Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: ACeK » 3 sie 2018, o 20:01

... Jeśli regulamin jest łamany, proszę zgłaszać do moderatora lub administratora jeśli moderator jest stronniczy.
Obrazek Ale teraz pojechales po bandzie :lol:
:arrow: admin ostatni post 2011 :twisted: Ostatnio aktywny: 21-07-2016, 15:53 Obrazek

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: r-mik » 3 sie 2018, o 20:13

spierasz się o rzeczy albo o których nie bardzo masz pojęcie, albo o takie o których dość dobrze wiesz, ale próbujesz tutaj użytkowników strolować.
Też mam takie odczucie i to od dłuższego czasu.
Jak to się potwierdzi (zgłoszenia innych użytkowników) to wątek znajdzie miejsce w koszu.


Wydaje mi się, że dość dosadnie i rzeczowo opisałem ten "problem". Wyjaśniłem gdzie leży "problem" i jak to zweryfikować. Wydaje mi się, że ten wątek powinien zostać zamknięty. Nie chcę jednak sam podejmować tej decyzji. Niestety, w dyskusji uczestniczy zbyt mało osób abym mógł samodzielnie podjąć decyzję o zamknięciu. Żyjemy (teoretycznie) w wolnym kraju.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: ACeK » 3 sie 2018, o 20:15

Obrazek Sorry ze jestem upierdliwy ale zrob zdjecie od spodu pls Obrazek

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: r-mik » 3 sie 2018, o 20:40

... Jeśli regulamin jest łamany, proszę zgłaszać do moderatora lub administratora jeśli moderator jest stronniczy.
Obrazek Ale teraz pojechales po bandzie :lol:
:arrow: admin ostatni post 2011 :twisted: Ostatnio aktywny: 21-07-2016, 15:53 Obrazek
To chyb nie moja wina, tak jak koklusz i śnieg w Kenii. Prawda?

Może inaczej, mam jakąś podstawę aby zamknąć ten wątek?

Ania30
-
-
Posty: 111
Rejestracja: 31 lip 2018, o 07:57

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: Ania30 » 3 sie 2018, o 20:51

Po prawej jest gniazdo Attiny 13 i Attiny 2313, po prawej jest gniazdo zasilania,1 fotce po lewej,w niebieski zewnętrznym gniazdzie zasilania gdzie jest plus a gdzie minus ,patrząc po lewej na 1 fotce.Ścieżki na fotce mało co widać, a o to Ci chodzi,może jak się powiększy to będzie dokładniej widać,zrobię fotkę jutro przy dziennym świetle może będzie wyrazniej.
Załączniki
DSCF2304.JPG
Ostatnio zmieniony 3 sie 2018, o 21:31 przez Ania30, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: ACeK » 3 sie 2018, o 21:05

... To chyb nie moja wina, tak jak koklusz i śnieg w Kenii. Prawda?...
Obrazek Troche sie nie rozumiemy :no: albo nie znasz specyfiki tego forum :wink: Wporownaniu do innych tu zawsze byl luz 8) Piszesz o koszu tu go niema :twisted: Czy powinno sie pisac posta po swoim poscie :? Pytanie retoryczne :lol: Ciekawe jaka byla by Twoja reakcja na posty :arrow: rafal.220 :twisted: Czy masz zamknac rob co chcesz Obrazek

Btw co powiesz o nowej :arrow: kolezance :568:

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: r-mik » 3 sie 2018, o 22:07

Co miałem napisać napisałem.
To nie prywatne forum np Pana M.
Nic nie będę zamykał dopóki nie będzie naruszony regulamin.
Jeśli będą błędna wypowiedzi, będę je prostował. Tu proszę o wyrozumienie, bo przyznam, że czasem w tych zerach się gubiłem. Jeśli popełniłem błąd, proszę mnie sprostować, poprawię.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: ACeK » 3 sie 2018, o 22:13

Obrazek Dzieki za zdjecia :706: Od spodu widac ze sa kondensatory to mozesz dac kwarca :idea: Ten ulamany pin mozesz dobrac
:arrow: z podstawki precyzyjnej :627: Podstawki sa wygodne bo szybko mozna wyjac lub podmienic kwarc :idea: Na mojej plytce tez mam tak zrobine co widac na zdjeciu :569: Uwazaj jak bedziesz znieniac fuse bits bo mozesz zablokowac procka :533:
:idea: Dlatego ze petla opozniajaca jest tylko dla zegara do 2MHz bo zmiana na wyzszy powoduje przekroczenie FFFF troche ja zmienilem :P
  • del_100ms:
    ldi r30, low (-100000*fosc/16)
    ldi r31, high(-100000*fosc/16) ;opoznienie 100ms

    delay:
    adiw r30, 1 ;dwubajtowe dodawanie
    nop ;1 cycle
    nop ;1 cycle
    nop ;1 cycle
    nop ;1 cycle
    nop ;1 cycle
    nop ;1 cycle
    nop ;1 cycle
    nop ;1 cycle
    nop ;1 cycle
    nop ;1 cycle
    nop ;1 cycle
    nop ;1 cycle
    brcc delay ;skok gdy nie nastapilo przepelnienie pary R31R30

    dec r28
    brne del_ss
    ret
:sleep: Malo elegancko ale teraz mozna dac do 8MHz gdzie 8 wpisujemy w lini .equ fosc = 8 a sekundy po staremu czyli 1 to wpisujemy 10 Obrazek

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: pajaczek » 3 sie 2018, o 22:28

Też mam takie odczucie i to od dłuższego czasu.
To ja mam jeszcze jedno odczucie... i to nie bezpodstawne. Mianowicie że Ania i Andrzej to jedna i ta sama osoba (albo przynajmniej dobrze się znają).

Co do zamknięcia... dopóki ktoś nie przegnie to myślę że nie ma potrzeby (choć Ania jest blisko, ale jak powiedziałeś głosować można zgłoszeniami :twisted: )... a przynajmniej ACeK się dobrze bawi.

Ania30
-
-
Posty: 111
Rejestracja: 31 lip 2018, o 07:57

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: Ania30 » 3 sie 2018, o 23:02

Dziękuję ACeK,jak z tym niebieskim gniazdkiem po lewej, gdzie plus a gdzie minus,bo chcę podłączyć zewnętrzny zasilacz,chyba tam się go podłącza.
Też postanowiłam przylutować element z podstawki precyzyjne,są szyny precyzyjne,wystarczy ułamać 2 kawałki .

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: ACeK » 4 sie 2018, o 08:00

Obrazek To gdzie jest plus a gdzie minus znajdziesz sama bez mojego udzialu (analiza plytki) :idea: Z tego co pisalas to masz miernik przestaw go na pomiar rezystacji. Sprawdz z ktorym zaciskiem polaczona jest masa (minus GND) na pinie Atmegi. Jesli jest polaczenie to drugi zacisk bedzie... Obrazek

Ania30
-
-
Posty: 111
Rejestracja: 31 lip 2018, o 07:57

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: Ania30 » 4 sie 2018, o 08:17

Acek czy potrafiłbyś napisać program 50 %/50 % ,64 sekund stan niski i wysoki sinus ?


Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: r-mik » 4 sie 2018, o 09:57

a przynajmniej ACeK się dobrze bawi.
Ginący zawód (pisanie w ASM). Powinien byc zwolniony z ZUS i podatku.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: ACeK » 4 sie 2018, o 12:21

Obrazek Pisanie programow :595: to nie jest moj zawod :idea: Jesli sie przyjrzec postom na forum to praktycznie :no: ma tu nic napisane przez profesjonalistow :twisted: Oni pisza dla EP a z forum biora inspiracje do swoich projektow lub odpowiadaja tylko na pytania :wink: Jest kilku zapalencow co cos pokazuja w DIY ale jest ich nie wielu a przez ostatnie lata forum jest bardzo malo odwiedzane :( Do tego teraz mamy dostep bezposredni do sklepow na calym swiecie (zwlaszcza Chiny) wiec coraz czesciej sie nie oplaca robic samemu :idea: bo mozna taniej kupic gotowe :roll: Jeszcze nie zamawialem plytek pcb ale duzo jest sponsorowanych prezenterow na YT ktorzy reklamuja 10x10x10 za 2$ + przesylka :o Co do assemblera czasem sie przydaje przy analizie hex :arrow: AVT 1790 - Termometr XXL :twisted: Zastanawiacie sie czy anek40 i Ania30 to ta sama osoba co za roznica pod jakim nikiem pisze wazne co pisze :idea: Moze to faktycznie dziewczyna i chce sie troche odmlodzic :lol: Ja co roku obchodze 17 urodziny :684: Wielu pisarzy uzywa pseudonimow a czy to nowyARM, pajeczynka lub ghost2000 :no: ma znaczenia :P A propo fajnych forum to sie pojawilo :arrow: microgeek ale sie go zle czyta bez logowania :( bo nic nie widac :o moze cos ukrywaja hihi :lol: To teraz dostane upomnienie bo nie na temat Obrazek

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: r-mik » 4 sie 2018, o 13:09

ma tu nic napisane przez profesjonalistow :twisted: Oni pisza dla EP a z forum biora inspiracje do swoich projektow lub odpowiadaja tylko na pytania
Nie pokaże tu komercyjnych projektów za gruba kasę, wydaną w dużej części na badania CE. Ile kosztuje prosty projekt? Kto wie? Powiedzmy, że jest to proste urządzenie, podłączane do USB, które ma sterować przekaźnikami i odczytywać kilka wejść. Ciekaw jestem jakie pojęcie o tym maja osoby nie związane z projektowaniem, kosztami itp.
:wink: Jest kilku zapalencow co cos pokazuja w DIY
Już mi przeszło.
przez ostatnie lata forum jest bardzo malo odwiedzane :(
Fakt. Największy ruch widzę na Elektrodzie. Później duża przepaść i Forbot, ArduinoPolsa.
coraz czesciej sie nie oplaca robic samemu :idea: bo mozna taniej kupic gotowe :roll:
Tylko te gotowce to chłam. Kupiłem/dostałem trochę tego i czasem można się tym pobawić ale to wszystko. Strach takim np "zasilaczem" zasilać uruchamiane urządzenie, bo z dymem może pójść kilkadziesiąt godzin pracy i sporo kasy.
Co do assemblera czasem sie przydaje przy analizie
Analiza! Analna Liza :-)
ASM zawsze jest potrzebny w uC. Czasem trzeba podejrzeć jak coś zrobił kompilator., czasem (zwłaszcza w 8-bit) zrobić wstawkę asm.
To teraz dostane upomnienie bo nie na temat
Na Elektrodzie może tak (zależy, który nawiedzony jest przy klawiaturze) na Atnel BAN! Ban jest tam zawsze, gdy nie wychwala się jedynie słusznego "guru" M36.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: ACeK » 4 sie 2018, o 13:32

...Analiza! Analna Liza :-)
Obrazek Wreszcie poczucie :607: humoru :P Jak patrze na :arrow: Emotikony to mam wrazenie ze Tworcom forum chodzilo zeby forum bylo zabawne a nie powazne z policjantem :617: U admina byl kiedys link do zdjecia na ktorym byl :wpale: pobity facet oraz podpis "bo zawracalem d. adminowi" (cytat z pamieci) Obrazek

Ania30
-
-
Posty: 111
Rejestracja: 31 lip 2018, o 07:57

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: Ania30 » 4 sie 2018, o 13:40

Zwracam się z prośbą do właściciela EP, aby dla dobra firmy ,jej wizerunku
i forumowiczów,dał na miejsce r-mik ,ACeKa piszącego w j.C,odpowiednika ACeKa Assembler.
Jestem ciekawa ,czy jestem odosobniona w tej prośbie i czy pozostali forumowicze mają podobne zdanie .
Ostatnio zmieniony 4 sie 2018, o 14:29 przez Ania30, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: r-mik » 4 sie 2018, o 14:09

Zwracam się z prośbą do właściciela EP, aby dla dobra firmy ,jej wizerunku
i forumowiczów,dał na miejsce r-mik ,ACeKa piszącego w j.C,odpowiednika ACeKa Assembler.
Nie ma czegoś takiego jak właściciel EP. Widać nie tylko nie znasz się na programowaniu ale także masz problemy z ogólnie pojętym myśleniem.
Postaram się wyjaśnić ale pewnie tego nie zrozumiesz, tak jak tego co pisałem wcześniej o programie, z którym miałaś problemy. Przyda się natomiast innym, dlatego moje "wypociny" raczej nie pójdą na marne.
EP to czasopismo wydawane przez AVT. AVT, według CEIDG to SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
KRS: 012089491
NIP: 5270200177
KRS: 0000035930
Co do skrótów CEIDG , KRS, itd odsyłam do Wikipedi.

Jak poprawnie zinterpretujesz co to spółka, to wywnioskujesz, że nie ma JEDNEGO właściciela, że ma akcjonariuszy. Teraz zastanów się, czy Ci akcjonariusze czytają to Forum? Jeśli nawet, czy z Twojej, raczej nieuzasadnionej wypowiedzi na forum zwołają zebranie zarządu aby rozpatrzyć Twój wniosek?
Jeśli więc chcesz aby Twoje zażalenie było rozpatrzone, to nie pisz na forum, w Gazecie Wyborczej itp, bo raczej nikogo to nie zainteresuje. Napisz do admina forum, uzasadnij (tu penie będzie problem) swoją prośbę i czekaj na rozpatrzenie.
Nikt, nie zmusza Cię do korzystania z tego forum, zwłaszcza, ze masz lepsze, zagraniczne. Dasz linki do nich i swoich postów? Ciekaw jestem czy i jak Ci pomogli.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Attiny 2313A zmiana stanu wysokiego na niski,duty cycle 50%

Postautor: pajaczek » 4 sie 2018, o 15:02

Jesli sie przyjrzec postom na forum to praktycznie :no: ma tu nic napisane przez profesjonalistow :twisted:
No cóż... tak znaczący spadek mojej aktywności na forum był związany głównie z przeprowadzką i zmianą kariery zawodowej właśnie bardziej w stronę programowania. Jeśli mogę tak to określić to teraz zawodowo zajmuję się wyłącznie pisaniem i analizą softu... ale raczej na coś większego niż 8-bit.
To teraz dostane upomnienie bo nie na temat Obrazek
Za bardzo Cię lubię by za takie coś wlepiać upomnienia... z mojej strony możesz czuć się bezpiecznie (przynajmniej z takiego powodu). A Pajęczynka to moje konto bardziej techniczne... czasem konieczne było zobaczyć coś z perspektywy szeregowego usera.
na Atnel BAN! Ban jest tam zawsze, gdy nie wychwala się jedynie słusznego "guru" M36.
Oj tak... pamiętam jak kiedyś dostałem tam bana bo ośmieliłem się wdać w dyskusję n.t. czytelności schematów (i sposobu ich rysowania przez ownera). Skutecznie wyleczyli mnie tym z zaglądania do nich.

Wróć do „AVR/AVR32”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości