Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Sterowanie światłem 230v

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 23 paź 2011, o 14:13

Witam dopiero zaczynam swoją przygodę z mikrokontrolerami napisanie programu myślę, że nie będzie stanowiło problemu ale jakich części bym potrzebował i jak to połączyć ? Chciałbym to oprzeć o Atmege8 szukałem trochę w internecie i znalazłem, że będę potrzebował optotriak podobno jest dużo lepszy od triaka. gdzie podłączyć zmienne 230v ? jak to połączyć nie mam pojęcia a nie chciał bym uszkodzić układu a tym bardziej Siebie.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: pajaczek » 23 paź 2011, o 16:01

Nie baw się napięciem niebezpiecznym dla życia, jak nie wiesz co robisz.
W EP było publikowanych sporo projektów opisujących sterowanie zasilaniem 230V, może zacząć od ich przeczytania...

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 23 paź 2011, o 19:12

Przeszukałem forum prawie całe i nic nie ma na ten temat;/ parę tematow na elektrodzie jest ale nie za bardzo zrozumiałe a na dodatek nie dokończone

000andrzej
-
-
Posty: 375
Rejestracja: 13 sie 2003, o 14:03
Lokalizacja: Kraków

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: 000andrzej » 23 paź 2011, o 20:15

Jak chcesz się pobawić to spróbuj najpierw zrobić efekty na napięciu bezpiecznym. Jak będzie działać i będziesz mógł robić to co chcesz - wtedy wymienisz same układy wykonawcze. Będziesz miał czas na przestudiowanie literatury z podpięciem wyższych napięć. Do przeglądnięcia na początek układy iluminofonii.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: pajaczek » 24 paź 2011, o 07:37

mrnacia ja pisałem że w EP, a nie na forum EP. (czytaj w gazecie EP).

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 24 paź 2011, o 15:46

Tak właśnie myślałem lecz nie posiadam za dużo egzemplarzy ;/ wiec za bardzo nie dam rady zobaczyć może jakiś skan gdyby któryś z użytkowników był tak uprzejmy ;)

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: Tomasz Gumny » 24 paź 2011, o 16:47


mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 24 paź 2011, o 17:10

Dziękuję Tomasz już się biorę za szukanie. Jeśli ktoś miałby jakieś schematy i by wrzucił nie pogardził bym.


chodzi mi o coś takiego jeśli takie coś jest możliwe do zrobienia:

Obrazek

może być wyjście na 1 port tylko i w zależności od stanu logicznego aby odbiornik był włączony lub wyłączony. tylko tu moje pytanie jak się nazywa część która mi takie coś umożliwi i czy ogólnie taka istnieje

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: pajaczek » 25 paź 2011, o 11:22

Na prawdę trochę wysiłku w szukaniu.
Przekaźnik, triak...
Jak nie masz gazet, to poszukaj projektów w sieci. To są dość bazowe projekty, więc jest ich setki.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: Tomasz Gumny » 25 paź 2011, o 12:21

[...] jak się nazywa część która mi takie coś umożliwi i czy ogólnie taka istnieje
Na przykład MOC3043, ale raczej w połączeniu z triakiem. Przy tak niewielkiej wiedzy posłuchaj kolegów i zacznij od sterowania np. wielokolorowym LED-em - frajda znacznie większa a przy tym całkowicie bezpieczna.

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: traxman » 25 paź 2011, o 14:12

Albo zastosuj fabrycznego SSR, np. takiego jak ten:
http://www.nikomp.com.pl/opisy/UXK00/UXKTO24O.htm

Awatar użytkownika
Łukasz Krysiewicz
-
-
Posty: 143
Rejestracja: 8 cze 2011, o 20:03

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: Łukasz Krysiewicz » 26 paź 2011, o 21:32

proszę bardzo schemacik (triak + optotriak):
schemat.jpg
schemat.jpg (11.16 KiB) Przejrzano 20782 razy
P.S.
sprawdzone działa,
kiedyś oprogramowałem serwer www, na MSP'eku
do serwera (płytki z MSP430) podłączona była lampka (taka jakaś zwykła)
i po przez www z dowolnego miejsca na świecie :) mogłem sterować światłem (włącz/wyłącz lampkę)
był to taki "mini" odstraszacz złodzieja, heheh :)

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 27 paź 2011, o 15:53

Łukasz Krysiewicz dzięki w najbliższym czasie postaram się przetestować.

Ale teraz mam kolejny problem mam wyświetlacz lcd i gdy go włączę z najprostszym programem nawet to mam tylko 2*16 czarnych kwadratów piszę w bascomie z kodem wszystko ok raczej podlaczenia też działają dobrze. Słyszałem o czymś takim jak inicjacja wyświetlacza lecz nie mam pojęcia jak to uczynić szukałem w google też nie za ciekawie. Wie ktoś może jak to zrobić ?? wyświetlacz to:
http://sklep.avt.pl/p/pl/492510/lcd+2x1 ... yh-ct.html

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: Tomasz Gumny » 27 paź 2011, o 17:51

Zdaje się, że Bascom inicjuje LCD przy pierwszym Cls.

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 27 paź 2011, o 18:39

Taki najprostszy kod :

Kod: Zaznacz cały

$regfile = "m8def.DAT" 'deklaracja procesora Atmega8 $crystal = 1000000 Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portb.4 , Db5 = Portb.5 , Db6 = Portb.6 , Db7 = Portb.7 , E = Portb.3 , Rs = Portb.2 Config Lcd = 16 * 2 Cls Lcd "test" Lowerline Lcd "lcd"
i na wyświetlaczu tylko 16*2 czarnych kwadratów. Na innym forum znalazłem coś takiego:

Wyswietlacz nalezalo zainicjalizowac w assemblerze, podajac mu konkretne
wartosci inicjujace wg manuala w PDF. Po ustawieniu czcionki, ilosci linii,
kursora i wymuszenie na nim trybu 4-bit, LCD zaczal dzialac z BASCOMEM, jak
gdyby nigdy nic.

ale nie mam pojecia jak to zrobić

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: Tomasz Gumny » 27 paź 2011, o 20:14

Naucz się szukać swoich błędów, bo bez tego daleko nie zajdziesz.
Bez inicjalizacji widziałbyś zapewne tylko jeden rząd zaciemnionych kwadratów. Może masz ustawiony za silny "kontrast" - regulowałeś? Ostatnio to modna "usterka".

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 28 paź 2011, o 16:24

wstawiłem opornik 4,7k na kontrast dalej to samo;/ Tyle, że teraz widzę jeden rząd kwadratów mocno podświetlony na czarno (dolny) a górny słabo podświetlony ale widoczny.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: Tomasz Gumny » 28 paź 2011, o 16:46

Zobacz na jakimś przykładowym schemacie jak powinno wyglądać podłączenie pinu 3(Vlcd).

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: mrnacia » 28 paź 2011, o 22:04

podlaczylem według schematu przez potencjometr dało to tyle ze teraz mam 2 mocne rzędy czarnych kwadratow...

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: Sterowanie światłem 230v

Postautor: Tomasz Gumny » 28 paź 2011, o 22:33

Może w końcu pokażesz jak to podłączyłeś, bo brak potencjometru kontrastu wskazuje na możliwość popełnienia innych elementarnych błędów.

Wróć do „Sterowanie, kontrola, czujniki i syst. wizyjne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość