Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z tranzystorem

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: skonkiewicz » 14 lis 2013, o 22:47

Te 3,1 to w jakich jednostkach mierzyłeś? Bo boję się że w woltach.
No w woltach,
Koledzy Cię pytają o prąd, Ty podajesz napięcie... naprawdę zanim zaczniesz coś robić dalej, weź jakąś książkę i poczytaj trochę, bo możesz zrobić krzywdę sobie lub Twoim zabawkom.

Oj pomieszało mi się, do tej pory liczyłem tylko jakiego esa dać bo napięcie zawsze było 230.

Awatar użytkownika
leonow32
-
-
Posty: 108
Rejestracja: 10 maja 2011, o 15:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: leonow32 » 14 lis 2013, o 22:50

<lenow32> Dobrze opisałeś ten schemat? (na pierwszy rzut oka wygląda to tak jak gdyby ten tranzystor miał pośredniczyć pomiędzy dwoma scalakami, jednak w tym przypadku w jaki sposób wyjście po przez wejście może sterować przekaźnikiem ?)
Wziąłem pierwszy lepszy schemat jaki znalazłem w necie. Nie chciało mi się rysować samemu :)

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: skonkiewicz » 14 lis 2013, o 22:51

Co sądzicie o tym schemacie (i o zawartych w nim wartościach)
rel z lpt.jpg
rel z lpt.jpg (8.3 KiB) Przejrzano 7582 razy

radzio
Moderator
Moderator
Posty: 967
Rejestracja: 13 maja 2003, o 10:33
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: radzio » 14 lis 2013, o 22:54

To nie zadziała. Te 100k nad diodą zupełnie nie ma sensu. Usuń go i zostaw sam przekaźnik z diodą. A bazę ściągnij do masy jakimś 47k jak radził rafal.220

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: skonkiewicz » 14 lis 2013, o 23:14

Z tego co rozumiem ma to wyglądać tak:
rel z lpt2.jpg
rel z lpt2.jpg (8.6 KiB) Przejrzano 7577 razy
Chociaż coś mi nie pasuje ten rezystor 47k

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: rafal.220 » 14 lis 2013, o 23:34

Napisałeś 300mA, a w dokumentacji tranzystora piszą 100mA (oczywiście niewielkie przekaźniki przy zasilaniu 5V tyle nie pobierają, no ale skoro nadmieniłeś te 300mA to chyba za dużo jak na ten układ... )

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: skonkiewicz » 14 lis 2013, o 23:45

wymieniłem wszystkie parametry jakie znam. nie wiem ile przekaźnik (RM96P) pobiera ale wiem że zasilacz którego chce użyć ma właśnie 300mA. Bardziej interesuje mnie bezpieczeństwo portu LPT niż tranzystora :)

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: pajaczek » 15 lis 2013, o 19:54

Bardziej interesuje mnie bezpieczeństwo portu LPT niż tranzystora
Ponieważ nie masz separacji galwanicznej portu, to poza tranzystorem pójść z dymem może wszystko - także port... choć to czarna wizja.

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: skonkiewicz » 15 lis 2013, o 23:04

czyli najlepiej dodać jakiś transoptor tylko jaki?

Awatar użytkownika
ECC88
-
-
Posty: 408
Rejestracja: 23 paź 2009, o 15:28
Lokalizacja: Köln

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: ECC88 » 15 lis 2013, o 23:52

Z tego co rozumiem ma to wyglądać tak:
rel z lpt2.jpg
Chociaż coś mi nie pasuje ten rezystor 47k
No to poczytaj to:
http://www.opcode.eu.org/abc_of_computing/electronics/

Polaryzacja tranzystora itd. itp.

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: skonkiewicz » 16 lis 2013, o 01:08

Uprosciłem schemat z http://sklep.avt.pl/p/pl/1025/uklad+ste ... ntazu.html

I zrobiłem coś takiego:
IZOLATOR.jpg
No ale nie działa, gdzie jest błąd?

Dodam że sprawdzałem na dwóch bateriach AA a nie na podłonczeniu do portu

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: ACeK » 16 lis 2013, o 09:06

untitled.png
Obrazek Jesli masz uklad tak podlaczony jak na rysunku to masz go odwruconego o 180 stopni. Jesli masz dobrze wstawiony to daj na wejsciu zamiast 3V 5V :idea: Jesli dalej nie dziala to sprawdz jaki plynie prad przez diody dobrze jakby bylo 5 - 10 mA (daj mniejszy opornik tak jak sugerowal radzio w swoim poscie) Obrazek

Btw Schemat z EdW jest :no: do podlaczenia pod LPT ale pod RS 232 dlatego nalezy zamienic podlaczenia pinow :idea:
lpt_edw.png

Awatar użytkownika
leonow32
-
-
Posty: 108
Rejestracja: 10 maja 2011, o 15:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: leonow32 » 16 lis 2013, o 13:45

Proponuję, żeby kolega Stonkiewicz przede wszystkim zapoznał się z elementarnymi podstawami elektroniki zanim zacznie cokolwiek podłączać do kompa.

Tu jest fajnie napisany kurs - lektura obowiązkowa!!!
http://wortal.majsterkowicza.pl/tag/kurselektroniki/

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: skonkiewicz » 16 lis 2013, o 16:10

untitled.png
Obrazek Jesli masz uklad tak podlaczony jak na rysunku to masz go odwruconego o 180 stopni. Jesli masz dobrze wstawiony to daj na wejsciu zamiast 3V 5V :idea: Jesli dalej nie dziala to sprawdz jaki plynie prad przez diody dobrze jakby bylo 5 - 10 mA (daj mniejszy opornik tak jak sugerowal radzio w swoim poscie) Obrazek

Btw Schemat z EdW jest :no: do podlaczenia pod LPT ale pod RS 232 dlatego nalezy zamienic podlaczenia pinow :idea:
lpt_edw.png
Mam dokładnie podłonczone tak jak na rysunku i właśnie coś podejrzewałem że transoptor jest zle podłonczony.
Wziołem pod uwage że musze pod inne piny podpiąć dlatego na moim rysunku nieoznaczyłem numerów pinów portu tylko zasilanie i mase

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: ACeK » 19 lis 2013, o 06:54

untitled.png
untitled.png (44.33 KiB) Przejrzano 7344 razy
Obrazek Zrob polaczenia jak na schemacie. Jako zasilanie mozesz uzyc dwóch zestawow bateri 4.5 - 6V (jedna bateria do zasilania diody nadawczej a druga do diody podlaczonej do tranzystora CNY17 przez opornik) ktore maja nie byc ze soba polaczone. Na diodzie wyjsciowej z transopora podaj napiecie na stale. Jesli teraz dasz napiecie na diode nadawcza to wtedy powinna sie palic dioda odbiorcza. Rezystor 1K przy diodzie nadawczej powinien miec okolo 100R. Jesli uklad zacznie dzialac prawidlowo to w miejsce diody i rezystora wstaw swoj przekaznik z dioda zabezpieczajaca sterowana tranzystorem a tranzystor przez opornik 4k7 Obrazek

skonkiewicz
-
-
Posty: 32
Rejestracja: 3 lis 2013, o 15:31

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: skonkiewicz » 19 lis 2013, o 23:26

untitled.png
Obrazek Zrob polaczenia jak na schemacie. Jako zasilanie mozesz uzyc dwóch zestawow bateri 4.5 - 6V (jedna bateria do zasilania diody nadawczej a druga do diody podlaczonej do tranzystora CNY17 przez opornik) ktore maja nie byc ze soba polaczone. Na diodzie wyjsciowej z transopora podaj napiecie na stale. Jesli teraz dasz napiecie na diode nadawcza to wtedy powinna sie palic dioda odbiorcza. Rezystor 1K przy diodzie nadawczej powinien miec okolo 100R. Jesli uklad zacznie dzialac prawidlowo to w miejsce diody i rezystora wstaw swoj przekaznik z dioda zabezpieczajaca sterowana tranzystorem a tranzystor przez opornik 4k7

Obrazek

Dzięki za pomoc, a skoro już mam separacje galwaniczną i transoptor steruje przepływem prądu do przekaźnika to jaką role będzie pełnił tranzystor?

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Problem z tranzystorem

Postautor: ACeK » 20 lis 2013, o 12:05

Obrazek W CNY17 tranzystor ma bardzo maly prad 50mA. Dajac tranzystor ktory ma wiekszy prad zwiekszasz moc obciazenie swojego ukladu Obrazek

Obrazek

:idea: Tu :arrow: link do strony skad jest schemat.

Wróć do „Elektronika - tematy dowolne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 88 gości