Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

"Konto na "Forum Elektroniki Praktycznej" zablokowane"

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

Chyllus
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 3 gru 2007, o 18:44
Lokalizacja: Górki

"Konto na "Forum Elektroniki Praktycznej" zab

Postautor: Chyllus » 29 sty 2011, o 21:40

Witam
Otrzymałem takiego maila:

(..)Skrypt wykrył wielokrotną próbę błędnego logowania (5) na twoje konto, na Forum Elektroniki Praktycznej
i zablokował je czasowo w celach bezpieczeństwa.(..)

Do kogo należy to zgłosić?

matrix
-
-
Posty: 342
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 30 sty 2011, o 09:08

Prawdopodobnie do admina. Miałem dziś identycznie i już PW do admina poszedł. Zresztą tak samo miałem na forum elportalu.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Postautor: pajaczek » 30 sty 2011, o 14:47

Sprawa jest znana, niestety po fali spamowania, teraz nastąpiła fala prób złamania hasła.

Dopóki nie będziecie używać prostych haseł, nie ma większego powodu do obaw, po kilku próbach automat blokuje na krótki czas dalsze próby, co znacząco utrudnia wszelkie brute force.

Chyllus
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 3 gru 2007, o 18:44
Lokalizacja: Górki

Postautor: Chyllus » 30 sty 2011, o 16:55

OK.
A można poznać IP "hakiera"?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Postautor: pajaczek » 30 sty 2011, o 18:53

Nie wiem jak w sprawie "zgadywania hasła", ale w przypadku spamu były to różne ip. Raczej nie będziemy podawać takich informacji do wiadomości.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 31 sty 2011, o 02:54

Problem dotyka coraz więcej for i u nas też się pojawił. Oczywiście podjęte zostały odpowiednie czynności w tej sprawie i problem powinien zniknąć - przynajmniej na jakiś czas, bo wiadomo.. boty coraz to sprytniejsze.

Edit:

Zrobiłem modyfikacje skryptu. W razie problemów z logowaniem, proszę zgłaszać w tym temacie.

matrix
-
-
Posty: 342
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 31 sty 2011, o 21:38

Problem dotyka coraz więcej for
Myślę że to dotyczy for opartych na skrypcie phpBB by Przemo. Jestem administratorem na forum opartym na IP.Board 3.0.5 i tam kłopotu nie mamy.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 1 lut 2011, o 01:05

Problem dotyka coraz więcej for
Myślę że to dotyczy for opartych na skrypcie phpBB by Przemo. Jestem administratorem na forum opartym na IP.Board 3.0.5 i tam kłopotu nie mamy.
Zdaje się, że niestety wszystkie fora są narażone na takie ataki, przede wszystkim wszystko zależy od popularności samego forum w sieci, bo boty zazwyczaj uderzają tam, gdzie jest dużo userów i dużo tematów.
Druga sprawa to zabezpieczenia - kiedyś były inne i teraz są inne, bo jak by nie było boty są coraz lepsze w tym co robią i w tych czasach duża część z nich za nic sobie ma takie CAPTCHA - przepisują z obrazka bez problemu, wypełniają pola w formularzach itd.
Wszystko zależy na jakiego bota trafiłeś i jakimi zabezpieczeniami dysponuje Twoje forum oraz jak wspomniałem wcześniej - im bardziej znane forum w sieci tym lepszym celem staje się dla spamerskich botów.

P.S. NA IPB też są ataki ;)

Statyk1
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 31 sty 2011, o 22:31
Lokalizacja: Poof

Postautor: Statyk1 » 9 lut 2011, o 09:11

Problem dotyka coraz więcej for
Myślę że to dotyczy for opartych na skrypcie phpBB by Przemo. Jestem administratorem na forum opartym na IP.Board 3.0.5 i tam kłopotu nie mamy.
Ciekawe jakim sposobem mamy wypowiadać się w temacie, skoro temat wymaga zalogowania.
Ja, jako STATYK nie mogę się zalogować od dłuższego czasu, a reakcji na e-mail'a wysłanego (chyba administratorowi jakiegoś innego forum EP) nie mogę się doczekać. Nie jest to bynajmniej przyczyną podania nieprawidłowego hasła do mojego konta, zbyt prostego hasła, lub nieprawidłowości wynikających ze skryptu przeglądarki, adresu IP itd. Po wpisaniu wywala "Błąd" - bez określenia jego typu. Skorzystałem z opcji "zapomniałem hasła" - niestety nowe hasło które otrzymałem niczego nie zmieniło. Zarejestrowałem się jako Statyk1, ale po potwierdzeniu i tak przez kilka dni nie mogłem się zalogować. Bardzo proszę o rozwiązanie tej kłopotliwej niedoskonałości skryptu forum, lub chociaż utworzenie jednego działu nie wymagającego logowania, gdzie można byłoby sygnalizować tego typu przygody. Taki dział kasowałby automatycznie wszystkie posty starsze niż np. 7, 14 dni.

Pozdrawiam - Statyk - (tymczasowo) jako Statyk1

:D

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
-
-
Posty: 685
Rejestracja: 4 lut 2004, o 23:31
Lokalizacja: Trzcianka/Poznań

Postautor: Tomasz Gumny » 9 lut 2011, o 11:10

Miałem takie same problemy. Okazało się, że przy logowaniu "spod nagłówka" wyskakuje "Błąd", ale przez "Zaloguj" i okienko, mogę się zalogować.

Awatar użytkownika
Darlington
-
-
Posty: 574
Rejestracja: 12 lis 2007, o 18:18
Lokalizacja: stąd!

Postautor: Darlington » 9 lut 2011, o 13:49

To samo u mnie.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 9 lut 2011, o 21:52

Witam. To "szybkie logowanie" zostanie usunięte, bo wymaga tego modyfikacja, która blokuje atak botów. - dlatego pojawia się błąd, bo to logowanie już nie działa.
Zalogować można się poprzez "Zaloguj" w menu forum i poprzez "Odpowiedz".

Awatar użytkownika
Statyk
-
-
Posty: 169
Rejestracja: 20 paź 2009, o 23:32
Lokalizacja: GPS

Postautor: Statyk » 15 lut 2011, o 09:22

Niestety to logowanie jest jakieś chybione i nie zawsze działa. Od dwóch tygodni próbuję się zalogować i żadna z metod nie przynosiła efektu. Teraz - dziwnym zbiegiem okoliczności jakoś przeszło, choć po kliknięciu w przycisk "zaloguj musiałem dwa razy odświeżyć stronę, bo "przekroczono limit czasu"... Ciekawe kiedy znowu uda mi się ponownie zalogować...

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 15 lut 2011, o 09:55

Czy ktoś oprócz kolegi Statyk ma takie problemy z logowaniem?

matrix
-
-
Posty: 342
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 25 lut 2011, o 11:31

Ja dzisiaj musiałem zresetować hasło i to dwa razy bo nawet nowe hasło nie chciało mnie zalogować.

kenaJ
-
-
Posty: 29
Rejestracja: 13 lis 2006, o 22:31
Lokalizacja: Kraków

Postautor: kenaJ » 14 mar 2011, o 20:55

Witam!

Ja tez mam kłopoty.
Tradycyjne logowanie jest błędne, więc poniżej pojawiają się okna logowania i jakoś wchodzę.
A pierwsza myśl to, że: dość dawno nie zaglądałem i coś się 'porobiło'.
Z problemem zetknąłem się dwa razy: kiedyś (chyba w lutym) i dziś.

Pozdrawiam!

Wróć do „Uwagi o naszym Forum i stronie EP”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości