Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

"inteligencja"do czujnika ruchu (np. indukcyjnego)

gawelmi
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 27 lip 2007, o 21:35
Lokalizacja: Pł-Wsch Wielkopolska
Kontaktowanie:

"inteligencja"do czujnika ruchu (np. indukcyjnego)

Postautor: gawelmi » 7 gru 2014, o 09:51

Witam.
Podchodze do nowego tematu. Mój stary klient poprosil bym zmodernizował mu maszyne rol.(siewnik). Jest potrzeba by zamontować czujnik ruchu, a temat czujnikow takich jeszcze nie podejmowałem.
Proszę, powiedzcie mi jak obslugiwany jest stan awari. Bo ja rozumiem to tak, że awaria jest gdy:
1. Gdy nie ma impulsu (wał napedowy sie nie kręci) a elementy wyzwalajace impuls nie są w polu detekcji czujnika;
2. Jest jeden ciagly impuls (wał napedowy sie nie kręci) a element wyzwalajacy impuls jest ustawiony w polu detekcji.

Jakie proponujecie rozwiązania by uzyskac stan powiadomienia alarmu w czasie awari. Mam pewne rozwiazanie do pkt. 1 i 2, ale prosze Was o Wasze pomysly.

P.S. Klient nie ma nieskonczenie glebokiej kieszeni ... :(

Pozdrawiam i z gory dziekuję za zaangażowanie.

Michał

matrix
-
-
Posty: 339
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Re: "inteligencja"do czujnika ruchu (np. indukcyjnego)

Postautor: matrix » 8 gru 2014, o 19:02

Ale potrzebujesz zliczać impulsy czy tylko sprawdzać awarię że wał się nie obraca ?
Jeśli tylko sprawdzasz czy wał się obraca czy nie to rzecz prosta i masz dwa rozwiązania:
1. Mikrokontroler
2. układ złożony z NE555 oraz CD4017

Chcociaż zliczanie impulsów też kłopotem nie powinno być.

gawelmi
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 27 lip 2007, o 21:35
Lokalizacja: Pł-Wsch Wielkopolska
Kontaktowanie:

Re: "inteligencja"do czujnika ruchu (np. indukcyjnego)

Postautor: gawelmi » 8 gru 2014, o 19:11

Tylko kręcenie się wałka mnie interesuje, a raczej moment w który on się nie kręci. Szukam rozwiązań gotowych, by w razie serwisowania wymienić (jeden) moduł. Serwisowanie jest bardzo prawdopodobne, bo to często praca nocna*, wstrząsy, kurz, wilgoć.

*praca nocna - jeśli siewnik przestanie siać, rolas( rolnik) musi natychmiast to wiedzieć, by nie szukał w ziemi nocą wysianych nasionek.

Wiem, że są gotowe rozwiązania, ale są one bardzo drogie.

matrix
-
-
Posty: 339
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Re: "inteligencja"do czujnika ruchu (np. indukcyjnego)

Postautor: matrix » 8 gru 2014, o 21:43

Układ scalony NE555 i kostka CD4017.
NE555 podaje impulsy co pół sekundy a obracający się wał wciąż w jakiś sposób (wymyśl jaki) resetuje kostkę 4017.

Na wyjściu (powiedzmy czwartym czyli Q4) podpięty brzęczyk i dioda sygnalizacyjna. Jeśli wał przestanie resetować licznik 4017 to po dwóch sekundach zliczy on do czterech i załączy się sygnalizacja.

Czas przypuszczalny, dobierzesz sobie własny.

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 426
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: redakcja

Re: "inteligencja"do czujnika ruchu (np. indukcyjnego)

Postautor: Jacek Bogusz » 8 sty 2015, o 19:55

Jeśli mowa o gotowych podzespołach, to poszukałbym jakieś czasówki wyzwalanej zboczem. Musiałaby ona jednak działać tak, żeby kolejny impuls wyzwalał od nowa odmierzanie czasu. Wówczas jeśli wał będzie się kręcił, to masz zwarty przekaźnik. Jeśli zatrzyma się, to styki się otworzą. Jak czujnik zastosowałbym czujnik indukcyjny, bo tylko on będzie działał dobrze w obecności pyłu, brudu itp. Na pewno znajdziesz tam jakiś wirujący element metalowy. Nie umiem podać Ci konkretnego typu czasówki, ale myślę, że bez kłopotu doradzą Ci ludzie handlujący takimi komponentami. Oczywiście, to da się bez kłopotu zrobić na komponentach dyskretnych, ale chyba szkoda czasu na rzeźbienie. Jeśli akceptowalne cenowo jest rozwiązanie z mikrosterownikiem PLC, to polecam, ponieważ wśród bloków FBD jest od groma czasówek wszelkiej maści, a np. używane Logo! Siemensa kupisz na Allegro za okolice 250 zł. Ale jeśli to tylko detekcja sygnału z czujnika, to trochę wytaczanie armaty na muchę. Oczywiście, to bardzo elastyczne rozwiązanie, ale warto, żeby PLC robił coś więcej ;)

gawelmi
-
-
Posty: 3
Rejestracja: 27 lip 2007, o 21:35
Lokalizacja: Pł-Wsch Wielkopolska
Kontaktowanie:

Re: "inteligencja"do czujnika ruchu (np. indukcyjnego)

Postautor: gawelmi » 9 sty 2015, o 09:59

Przemyślalem problem (trochę bolało) i znalazłem rozwiązanie. Tanie. Potrzebne klamoty to jakiś kontaktron, magnes(ik), wyłącznik czasowy(opóźnione wyłączenie) i ... sprężynka. Koszt ... około 50- 60 zł. Dla zainteresowanych - jestem do dyspozycji.

Michał.

Wróć do „Sterowanie, kontrola, czujniki i syst. wizyjne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość