2008, o 19:27

Nie wiemy ile prądu pobiera wzmacniacz przy pełnej mocy wyjściowej. Ale jest to stanowczo za dużo dla 350 watowego zasilacza ATX, który defacto w sumie dysponuje taką mocą, ale na pojedynczej linii 12V moc ta jest w okolicach 160W. Jeśli jest to zasilacz firmowany przez CODEGEN, L&C, TAKE ME i inne takie "szmelce" to nawet te 120W będzie trudno uzyskać... To tutaj jest problem.

pukibok
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 26 mar 2008, o 15:10
Lokalizacja: poznan

Postautor: pukibok » 26 mar 2008, o 19:52

Jest to zasilacz FEEL nowy,wczoraj kupiłem i myślałem że wystarczy.

pukibok
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 26 mar 2008, o 15:10
Lokalizacja: poznan

Postautor: pukibok » 26 mar 2008, o 21:16

A jak by zastosować Kondensator to by coś pomogło?? np taki http://allegro.pl/item332506228_kondens ... ocje_.html

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Posty: 400
Rejestracja: 26 paź 2005, o 21:20
Lokalizacja: Inowrocław
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 26 mar 2008, o 21:30

Stosowanie wzmacniacz samochodowego w domu mija się z celem, ale nie o tym chciałem pisać. Jesli się już uparłeś na korzystanie z samochodowego wzmacniacza w domu to stosowanie zasilacza komputerowego jako"papu" dla tego wzmaka jest kiepskim rozwiązaniem. Na forum jest sporo podobnych tematów(wystarczy poszukać). Żeby odpowiednio wykorzystać moc wzmacniacza musiałbyś mieć źródło zasilania o dużej wydajności prądowej. Zauważ, że przy mocniejszym uderzeniu basu pobór prądu wzrasta(często wtedy pada zasilacz).

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 27 mar 2008, o 10:36

A zbyt duża pojemność kondensatorów może blokować start zasilacza swoim dosyć długim czasem ładowania - dosyć duże chwilowe przeciążenie.

Spróbuj dać na wyjście zasilacza wstępnie 4700uF, ale i tak nie polecam takich rozwiązań jak CarAudio w domu.

pukibok
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 26 mar 2008, o 15:10
Lokalizacja: poznan

Postautor: pukibok » 28 mar 2008, o 14:58

4700uF/16V ?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 30 mar 2008, o 09:54

Może być.

Wróć do „Elektronika retro, lampy, audio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości