Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSansAmp GT-2
Moderatorzy: Jacek Bogusz, robertw, Moderatorzy
SansAmp GT-2
Witam !
Chciałbym przedstawić własnoręcznie wykonane urządzenie. Jest to efekt gitarowy "distortion" (SansAmp GT-2 z www.tonepad.com <-). Do budowy wykorzystałem: zwykłe rezystory, kondenstory MKSE, potencjometry firmy Telpod i kostki NE 5532 (zamiast TL 072). A co do tranzystora, to można z powodzeniem wykorzystać każdy NPN (np. BC 547) Cały układ umieściłem w obudowie Z-33A wraz z zasilaczem. Planuję zamontować jeszcze dwa efekty: chorus (także z www.tonepad.com) i tremolo-vibrato (efekt opisany w EP 12/96 jako kit AVT-314). Gniazda (wejście, wył. nożny, +jedno dodatkowe) - stare "diny" z rozbiórki sprzętu. Wyjście - kabel z wtyczką "din" (którą można zmienić wg własnycz potrzeb). Wbudowałem dodatkowo "elektroniczne przełączniki efektów" zbudowane z: ukladow 4013 (w odpowiedniej konfiguracji pracują jako przerzutniki T), 4066 (klucze analogowe sterowane ww przerzutnikami) i kilku biernych elementów - zapewnia to bezzakłóceniowe przełączanie sygnału (np. przełączanie distortion - clean) Służą do tego microswitch'e, nad kórymi znajdują się diody LED sygnalizujące, czy dany efekt jest włączony Poniżej zamieściłem schematy i PCB efektów (z czase zamieszczę schemat i PCB elektroicznego przełącznika). Jeżeli coś jest nie tak lub jest dla Was niejasne, to pisać !
Pozdr. Ddevil
Chciałbym przedstawić własnoręcznie wykonane urządzenie. Jest to efekt gitarowy "distortion" (SansAmp GT-2 z www.tonepad.com <-). Do budowy wykorzystałem: zwykłe rezystory, kondenstory MKSE, potencjometry firmy Telpod i kostki NE 5532 (zamiast TL 072). A co do tranzystora, to można z powodzeniem wykorzystać każdy NPN (np. BC 547) Cały układ umieściłem w obudowie Z-33A wraz z zasilaczem. Planuję zamontować jeszcze dwa efekty: chorus (także z www.tonepad.com) i tremolo-vibrato (efekt opisany w EP 12/96 jako kit AVT-314). Gniazda (wejście, wył. nożny, +jedno dodatkowe) - stare "diny" z rozbiórki sprzętu. Wyjście - kabel z wtyczką "din" (którą można zmienić wg własnycz potrzeb). Wbudowałem dodatkowo "elektroniczne przełączniki efektów" zbudowane z: ukladow 4013 (w odpowiedniej konfiguracji pracują jako przerzutniki T), 4066 (klucze analogowe sterowane ww przerzutnikami) i kilku biernych elementów - zapewnia to bezzakłóceniowe przełączanie sygnału (np. przełączanie distortion - clean) Służą do tego microswitch'e, nad kórymi znajdują się diody LED sygnalizujące, czy dany efekt jest włączony Poniżej zamieściłem schematy i PCB efektów (z czase zamieszczę schemat i PCB elektroicznego przełącznika). Jeżeli coś jest nie tak lub jest dla Was niejasne, to pisać !
Pozdr. Ddevil
- Załączniki
-
- SansAmp_GT-2#1.gif (114.51 KiB) Przejrzano 34273 razy
-
- SansAmp_GT-2#2.gif (124.66 KiB) Przejrzano 34271 razy
-
- SansAmp_GT-2#3.gif (110.28 KiB) Przejrzano 34272 razy
-
- Efekty.rar
- (1.06 MiB) Pobrany 860 razy
Ja mam to samo pytanieWygląda bardzo ładnie. A jak brzmi? Jesteś w stanie stworzyć jakieś sample?
I jeszcze jedno - ile to wszysko kosztowało?
Sample...
Bardzo się ciesze, że dział DIY rozwija się dośc szybko i pojawiają się projekty które mnie bardzo interesują.
Sam lubię technikę audio a zwłaszcza gitarową
Niebawem pojawi się projekt (nie mój) mojego wykonania, gitarowego wzmacniaczyka lampowego na EL84.
Gratulacje !!! (dla mnie super )
Dla mnie brzmi świetnie, jestem zadowolony Sample ?? Jestem początkujący, ale postaram się (z czasem je dołączę) Niebardzo potrafię ocenić ile to wszystko kosztowalo Część elementów miałem w domu, część z rozbiórki sprzętu, a resztę ze sklepu (ale na początek warto mieć trochę PLN aby od czegoś zacząć). W moim przypadku było to niecałe 100zł (nasze hobby niestety "tanie" nie jest ), ale było warto - polecam
P.S. Czekam na projekt wzmacniacza.
P.S. Czekam na projekt wzmacniacza.
heh projekt wzmacniacza masz w tym samym dziale, przyjżyj sie mojemu tematowi . Jak lubisz przesterowane brzmienie gitary to dobrze trafiłes - lampa jest do tego świetna. Swoją drogą także czekam na sample - jak nie wiesz jak to zrobić, bo coś wspominałeś, że jesteś początkujący: podepnij wyjście przesteru do wejścia liniowego komputera(to te po środku z trzech karty graficznej). Pamiętaj aby nie dać pokrętła volume na full, bo wtedy przesterujesz dodtakowo wejście liniowe co wcale nie polepszy twoich nagrań.
Z kilku powodów:dlaczego zastosowales na we i wy archaiczne gniazdka "din"??
1. Mam kabel do gitary zakończony wtyczką "din" - nie chciałem jej przerabiać...
2. ...bo mam stary, polski sprzęt Unitry - na początku służył jako piec
3. Miałem takie gniazda pod ręką (rozbiórka starego sprzętu ).
4. Nie mam nic przeciwko tym "antykom" - podobają mi się nawet (w końcu to stary, polski standard z lat 80-tych )
P.S. Zawsze można zrobić inne gniazda wg. własnego uznania
Wszystko, co mam n/t tego efektu, znajduje się na początku w załączniku "Efekty"
Jeżeli chodzi o obudowę, to narazie mogę udostępnić wzór płyty czołowej (załącznik) Do otworzenia plików potrzebny jest Trax Maker lub podobny program otwierający tego typu pliki.
P.S. Rodzaj obudowy: Z-33 A (jak już wcześniej napisałem
Jeżeli chodzi o obudowę, to narazie mogę udostępnić wzór płyty czołowej (załącznik) Do otworzenia plików potrzebny jest Trax Maker lub podobny program otwierający tego typu pliki.
P.S. Rodzaj obudowy: Z-33 A (jak już wcześniej napisałem
- Załączniki
-
- pĹyta_czoĹowa.rar
- (3.36 KiB) Pobrany 746 razy
- dsrecordss
- -
- Kontaktowanie:
Witam.
Są różnokolorowe folie do robienia reklam, banerów itp. Trzeba niestety kupować na metry, ale wystarczy wybrać się do jakiejś firmy reklamowej. Tam ścinki powinni dać za darmo. Albo nawet, jak się dobrze zagada, to gotowy wydruk cyfrowy na takiej folii zrobią za grosze (jak wcisną w wolne miejsce na dużych projektach). Wygląda to wtedy idealnie.
Są różnokolorowe folie do robienia reklam, banerów itp. Trzeba niestety kupować na metry, ale wystarczy wybrać się do jakiejś firmy reklamowej. Tam ścinki powinni dać za darmo. Albo nawet, jak się dobrze zagada, to gotowy wydruk cyfrowy na takiej folii zrobią za grosze (jak wcisną w wolne miejsce na dużych projektach). Wygląda to wtedy idealnie.
- dsrecordss
- -
- Kontaktowanie: