Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Sterowanie światłem 230v

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 6 gru 2011, o 18:14

Witam mam kolejny problem mam taki układ:

Obrazek

wiem, że błędem jest podłączenie mocy odrazu do atmegi8 bez bc548 ale proszę na to nie zwracać uwagi.
Podłączone jest 12v bo dopiero zaczynam i nie chce za szybko skończyć :)

Chciałbym aby po pojawieniu się zera na wyjściu atmegi zarówka świeciła a gdy zero zmieni się na 1 to żarówka gaśnie. Aktualnie jest tak, że żarówka się zapali ale już nie chce za nic zgasnąć jak to rozwiązać?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: pajaczek » 6 gru 2011, o 18:41

Co to jest +/- 5V, co to jest +/- 12V (jakie to napięcie, stałe czy przemienne, symetryczne, czy jedynie nie umiesz oznaczać napięć)??
I gdzie Ty tu widzisz atmegę8 ??

Ps jako że obrazek nie daje się prosto powiększyć, a jest słabo czytelny, nie chce mi się w niego dokładnie wślepiać, więc być może czegoś nie przyuważyłem.

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 6 gru 2011, o 18:53

Przepraszam mała pomyłka -5v to jest atmega8 a +5v jest podłączone rezystorem 560om.

Również wyjścia z optotriaka są przez rezystor 220 om. Napięcie 12v jest z zasilacza komputerowego 9A.
Napięcie 5v jest z ładowarki do telefonu 0,7A

poprawiony:
Obrazek

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: pajaczek » 6 gru 2011, o 19:22

No... to teraz poczytaj sobie co to jest triak, i jakie są warunki jego wyłączenia, a wszystko stanie się jasne ;)

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 6 gru 2011, o 20:50

z tego co wyczytałem wyłącza się gdy natężenie prądu jest równe 0. Jak to zrealizować abym tego nie musiał wyłączać np. reką przez odłączenie plusa tylko programowo gdy pojawi sie 1 na wyjsciu atmegi to on sam sie wyłączy

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: pajaczek » 6 gru 2011, o 21:10

A jak chcesz osiągnąć natężenie prądu 0, na odbiorniku zasilanym napięciem stałym??
By chwilowe natężenie prądu wyniosło 0, chwilowe napięcie musi wynieść zero, a więc najlepiej jakby było to napięcie przemienne.

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 6 gru 2011, o 21:39

Czyli zamiast 12v stałych podłączam 230v zmienne do tego żarówkę i wszystko działa? Dobrze rozumiem ?

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: Tomasz Gumny » 6 gru 2011, o 21:52

Bezpieczniej będzie zacząć od 24V zmiennego (przy 12VAC mogą być problemy z optotriakiem).
P.S. Czy LCD zadziałał?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: pajaczek » 7 gru 2011, o 08:25

Możesz również kupić/zdobyć trafo 230->24V. Podłączyć pod szczególną uwagą, dokładnie zaizolować, zamknąć w jakieś pudło, wystawić jedynie przewody po stronie wtórnej, oraz jakiś sprawny przewód zasilający, a później eksperymentować do woli... na obniżonym napięciu.

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 7 gru 2011, o 16:51

Niestety LCD okazał się uszkodzony. Ok postaram się zdobyć jakieś trafo a jeszcze jedno pytanko jeśli chciałbym zrobić właśnie tak jak jest na schemacie to jakie elementy musiał bym zastosować zamiast bt136?? przekaźnik? czy wtedy mogę wyrzucić moc?

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 9 gru 2011, o 14:15

Jeśli wystarczył by przekaźnik tak jak wyżej napisałem to jakiego szukać bo w internecie jest ich mnóstwo a ja potrzebuję takiego którego da radę aktywować atmega8. I najlepiej 12v jakieś 5-10A zna ktoś jakiś model może ?

Xweldog
-
-
Posty: 231
Rejestracja: 16 sty 2009, o 16:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: Xweldog » 9 gru 2011, o 18:32

Z takim przekźnikiem może być problem. Z Megai można pociągnąć max 20mA, nie radzę nigdy żyłować czegoś w pobliżu wartości max więc w grę wchodzi z 10mA czyli przekaźnik na 12V z cewką o oporności ponad 1kΩ. Taki będzie trudno znaleźć, nastaw się że przekaźnik nie będziesz podłączał w prost do Megi tylko przez jakiś tranzystor.

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 9 gru 2011, o 18:51

Taki by był dobry ??

http://eltronix.pl/products/8996

Xweldog
-
-
Posty: 231
Rejestracja: 16 sty 2009, o 16:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: Xweldog » 9 gru 2011, o 19:55

Nie bardzo, z tego co widzę cewkę ma na 5V a styki 24V / 2A. Trudno mi coś poradzić bo przekaźników są setki, poszukaj ze stykami na 230VAC / 8A np. jakiegoś Relpol-a.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: pajaczek » 9 gru 2011, o 22:26

Bezpośrednio z uC, bez sensu. m.in ze względów jakie tu wymienił już Xweldog. Jeżeli buforować jakimś tranzystorem, to nie istotne czy przekaźnik sterowany 5 czy 12V (no może jedynie kwestia podwójnego zasilania).
Koniecznie jednak mogący przełączać 230AC i kilka A.

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 9 gru 2011, o 23:01

Ale ja chciałbym tym przekaźnikiem sterować 12v z zasilacza a nie 230v zmiennym przepraszam za błąd w nazwie tematu ale nie chciałem zakładać kolejnego.

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 15 gru 2011, o 21:06

Po raz kolejny powracam:) Udało się sterowanie 230v wszystko działa pięknie a Ja wyszedłem bez obrażeń. Teraz chciałbym to troszkę rozbudować z racji, że zbliża się niedługo sylwester, posiadam kolorofon i chciałbym go trochę przerobić a mianowicie, sterowanie dźwiękiem tzn. podpinam jacka i np. na bass zapala się czerwone światło na sopran żółte itp. Układ aktualnie jest zmontowany z elementów bt136, moc3043 trochę rezystorów i atmega8. Ma ktoś może jakiś pomysł aby spełnić to założenie ? Bo nie mam kompletnie pomysłu jak się za to zabrać. Najlepiej gdyby sterownik był podłączony kablem jack do wzmacniacza.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: pajaczek » 16 gru 2011, o 08:37

Poczytaj co to są filtry, dolno/górno/pasmowo zaporowe i przepustowe. Do tego prosty komparator.

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 16 gru 2011, o 15:48

Czyli coś mniej więcej jak zwrotnica ??

Wróć do „Sterowanie, kontrola, czujniki i syst. wizyjne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości