Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Sterowanie światłem 230v

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 29 paź 2011, o 09:13

Podłączone według tego schematu:

Obrazek

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: Tomasz Gumny » 29 paź 2011, o 12:54

Sprawdź czy coś się zmienia na LCD, gdy nie ma procesora.
Jak wyświetlacz reaguje na regulację kontrastu?
Czy sprawdzałeś czy ten procesor w ogóle żyje po odłączeniu programatora?
Czy na pewno ma ustawione taktowanie na 1MHz?
Pokazałeś wycinek schematu, reszty połączeń mamy się domyślić?

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 29 paź 2011, o 13:34

1. Na lcd nie zmienia się nic bez różnicy czy jest procesor czy go nie ma
2. Nie miałem potencjonometru 10k wstawiłem 100k gdy kręcę to kwadraty płynnie zmieniają swoje nasycenie aż do momentu że ich wcale nie widać.
3. Właśnie sprawdziłem czy żyje gdy go zaprogramuje dodałem 4 linijki:

Kod: Zaznacz cały

Config Portc.5 = Output Config Portc.4 = Output Portc.5 = 0 Portc.4 = 1
oczywiście do tego kodu który wcześniej podałem. dioda się zaświeciła gdy podłączyłem ją pod portc.5 i c4

4. jeśli ta komenda ustawia na 1mhz to ma $crystal = 1000000 nic nie zmieniałem w fusebitach.
5.Moim celem było pokazanie jak potencjometr jest podłączony a reszty połączeń można się domyślić z wcześniej zamieszczonego przezemnie kodu podaje kawałek kodu:

Kod: Zaznacz cały

Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portb.4 , Db5 = Portb.5 , Db6 = Portb.6 , Db7 = Portb.7 , E = Portb.3 , Rs = Portb.2
więcej rzeczy na schemacie nie ma tylko lcd i procesor i przez chwilę była dioda dla sprawdzenia czy działa. Dodam, że mam 2 procesor Atmega8 na niego wgrałem ten sam kod i 0 zmiany.

A dodam takie pytanie może trochę amatorskie porty do wyświetlacza powinny być output czy imput czy może niektóre takie a niektóre takie?

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: Tomasz Gumny » 29 paź 2011, o 14:12

dioda się zaświeciła gdy podłączyłem ją pod portc.5 i c4
Sprawdź, czy również zgaśnie po np. 10 sekundach.
LED-y podłącza się zwykle między pin wyjściowy i zasilanie (lub masę), oczywiście z rezystorem w szereg.
Wszystkie piny do LCD są wyjściami.
Sprawdzanie polega na porównaniu czy program jest zgodny ze schematem a nie na domyślaniu się jak wygląda schemat na podstawie programu.

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 29 paź 2011, o 15:29

Dioda bez problemu gaśnie i zaświeca się.

zdjęcie układu :
Obrazek

ustawienie portu B na output nic nie dało.

link do foto : http://iv.pl/images/22183734322521403997.jpg

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: Tomasz Gumny » 29 paź 2011, o 17:00

Dioda bez problemu gaśnie i zaświeca się.
Nie o to pytałem.

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 29 paź 2011, o 17:14

Przepraszam źle się wyraziłem zrobiłem takie coś:

Kod: Zaznacz cały

Config Portc.5 = Output Config Portc.4 = Output Dim I As Byte Do For I = 1 To 10 Portc.5 = 0 Portc.4 = 1 Wait 1 Portc.5 = 0 Portc.4 = 0 Wait 1 Next I Loop

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: Tomasz Gumny » 29 paź 2011, o 18:09

Dodaj kilkusekundowe opóźnienie między zapaleniem a zgaszeniem LED-a i sprawdź czy czas się zgadza.

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 29 paź 2011, o 20:02

zgadza się

Awatar użytkownika
Łukasz Krysiewicz
-
-
Posty: 143
Rejestracja: 8 cze 2011, o 20:03

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: Łukasz Krysiewicz » 29 paź 2011, o 20:15

możesz przerzucić się na obsługę wyświetlacza w C ?
jeśli tak to bym Ci pomógł, tj. poprawił błędy ;)

P.S.
bascom to nie moja bajka,

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 29 paź 2011, o 20:44

a mógłbyś napisać w c taki prosty program aby wyświetlił jakiś napis zobaczymy czy w innym języku będzie to samo

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: Tomasz Gumny » 29 paź 2011, o 21:35

Było już pytanie o inicjalizację w asemblerze, próba w Bascomie, teraz C. W ten sposób nic nie zrobisz. Sprawdź czy wszystko skonfigurowałeś w Bascomie, bo ja w helpie znalazłem jeszcze taką komendę:

Kod: Zaznacz cały

Config lcdmode = PORT
Jeśli to nie pomoże, to musisz sprawdzić, czy wszystkie sygnały dochodzą do LCD, np. generując osobno na każdej linii falę prostokątną o kilkusekundowym okresie. Konieczne jest przy tym sprawdzenie, czy te sygnały nie pojawiają się na sąsiednich pinach.
Jeśli wszystkie połączenia będą dobre, bez przerw i zwarć a procesor wystawia wszystkie sygnały, to do wymiany jest LCD.

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 30 paź 2011, o 09:02

Ta komenda którą podałeś nic nie zmienia nadal 2*16 czarnych :/

Gdy wyciągnę procesor i włączę zasilanie to mam zapalony tylko dolny rząd kwadratów.

sprawdzałem połączenia multimetrem tym buzzerem i wszystko ok

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: Tomasz Gumny » 30 paź 2011, o 10:48

sprawdzałem połączenia multimetrem tym buzzerem i wszystko ok
Nie o takim sprawdzaniu pisałem.

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 30 paź 2011, o 11:20

A jak wygenerować fale prostokątną za pomocą atmegi8?? bo nie mam pojęcia ;/ a za bardzo chyba nie sprawdzę bo nie posiadam oscyloskopu

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: Tomasz Gumny » 30 paź 2011, o 11:24

W pętli: ustaw niski stan, odczekaj 2s, ustaw wysoki stan, odczekaj 2s.
I tak każdą linię do LCD z osobna. Taki przebieg można sprawdzić woltomierzem (na pinach LCD z wykorzystaniem masy również branej z wyświetlacza). Istotne jest nawet napięcie stanu niskiego i wysokiego, bo może wskazywać na jakieś zwarcie.

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 30 paź 2011, o 19:34

Wykonałem to co pisałeś. Napięcie stanu spoczynku wynosi 0.20v a stany wysokiego 4,98v.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: Tomasz Gumny » 30 paź 2011, o 20:21

Jeśli R/W jest na masie, to pozostaje już tylko wymiana LCD.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: pajaczek » 31 paź 2011, o 08:28

Zobacz, czy hex z załącznika coś Ci wyświetla. (usuń rozszerzenie .zip - plik ma się nazywać AVRGCC2.hex).
Załączniki
AVRGCC2.hex.zip
(2.49 KiB) Pobrany 148 razy

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 31 paź 2011, o 09:59

wyświetla tylko czarne kwadraty

Wróć do „Sterowanie, kontrola, czujniki i syst. wizyjne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości