Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProsty układ do zmiany biegunowości na wyjściu
Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu
Mam trochę nowszy komputer i nie posiadam tego złącza
Jak masz LPT to wystarczy Db25, obudowa do IDC 6 lub 10 pin i piny, trochę kabla i chęci pracy. Warto dodać kilka rezysorów, wszystko zmieścisz w obudowie Db25.A masz w komputerze złącze LPT??
Możesz tez za 22zł: http://kamami.pl/index.php?ukey=product&productID=46225
Na usb masz za 135zł: http://kamami.pl/index.php?ukey=product&productID=50609
Choć można to zrobić samemu za jakieś 50zł.
Poszukaj pod hasłem USBASP. Można go złożyć za jakieś 20zł.
Odpowiem przekornie, nie mam drukarni, a wizytówki raz na rok mam wydrukowane.Mam trochę nowszy komputer i nie posiadam tego złącza
Toteż pod tym kontem pytałem o LPT, ale już odpowiedział że nie maJak masz LPT to wystarczy Db25, obudowa do IDC 6 lub 10 pin i piny, trochę kabla i chęci pracy. Warto dodać kilka rezysorów, wszystko zmieścisz w obudowie Db25.
Ps. Warto dołożyć też jakiś bufor, choćby hc244.
r-mik wiadomo ,że gdyby nie było innego rozwiązania to komputer z takim wejsciem bym znalazl w ciagu 1 dnia ale nie opłaca mi się tego robić ponieważ nie planuję robić wiecej rzeczy a jeśli można to rozwiązać inaczej bez programowania to będzie lepiej z tego chyba skorzystać. Jak już proponowałem ,że mogę kupić od kogoś taki układ. Jestem początkujący nie posiadam jakiegoś rozbudowanego zaplecza do pracy.
Chyba jednak sam wykonam układ ale mam do niego parę pytań:
Po lewej stronie R1 1M to jest fotorezystor?? RV1 1M 10% nie mam pojęcia co to to jest. I tak dla pewności 0.1uf = 100nf i to są kondensatory ceramiczne bo elektrolitycznych nie moge takich znaleść nigdzie? i pierwszy od prawej to jest kondensator elektrolityczny czy ceramiczny?
I czy napewno nikt by nie wykonał tego układu za mnie bo Ja jestem troszkę zniechęcony wcześniejszymi moimi dziełami z elektroniki które niezbyt długo działały coś około 5 min ;/
Po lewej stronie R1 1M to jest fotorezystor?? RV1 1M 10% nie mam pojęcia co to to jest. I tak dla pewności 0.1uf = 100nf i to są kondensatory ceramiczne bo elektrolitycznych nie moge takich znaleść nigdzie? i pierwszy od prawej to jest kondensator elektrolityczny czy ceramiczny?
I czy napewno nikt by nie wykonał tego układu za mnie bo Ja jestem troszkę zniechęcony wcześniejszymi moimi dziełami z elektroniki które niezbyt długo działały coś około 5 min ;/
RV1 -1M to potencjometr montażowy, C1- MKSE lub podobny (2x1uF), C2/3 ceramik lub jaki bądź 100nF=0.1uF.
Są elektrolity 100nf, jak i są ceramiczne 10uF.(...)(dla pewności 0.1uf = 100nf i to są kondensatory ceramiczne bo elektrolitycznych nie moge takich znaleść nigdzie?(..)
A gdy montuje to na płytce uniwersalnej to te wszystkie połączenia lutuje i normalny kabel daje czy jakiś inny sposób?
i czy taki potencjometr może byc?
http://sklep.avt.pl/p/pl/484900/potencj ... +16mm.html
i czy taki potencjometr może byc?
http://sklep.avt.pl/p/pl/484900/potencj ... +16mm.html
Witam ponownie złożyłem układ ze schematu powyżej ale jest problem nie działa on za dobrze napięcie największe jakie zaobserwowałem na wyjściu to 0,8v i skacze caly czas od 0,2v a biegunowość się zmienia owszem tylko po zmianie napięcie wynosi 0,1 czasem do 0,2v dojdzie fotki układu co może być źle??
Ja tam nie widzę żadnego przewodu z nóżki nr 3 stabilizatora, czyli układ jest bez zasilania części logicznej.
przewód niebieski po prawej jest na 3 nozce i idzie on do l239d do nóżki nr 9
OK udało się działa:) tylko jest mały problem zmiana nie jest 50/50 z czasem czas nie jest równy a na dodatek na jednej zmianie jest napięcie 11v a na drugiej 6,6v i tak w kółko. Jakieś pomysły aby to zmienić ??
Na CD4047,malutki silniczek nie ruszy,ale diody naprzemian się świecą.