Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

elektroniczna waga hakowa

Awatar użytkownika
Łukasz Krysiewicz
-
-
Posty: 143
Rejestracja: 8 cze 2011, o 20:03

elektroniczna waga hakowa

Postautor: Łukasz Krysiewicz » 27 lip 2011, o 22:30

planuję zbudować wagę (jak w temacie)
przeszukałem internet ale nie znalazłem zbyt wielu konkretnych informacji
zwracam się zatem o pomoc na forum

myślę żeby w wadze zastosować tensometr o zakresie pomiarowym 0..10 kg,
ma ktoś doświadczenie z tego typu czujnikami ?

Awatar użytkownika
rezasurmar
-
-
Posty: 165
Rejestracja: 19 sie 2008, o 14:24
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: elektroniczna waga hakowa

Postautor: rezasurmar » 28 lip 2011, o 13:26

Co chcesz wiedzieć, serwisuje wagi. Pracuje już przy tym 7rok.
Jaką dokładnie chcesz uzyskać dokładność, jaki zakres, czy waga ma być jedno, czy dwu zakresowa. Czy będzie Potrzeba legalizacji, wtedy potrzebujesz konkretnej konsoli, która posiada zatwierdzenie typu, oraz należy wykonać legalizację pierwotną.
Jeżeli ma o być tylko waga kontrolna (nie do handlu), to w zasadzie żaden problem. Dobierasz odpowiedni tensometr, co do zakresu i ewentualnej tary, potem kwestia zamocowania itp. Sam przetwornik AD do tensometru powinien mieć funkcję autozerowania, by masa nie pływała. W wagach "wiszących" rozwiązane jest to po przez wolniejsze pomiary z uśrednianiem.

Jak byś był zainteresowany to jest strona firmy w której pracuje yakudo.eu

Awatar użytkownika
Łukasz Krysiewicz
-
-
Posty: 143
Rejestracja: 8 cze 2011, o 20:03

Re: elektroniczna waga hakowa

Postautor: Łukasz Krysiewicz » 28 lip 2011, o 17:57

Co chcesz wiedzieć, serwisuje wagi. Pracuje już przy tym 7rok.
rewelacja, z nieba mi spadłeś :D
Jaką dokładnie chcesz uzyskać dokładność, jaki zakres, czy waga ma być jedno, czy dwu zakresowa.
* dokładność 10 gramów
* zakres może być 0..5 kg
* w przypadku dwóch zakresów to pierwszy dokładniejszy 0..1 kg, a drugi mniej dokładny 0..5 kg
Czy będzie Potrzeba legalizacji, wtedy potrzebujesz konkretnej konsoli, która posiada zatwierdzenie typu, oraz należy wykonać legalizację pierwotną.
nie nie potrzebuję legalizacji
Jeżeli ma o być tylko waga kontrolna (nie do handlu), to w zasadzie żaden problem.
to ma być waga "wędkarska" do pomiaru złowionych ryb
(zrobiłbym również rejestrator na karcie SD i miałbym archiwum połowów)
Dobierasz odpowiedni tensometr, co do zakresu i ewentualnej tary, potem kwestia zamocowania itp. Sam przetwornik AD do tensometru powinien mieć funkcję autozerowania, by masa nie pływała. W wagach "wiszących" rozwiązane jest to po przez wolniejsze pomiary z uśrednianiem.
w "swojej" wadze potrzebuję tary (wiadomo wiaderko, żeby rybek za mordki nie wieszać)
Jak byś był zainteresowany to jest strona firmy w której pracuje yakudo.eu
jeśli możesz to podpowiedz mi jaki tensometr powinienem kupić ew. poleć mi jakiś sklep w którym mam szukać, bardzo pomocne były by również przykładowe schematy takich wag hakowych, podejrzałbym sobie jak mam zrobić mechanikę





fajne te wagi :D

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: elektroniczna waga hakowa

Postautor: Tomasz Gumny » 28 lip 2011, o 18:07

Może tutaj coś znajdziesz dla siebie?

Awatar użytkownika
rezasurmar
-
-
Posty: 165
Rejestracja: 19 sie 2008, o 14:24
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: elektroniczna waga hakowa

Postautor: rezasurmar » 29 lip 2011, o 06:18

Tak naprawdę najtaniej kupić zwykłą belkę taką jak K200 z linku kolegi wyżej. Potem to już kwestia rozwiązania konstrukcyjnego. Nie mam teraz rysunków belki wagi wiszącej, ale zasada jest taka, że środek przyłożenia siły musi być w środku. Dokładniej chodzi o to, że montujesz belkę do kawałka Blachy, płaskownika na jakimś małym dystansie, potem montujesz "hak" dokładnie na środku tego płaskownika.
Co do materiału z którego jest wykonana belka, najlepiej do "mokrych" warunków kupić taką która jest przystosowana do tego, z stali nierdzewnej, lub ostatecznie aluminiową która jest pokryta silikonem. Musi być przeznaczona do pracy w warunkach wysokiej wilgotności.

Co do samej dokładności wagi, oraz zakresów pomiarowych. Wszystko zależy od dokładności przetwornika AD, oraz zdolności rozdzielczej samej belki. Jeżeli nie chcesz się bawić w całą elektronikę, to całkiem niedawno był artykuł w EP 03/09. Trochę przerost formy nad treścią z tym wyświetlaczem, ale zasadę masz opisaną.

Belkę musisz kupić przynajmniej o 50% większą, tj. jeżeli chcesz mieć max 5kg to belka powinna być na 8kg.
Belka tak naprawdę to najdroższy i najdelikatniejszy element całej wagi, dlatego nie można jej przeciążać po za zakres oraz nie może pracować w innych warunkach niż w specyfikacji, bo szybko łapią wilgoć te nie zabezpieczone.

PS. tu są porządne belki http://www.keli-cee.pl/czujniki-S-Type,4.html

Przypomnij mi się w poniedziałek na PRV, to coś da się załatwić jeszcze.

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: elektroniczna waga hakowa

Postautor: Tomasz Gumny » 29 lip 2011, o 11:21

Bardzo uczynny Pan z WObitu (pozdrawiam! :) ) zasugerował następujące typy czujników na zakres 100N i rozciąganie:
-KMM20 133€
-KM1402 67€
-KM302 27€
Pierwszy jest najłatwiej zastosować, ale chyba tylko ostatni jest w akceptowalnej cenie.

Awatar użytkownika
Łukasz Krysiewicz
-
-
Posty: 143
Rejestracja: 8 cze 2011, o 20:03

Re: elektroniczna waga hakowa

Postautor: Łukasz Krysiewicz » 31 lip 2011, o 20:56

cały projekt chciałbym zrobić wykorzystując układ startowy z mc MSP430f169:
STK-f169.jpg
procesor posiada 12 bitowy przetwornik typu SAR, zasilany jest napięciem z zakresu 1.8-3.6 V
w układzie startowym zamontowano wyświetlacz LCD (taki jak w noki 3310), joystick (4 kierunki i push), złącze karty SD, (w zasadzie układ ten jest idealny do "mojej" wagi)

P.S.1
dzięki za zaangażowanie ( łapki już wcisnąłem )

P.S.2.
eh, ceny tych czujników odstraszają

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Re: elektroniczna waga hakowa

Postautor: Tomasz Gumny » 31 lip 2011, o 21:15

[...]procesor posiada 12 bitowy przetwornik
Nie wiem czy to nie będzie za mało. Planujesz rozdzielczość rzędu 9..10 bitów a przecież mostek nie daje 0..VREF (chyba, bo nigdy nie stosowałem tensometrów). Odczyt czujników mostkowych (ciśnienia), ale również pojemnościowych (wilgotności) oraz Pt100/1000 (temperatury) od wielu lat załatwiam układem UTI.
[...] ceny tych czujników odstraszają
Może zastosujesz jakieś nietypowe rozwiązanie, np. coś z ciśnieniem? :)

Awatar użytkownika
rezasurmar
-
-
Posty: 165
Rejestracja: 19 sie 2008, o 14:24
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: elektroniczna waga hakowa

Postautor: rezasurmar » 1 sie 2011, o 09:48

Różne mostki mają różną czułość, najpopularniejsze są 2mV/V i 1mV/V, potem zależy od przyłożonego napięcia do mostka, w parametrach mostka masz zalecane napięcie zasilania mostka.
Są mostki na 10V i na 5V.
Przykład Belka 15kg - czułość 1mV/V, przy pełnym obciążeniu i zasilaniu 5V na wyjściu belki pojawia się 5mV. Wzmacniasz to 1000razy na wyjściu masz 5V, rozdzielczość przy 12bitach to 4096 kroków. Trochę mało.
W wagach 15kg, które są dwu zakresowe, tj. od 0-6kg e=2g od 6-15kg e=5g liczba wewnętrzna przetwornika wynosi w prostszych wagach 60000, czyli minimum przetwornik musi mieć 16bit by uzyskać dokładność 2g. Myślę że z 12bitowym przetwornikiem uzyskał byś ok 5g dokładności, bo z całego zakresu nie możesz korzystać, zostawić musisz "miejsce" na autozerowanie, tarę. W przypadku naszych wag przypada 8działek przetwornika na 2g przy zakresie od 0-6kg w wadze 15kg. Sądzę, że nie musisz uzyskiwać aż takich dokładności na wadze rybnej, wystarczyło by 2-4działki, by było z czego uśredniać wynik, jak będzie ci ryba wierzgać ;). W przemysłowych wagach przetworniki mają 24bity ;).

PS. upewnij się, że na pewno w tym procesorze uzyskasz dokładność 12bit. Bo np, w przypadku AVRów 10bitów jest czysto teoretyczne, przetwornik ma taką nieliniowość, że maksymalna powtarzalność jest przy 8bitach, a i tak nieliniowość przetwornika jest w okolicach 1-2LSB. Z tego co oglądałem ten MSP powinien starczyć. Jako wzmacniacze operacyjne na wejściu możesz zastosować OP07, mają wystarczającą dokładność.

Awatar użytkownika
Łukasz Krysiewicz
-
-
Posty: 143
Rejestracja: 8 cze 2011, o 20:03

Re: elektroniczna waga hakowa

Postautor: Łukasz Krysiewicz » 6 sie 2011, o 10:40

149'tka w zupełności wystarczy,

mam jednak zamiar zmienić podejście do projektu
kupię w sieci chińską wagę (ceny z wysyłką od 20 pln )
rozkręcę, podejrzę jakiego czujnika używają "koledzy", zrobię kalibrację wagi (odczytując wskazania z czujnika), następnie wykorzystam "ich" czujnik w swoim projekcie,
plus z tego jest taki, że będę miał obudowę i całą mechanikę, a może i uda mi się podpiąć pod wyświetlacz, jedyne co będę musiał zrobić to wmontować swój procek (i nie koniecznie musi to być 149'tka, może zastosuję inny MSP430) oraz zamontować kartę SD (a może dane będę zapisywał w pamięci procka i zrobię odczyt danych po kablu ew. po radiu, decyzję podejmę w trakcie realizacji),

pozdrawiam'

Awatar użytkownika
rezasurmar
-
-
Posty: 165
Rejestracja: 19 sie 2008, o 14:24
Lokalizacja: Tychy
Kontaktowanie:

Re: elektroniczna waga hakowa

Postautor: rezasurmar » 6 sie 2011, o 12:22

Dobry pomysł, nie zapomnij tylko o zabezpieczeniu przeciążeniowym na aretażu. Małe belki łatwo przeciążyć.

Awatar użytkownika
Łukasz Krysiewicz
-
-
Posty: 143
Rejestracja: 8 cze 2011, o 20:03

Re: elektroniczna waga hakowa

Postautor: Łukasz Krysiewicz » 6 sie 2011, o 14:18

będę pamiętał !

temat chwilowo uważam za zamknięty
(do czasu, aż na moim biurku pojawi się "chińska" waga, hehe )

Wróć do „Automatyka domowa, ogrodowa i wszelka bytowa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość