Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Sterowanie napięciem stałym

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Sterowanie napięciem stałym

Postautor: mrnacia » 27 sie 2012, o 19:46

Witam szukam jakiegoś schematu dzieki któremu mógłbym sterować napięciem stałym za pomocą Atmegi8. Układ na napięcie zmienne nie jest problemem lecz na stałe już gorzej. Napięcie prądu około 12v natężenie 12-20 A. Ma ktoś jakiś pomysł?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2639
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Sterowanie napięciem stałym

Postautor: pajaczek » 27 sie 2012, o 20:38

Ale w jakim sensie chcesz sterować?

Włącz/wyłącz? To przekaźnik za pośrednictwem tranzystora (bo bezpośrednio możesz nie dać rady wysterować), zaplanuj również jakieś zabezpieczenie, w końcu przekaźnik "to cewka" ;)

Regulować pobierany prąd/moc? No to po pierwsze musisz jakoś aktualny pobór mierzyć, po drugie tranzystor mocy, i sterowanie PWM.

Awatar użytkownika
leonow32
-
-
Posty: 108
Rejestracja: 10 maja 2011, o 15:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Sterowanie napięciem stałym

Postautor: leonow32 » 28 sie 2012, o 16:33

Chodzi o jakiś przetwornik cyfrowo-analogowy, żeby z procka ustawiać napięcie na wyjściu? Najprościej wykorzystać Timer w trybie PWM, regulować napięcie poprzez zmianę współczynnika wypełnienia i przefiltrować taki sygnał. Można też pokombinować z drabinką R-2R. To ma być jakiś zasilacz czy zgrzewarka, że aż 20A? Napisz coś więcej, to coś poradzimy.

Wróć do „Sterowanie, kontrola, czujniki i syst. wizyjne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość