Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jaki procesor do LCD 128 X 64

Awatar użytkownika
madmax78
-
-
Posty: 37
Rejestracja: 4 cze 2009, o 11:07
Lokalizacja: Inowrocław i okolice

Jaki procesor do LCD 128 X 64

Postautor: madmax78 » 23 lut 2015, o 01:03

Potrzebuję informacji, jaki procek byłby dobry do wyświetlacza 128 x 64.

Oprócz obsługi LCD, procek miałby zadanie generować krótkie impulsy na 4-6 wyjściach.

Parametry impulsów muszą być regulowane przyciskami. ( Częstotliwość, wypełnienie, opóźnienie )
Ma to być wyświetlane na lcd ale nie w formie np. 10ms ale w formie graficznej, czyli sam impuls ( a w zasadzie wzajemne położenie np. 2 impulsów ) ma być widoczny jak na oscyloskopie.

Głównym zadaniem lcd ma być pokazywanie ikony wskaźnika wychylnego, czyli wskazówka będzie w środkowym położeniu i ma się przemieszczać w prawo lub lewo.
Procesor ma wyświetlać aktualne napięcie akumulatora w urządzeniu, ( może być w voltach a może być ikonka baterii jak w komórkach.)

To najważniejsze sprawy.


Ponieważ, w tej chwili mogę sobie pozwolić na jeden tylko programator, chciałbym go dobrać do odpowiedniego procesora.

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 457
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: redakcja

Re: Jaki procesor do LCD 128 X 64

Postautor: Jacek Bogusz » 23 lut 2015, o 11:35

Zadanie wydaje się nieskomplikowane. Nawet "zwykły" AVR np. z rodziny ATmega sobie z nim poradzi. Programator, np. USBasp obsługuje wiele AVRów, więc nie będzie problemu z wyborem dowolnego układu z tej rodziny, gdyby brakło szybkości lub zasobów. Wyświetlacz ma wbudowany kontroler?

Awatar użytkownika
madmax78
-
-
Posty: 37
Rejestracja: 4 cze 2009, o 11:07
Lokalizacja: Inowrocław i okolice

Re: Jaki procesor do LCD 128 X 64

Postautor: madmax78 » 23 lut 2015, o 12:10

Dzięki za odpowiedź.
Nie ukrywam, że nie dobrałem jeszcze lcd, ale na pewno wybiorę coś z wbudowanym sterownikiem, żeby było łatwiej.
Na początek mam lcd z analizatora widma audio ( k8098 vellemana) i na tym bym chciał popróbować.

Moja wiedza o programowaniu, kończy się na tym, iż wiem że istnieją procesory :)
Jednakże, jest to mało istotne, bo ewentualnie mój kolega napisze i wrzuci do procka program.

Zapewne, wymyślę jeszcze jakieś proste funkcje, więc dobrze by było, żeby procek miał jakiś zapas mocy obliczeniowej....byle nie za dużo, bo nie lubię jak się coś marnuje :)

Zastanawiałem się nad PIC -ami, bo chyba tańsze od AVR -ów...

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 457
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: redakcja

Re: Jaki procesor do LCD 128 X 64

Postautor: Jacek Bogusz » 23 lut 2015, o 12:28

Ceny są porównywalne. Zależy co i gdzie kupujesz, jakie ma mieć możliwości, ile pamięci Flash itd. Jednak obojętnie czy wybierzesz PIC, czy ATmega, to w obu rodzinach jest ogromny wybór rozwiązań. Programator (wspomniany przeze mnie USBasp czy przeznaczony dla PICów PICkit - polecam "3", która programuje obsługuje więcej rodzin) współpracuje nie tylko z jednym procesorem, ale z wieloma. Jeśli będzie za mało mocy obliczeniowej, to zawsze można zmienić procesor na inny.
A z tym zapasem mocy to jest tak, że teraz bardzo często używa się procesorów przewymiarowanych. Powodem jest oszczędność zasilania. To znaczy, wybudzasz procesor z uśpienia, realizujesz jak najszybciej zadanie, znowuż wprowadzasz procek w tryb uśpienia. Wówczas średni pobór mocy jest tym mniejszy, im szybszy procesor i im szybciej przechodzi z trybu czuwania do aktywnego. Wydaje mi się, że trzeba porzucić myślenie o "marnowaniu" - ważniejsze, żeby nie przepłacać.

Awatar użytkownika
madmax78
-
-
Posty: 37
Rejestracja: 4 cze 2009, o 11:07
Lokalizacja: Inowrocław i okolice

Re: Jaki procesor do LCD 128 X 64

Postautor: madmax78 » 23 lut 2015, o 15:14

Właśnie wczoraj zwróciłem uwagę na te PICkity.

Ostatnio składałem urządzenie na procku pic 16F873. Obsługiwał lcd 2x16.
Procek oczywiście był już zaprogramowany.
Czy taki PIC ogarnie obsługę lcd 128x64 ( lub trochę większego ) ?

Jest jeszcze jeden ważny aspekt.
Są podobno takie języki programowania, którymi nie można pisać wsadów w celach komercyjnych. Wobec tego taki język programowania odpada.

Ponadto, dobrze było by poćwiczyć ''na sucho''.
Mam Program Proteus isis. Będzie dobry do nauki programowania ?
W jakim języku są tam wsady ?

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Jaki procesor do LCD 128 X 64

Postautor: ACeK » 23 lut 2015, o 15:38

Obrazek Na poczatek proponuje Ci gotowy uklad (programator + plytka z prockiem) czyli :arrow: uno :idea: Do arduino jest pelno gotowych programow :P W czym sie programuje mikrokontrolery? Z reguly w C mozna tez asemblerze a nawet w bascom (AVR) Obrazek

Awatar użytkownika
Jacek Bogusz
-
-
Posty: 457
Rejestracja: 12 maja 2010, o 17:37
Lokalizacja: redakcja

Re: Jaki procesor do LCD 128 X 64

Postautor: Jacek Bogusz » 23 lut 2015, o 16:10

To nie jest tak, że w jakimś języku nie można pisać programów komercyjnych. Procesorowi jest wszystko jedno, w jakim języku będzie program i z użyciem, którego kompilatora. W każdym można, tylko czasami pewne kompilatory są udostępniane za darmo, ale na specjalnych warunkach. Szczegóły są w umowie licencyjnej.
A z tym wyświetlaczem... Każdy procesor "da sobie radę" z jego obsługą, są tylko trzy ważne zagadnienia do rozważenia:
- Ile pamięci potrzeba na obrazki, które będziesz wyświetlał (wzory czcionek, liczba ikon, symboli itp.)?
- Jak szybko musi zmienić się obraz?
- Czy wystarczy wyprowadzeń do obsługi wyświetlacza?
Trzeba wziąć kartkę, coś tam popisać i policzyć. Gdybyś wybrał AVR, to dla nich jest za darmo Atmel Studio, które ma wbudowany symulator (do ćwiczenia "na sucho") oraz darmowy kompilator języka C i asemblera. Nie wiem jak teraz jest z kompilatorem C dla PICów - coś tam było za darmo, za coś trzeba było zapłacić - straciłem orientację :wink:

O ile się nie mylę, to Proteus ISIS nie służy do tworzenia programów, a do projektowania płytek drukowanych.

Awatar użytkownika
madmax78
-
-
Posty: 37
Rejestracja: 4 cze 2009, o 11:07
Lokalizacja: Inowrocław i okolice

Re: Jaki procesor do LCD 128 X 64

Postautor: madmax78 » 23 lut 2015, o 18:34

Na początek, chcę tylko mieć odpowiednio dobrany procek i pasujący do niego wsad z możliwością niewielkich zmian niektórych parametrów ( np częstotliwości impulsów ).
Urządzenie, ma być w zasadzie robione w celach zarobkowych i ponieważ ma być powtarzalne, wystarczy ustalić - jaki procesor i napisać do niego program.
Po prostu, zaprojektowałem sobie urządzenie ale tak je rozbudowałem, że wykorzystując układy scalone, płytka rozrośnie się do niedopuszczalnych rozmiarów.
Dlatego, konieczne jest zastosowanie procesora, który zastąpi nawet 6 układów scalonych i zmniejszy płytkę.

Ponieważ, jestem nastawiony psychicznie na moje urządzonko, nie chce się rozpraszać innymi zagadnieniami.
W tej chwili chcę tylko procka, który będzie odpowiedni do wspomnianego urządzenia. Na experymenty będzie jeszcze czas.

Zmiany na wyświetlaczu muszą być dosyć szybkie.
Urządzenie ma mierzyć pewne parametry w czasie rzeczywistym.
Nie mam pojęcia ile pamięci zajmą obrazki....w zasadzie żadnych ikonek nie przewidywałem oprócz ikonki baterii do monitorowania stanu zasilania.

Co do Proteusa, to ma on możliwość symulacji działania procesorów z różnych rodzin. Nie mogę tylko znaleźć opcji, aby podejrzeć, jak wygląda wsad w projektach pokazowych.

Rozważę opcję adruino. Fortuny nie kosztuje.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Jaki procesor do LCD 128 X 64

Postautor: ACeK » 23 lut 2015, o 21:22

Obrazek Troche mylisz wsad z programem. Jesli masz wsad to nie mozesz zmieniac juz w nim parametrow. Chyba ze wiesz dokladnie gdzie zmienic a z tego co piszesz zakladam ze nie wiesz. Jesli masz program to zmieniajac w nim parametry wedle swoich zyczen kompilujesz. Wynik tej kompilacji to jest wsad dla mikrokontrolera :idea: Jesli nie wiesz jak bedzie wygladal Twoj ostateczny projekt to zamiast Uno w ktrorym jest ATmega328P (32pin) uzyj :arrow: Mega wtedy na pewno nie zabraknie Ci portow Obrazek

Awatar użytkownika
madmax78
-
-
Posty: 37
Rejestracja: 4 cze 2009, o 11:07
Lokalizacja: Inowrocław i okolice

Re: Jaki procesor do LCD 128 X 64

Postautor: madmax78 » 1 mar 2015, o 14:07

Przejrzałem trochę opisów programatorów i analizując koszty, zdecydowałem się na PICkita3 ale zwróciłem też uwagę na UNO.
Na alle...można kupić podróbki nawet za 11zł....Wiecie coś Panowie na temat jakości tych programatorów ? Cena podejrzanie niska....

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Jaki procesor do LCD 128 X 64

Postautor: ACeK » 2 mar 2015, o 07:02

...Na alle...można kupić podróbki nawet za 11zł....Wiecie coś Panowie na temat jakości tych programatorów ? Cena podejrzanie niska....
Obrazek Na poczatek polecam ten film :arrow: Julian Illet mam nadzieje ze angielski nie bedzie wielka przeszkoda :P Na filmie sa porownane rozne wersje oraz ich ceny. Wracajac do plytki. Plytka umozliwia latwa obsluge mikrokomtrolera. Na takiej plytce masz wyprowadzone piny portow, rezonator kwarcowy, zasilanie oraz wyprowadzony port szeregowy (USB) ktory w lepszej wersji moze byc wyposarzany w bezpiecznik. Oczywiscie port USB moze byc zrobiony na rozne sposoby. Dzieki temu ze w procku jest juz zaladowany boot loader jest mozliwosc programowania procka przez USB. Dlatego programator nie jest wymagany. Gdy masz nowy nie zaprogramowany procek to wtedy potrzebujesz programator. Jesli jestes "starej daty jak ja" i masz komputer z portem LPT to najprostrzy programator to cztery druty (nie polecam ze zgledu bezpieczenstwa). Jakosc przy tej cene jest rewelacyjana (w klonach wyprowadznia portow sa M i F). Na koncu filmu masz przyklad DIY Uno na plytce stykowej z minimum zeby mozna bylo zaprogramowac uklad. Cena gotowej plytki klona jest nizsza. Sa tez wersje plytek :arrow: nano oraz bez portu USB :arrow: Pro Mini Obrazek

BTW nie wypowiadam sie o PIC bo ich nie uzywam moze sa o wiele lepsze.
IMG_3312s.jpg
Plytka kupiona z chin.
IMG_3313s.jpg
IMG_3314s.jpg
Klon Uno z wgranym demo do I2C LCD

Awatar użytkownika
madmax78
-
-
Posty: 37
Rejestracja: 4 cze 2009, o 11:07
Lokalizacja: Inowrocław i okolice

Re: Jaki procesor do LCD 128 X 64

Postautor: madmax78 » 2 mar 2015, o 15:18

Czyli rozumiem, że podróbkę można śmiało brać ? :)
Samodzielne zrobienie w porównaniu z ceną programatora jest nie warte czasu.

Wolę obsługę przez USB.
Ponadto wszelkie eksperymenty, wolę przeprowadzać po wypróbowaniu oryginalnych rozwiązań. Dzięki temu jest jakiś punkt odniesienia gdyby coś nie grało :)

Tymczasem dzięki za rady.

Wróć do „Displays i oświetlenie LED”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości