Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

Xweldog
-
-
Posty: 231
Rejestracja: 16 sty 2009, o 16:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: Xweldog » 22 sie 2011, o 13:46

Wiedziałem że nie produkuje się takich kwarców ( chyba że na zamówienie ) i trzeba będzie bazować na RC. Pozwolisz że wymienię wady 4060:
- aż 16pinów
- b.mały prąd wyjściowy
- b.kiepska stabilność
Jak powyższe wygląda w 555 każdy może sam sprawdzić.
Przytoczyłem C-MOS-ową TS555 a nie bipol NE. To jest b.istotne gdyż te drugie w tym układzie nie dają 50%. Na szeregową drabinkę 3R ustającą progi na wejściu wpływa prąd polaryzacji wewnętrznych wzm, by go skompensować trzeba w bipol dobrać R w pin 5. W C-MOS praktycznie nie ma takiej potrzeby.
Ale teraz podam Tobie i innym fomurowiczom b.istotne info. 555 są stabilniejsze o rząd od wszystkich kości C-MOS-owy ( 4047, 4541 czy podwójnych przerzutnikach 4098, 4528, 4538 na których też można robić Ge. ). Pod tym względem RC + 555 stoją nie po środku między RC + C-MOS a kwarcu tylko bliżej kwarcu. Wiele firm robi na nich porządne Ge.
Powyższe namalowałem gdyż wciąż ignorujesz słowo "około" ale jak już, to 555 jest stabilniejsza od zachwalanej przez Ciebie 4060 i nie mam jej innych w/w wad.

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: traxman » 22 sie 2011, o 14:27

EOT.

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: mrnacia » 23 sie 2011, o 10:03

oo widzę ,że trochę sie zaczeło dziać jeszcze w moim temacie. Silnik miałby pracować około 6h co jakiś tydzień tak wiec myślę ,że żywotność około 2 lat na spokojnie by wystarczyła. A i bardzo ważne jest aby cykle były równiutkie czyli 5/5 mogą być inne czasy np 10/10 ale ważne aby były równe i nie przekroczyły 10 sec.

A i nie przejmujcie się hamowaniem itp bo silnik ma około 13 obrotów na minute

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: traxman » 23 sie 2011, o 19:50

Tu masz gotowca, potencjometrem ustawisz czas 5-10s, jeżeli potrzebny jest inny, wartości RC można zmieniać w dość szerokich granicach.
Clipboard01.png
4047 generuje przebieg prostokątny komplementarny o częstotliwości ustawianej potencjometrem RV1, przebieg ma wypełnienie 50%, więc nie ma praktycznie obaw że silnik dłużej będzie kręcił się w jednym kierunku, L293D nie zmienił zastosowania, sekcje bufora połączone są równolegle, należy pamiętać, że bufor nie jest odporny na zwarcia na wyjściach silnika, warto więc zasilać układ przez bezpiecznik najlepiej polimerowy o wartości dobranej do silnika.
Normalnie bym to zrobił na ATtiny4 z pełnymi zabezpieczeniami, no ale skoro procesory są zbyt nowoczesne to masz na układach CMOS z lat 70/80 ubiegłego stulecia => takie małe retro.

Xweldog
-
-
Posty: 231
Rejestracja: 16 sty 2009, o 16:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: Xweldog » 24 sie 2011, o 11:24

Wymogiem jest dokładne 50%, częstotliwość nie jest tak ważna. To po co do Uz 12V stabilizator 5V dla kości z których jedna spokojnie pracuje do 18 a druga do 36V ? ( wystarczą dzielniki R )

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: traxman » 24 sie 2011, o 12:01

Gdybyś czytał noty katalogowe zamiast trolować, to byś wiedział.

Xweldog
-
-
Posty: 231
Rejestracja: 16 sty 2009, o 16:40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: Xweldog » 24 sie 2011, o 16:16

Może jednak Ty byś uważniej czytał, jest od dzielnikach. To Tobie przydałby się poczytać noty, stabilizator bez jakiegoś 100nF przy pinach wyjściowych, bez jakiegoś elko od tej strony.

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: mrnacia » 24 sie 2011, o 17:45

No to w takim razie jeśli to retro to czy byłby ktoś w stanie zrobić na ATtiny4 i złożyć i za ile by wykonał taka usługe

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: traxman » 24 sie 2011, o 18:15

Dzisiaj nie mam czasu, ale jutro wrzucę płytkę by rozwiać wątpliwości (ciekawe co wtedy znowu będzie nie tak, i kto jednak będzie musiał się doszkolić), to kilka minut pracy, a przy okazji będziesz mógł poskładać. To retro spokojnie działa, nie musisz nikomu płacić za program. Jednak jakakolwiek zmiana trybu jest niemożliwa bez przebudowy układu, np. hamowanie, zmiana wypełnienia, obsługa krańcówek, zabezpieczenie silnika itp.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: r-mik » 24 sie 2011, o 20:05

(...)Jednak jakakolwiek zmiana trybu jest niemożliwa bez przebudowy układu, np. hamowanie, zmiana wypełnienia, obsługa krańcówek, zabezpieczenie silnika itp.
Program napiszę za darmo, dam źródła (na forum) i kody wynikowe. Taki program pisze sie może 5 minut. W przyszłosci łatwo zmodyfikujesz program o dodatkowe funkcje (hamowanie, softstart, itp).

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: traxman » 24 sie 2011, o 21:40

r-mik, napisz jaki procesor, przypisz piny, to zrobię pcb.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: r-mik » 25 sie 2011, o 07:24

r-mik, napisz jaki procesor, przypisz piny, to zrobię pcb.
AtTiny13A-PU
PB1 (pin 6) - pierwsze wyjście sterujące mostkiem H lub wyjscie sterujace przekaźnikiem
PB0 (pin 5) - drugie wyjscie mostka H
PB3 (pin 2) - wejscie przeciążenia (SENSE z mostka H)
PB4 (pin 3) - wejście potencjometru włączonego pomieczy Vcc a GND

PB1 i PB0 mozna miedzy soba zamienic jesli to ułatwi projektowanie płytki, podobnie PB3 i PB4

W roli mostka H polecam L6201_2_3. Nie wymaga zewnetrzych diod, nie grzeje sie (MOS) jesli juz nagrzewa sie to nie tak jak L298, dzieki czemu wymaga małego przez co taniego radiatora.

Warto dodać ISP w standardzie Atmel (6 pin)
Ostatnio zmieniony 25 sie 2011, o 08:12 przez r-mik, łącznie zmieniany 1 raz.

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: traxman » 25 sie 2011, o 07:43

Tu płytki do modelu archaicznego:
qqqtl.png
qqqbl.png
Na płytce jest miejsce na drugi kondensator 1uF.
rozmiar 1900x1100mils

PS.L6201 jest bardzo drogi i do tak małego silnika chyba nie ma sensu, można sprawdzić L293D, i wszystkie masy puścić przez rezystor, nie zmieni to stanów wejść, a informację o przeciążeniu da dla ADC

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: traxman » 25 sie 2011, o 07:46

A Atiny25 nie będzie lepszy? Dołożyłbym dwa potencjometry 1- ustawianie częstotliwości, 2- czas hamowania.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: r-mik » 25 sie 2011, o 08:14

A Atiny25 nie będzie lepszy? Dołożyłbym dwa potencjometry 1- ustawianie częstotliwości, 2- czas hamowania.
Będzie lepszy ale i droższy. W tym zastosowaniu nie ma znaczenia czy jest to tiny25 czy 13.
potencjometr czasu hamowania mozna podlaczyc do PB2 (pin 7).

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: mrnacia » 25 sie 2011, o 10:31

Hmm z tego co widzę nie bardzo będe w stanie zrobić taka płytkę troszkę chyba za trudne a na dodatek nie posiadam programatora ;/ Tak więc czy wykonał by ktoś taką płytkę za opłata?

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: traxman » 25 sie 2011, o 10:35

To polutuj na uniwersalnej np: http://www.nikomp.com.pl/opisy/ACA00/ACA95ASE.htm układ jest bardzo prosty, kilka minut roboty.

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: mrnacia » 25 sie 2011, o 10:57

No ok ale kolega cos wspominał o programie jak go wprowadzę bez programatora ?

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: traxman » 25 sie 2011, o 11:03

Do płytki z załącznika procesor jest niepotrzebny, skoro nie masz programatora to nie ma sensu tematu ciągnąć dalej.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: pajaczek » 25 sie 2011, o 11:52

A masz w komputerze złącze LPT??

Wróć do „PLD/FPGA i inne zagadnienia techniki cyfrowej”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości