Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: mrnacia » 25 sie 2011, o 13:12

Mam trochę nowszy komputer i nie posiadam tego złącza

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: r-mik » 25 sie 2011, o 15:42

A masz w komputerze złącze LPT??
Jak masz LPT to wystarczy Db25, obudowa do IDC 6 lub 10 pin i piny, trochę kabla i chęci pracy. Warto dodać kilka rezysorów, wszystko zmieścisz w obudowie Db25.

Możesz tez za 22zł: http://kamami.pl/index.php?ukey=product&productID=46225

Na usb masz za 135zł: http://kamami.pl/index.php?ukey=product&productID=50609
Choć można to zrobić samemu za jakieś 50zł.

Poszukaj pod hasłem USBASP. Można go złożyć za jakieś 20zł.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: r-mik » 25 sie 2011, o 16:59

Mam trochę nowszy komputer i nie posiadam tego złącza
Odpowiem przekornie, nie mam drukarni, a wizytówki raz na rok mam wydrukowane.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: pajaczek » 25 sie 2011, o 18:04

Jak masz LPT to wystarczy Db25, obudowa do IDC 6 lub 10 pin i piny, trochę kabla i chęci pracy. Warto dodać kilka rezysorów, wszystko zmieścisz w obudowie Db25.
Toteż pod tym kontem pytałem o LPT, ale już odpowiedział że nie ma ;)
Ps. Warto dołożyć też jakiś bufor, choćby hc244.

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: mrnacia » 25 sie 2011, o 18:37

r-mik wiadomo ,że gdyby nie było innego rozwiązania to komputer z takim wejsciem bym znalazl w ciagu 1 dnia ale nie opłaca mi się tego robić ponieważ nie planuję robić wiecej rzeczy a jeśli można to rozwiązać inaczej bez programowania to będzie lepiej z tego chyba skorzystać. Jak już proponowałem ,że mogę kupić od kogoś taki układ. Jestem początkujący nie posiadam jakiegoś rozbudowanego zaplecza do pracy.

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: mrnacia » 26 sie 2011, o 11:09

Chyba jednak sam wykonam układ ale mam do niego parę pytań:
Obrazek

Po lewej stronie R1 1M to jest fotorezystor?? RV1 1M 10% nie mam pojęcia co to to jest. I tak dla pewności 0.1uf = 100nf i to są kondensatory ceramiczne bo elektrolitycznych nie moge takich znaleść nigdzie? i pierwszy od prawej to jest kondensator elektrolityczny czy ceramiczny?

I czy napewno nikt by nie wykonał tego układu za mnie bo Ja jestem troszkę zniechęcony wcześniejszymi moimi dziełami z elektroniki które niezbyt długo działały coś około 5 min ;/

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: traxman » 26 sie 2011, o 11:57

RV1 -1M to potencjometr montażowy, C1- MKSE lub podobny (2x1uF), C2/3 ceramik lub jaki bądź 100nF=0.1uF.

Awatar użytkownika
r-mik
-
-
Posty: 343
Rejestracja: 14 cze 2005, o 19:18
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: r-mik » 26 sie 2011, o 12:04

(...)(dla pewności 0.1uf = 100nf i to są kondensatory ceramiczne bo elektrolitycznych nie moge takich znaleść nigdzie?(..)
Są elektrolity 100nf, jak i są ceramiczne 10uF.

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: mrnacia » 26 sie 2011, o 13:16

A gdy montuje to na płytce uniwersalnej to te wszystkie połączenia lutuje i normalny kabel daje czy jakiś inny sposób?


i czy taki potencjometr może byc?
http://sklep.avt.pl/p/pl/484900/potencj ... +16mm.html

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: mrnacia » 27 wrz 2011, o 16:09

Witam ponownie złożyłem układ ze schematu powyżej ale jest problem nie działa on za dobrze napięcie największe jakie zaobserwowałem na wyjściu to 0,8v i skacze caly czas od 0,2v a biegunowość się zmienia owszem tylko po zmianie napięcie wynosi 0,1 czasem do 0,2v dojdzie fotki układu co może być źle??

Obrazek

Obrazek

traxman
-
-
Posty: 215
Rejestracja: 7 lip 2011, o 11:19

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: traxman » 27 wrz 2011, o 19:40

Ja tam nie widzę żadnego przewodu z nóżki nr 3 stabilizatora, czyli układ jest bez zasilania części logicznej.

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: mrnacia » 27 wrz 2011, o 21:47

przewód niebieski po prawej jest na 3 nozce i idzie on do l239d do nóżki nr 9

mrnacia
-
-
Posty: 48
Rejestracja: 11 sie 2011, o 17:09

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: mrnacia » 28 wrz 2011, o 21:17

OK udało się działa:) tylko jest mały problem zmiana nie jest 50/50 z czasem czas nie jest równy a na dodatek na jednej zmianie jest napięcie 11v a na drugiej 6,6v i tak w kółko. Jakieś pomysły aby to zmienić ??

anek40
-
-
Posty: 43
Rejestracja: 1 lut 2011, o 17:41
Lokalizacja: internet

Re: Prosty układ do zmiany biegunowości na wyjściu

Postautor: anek40 » 6 paź 2013, o 11:25

Na CD4047,malutki silniczek nie ruszy,ale diody naprzemian się świecą.

Wróć do „PLD/FPGA i inne zagadnienia techniki cyfrowej”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości