Witam
Na zaliczenie Labolatorium z Techniki Cyfrowej dostałem takowy projekt: "Zaprojektuj układ sterowania windą. kolejne przełączniki (osiem pięter) to numery pieter. Na diodach pokazujemy ruch windy. Na wyświetlaczu numery pieter. Osiem przełączników to piętra z których ,możemy przywołać windę ( jeśli winda jedzie np. na 6 piętro, a przywołujemy ją z 2 piątra, to musi dojechać do 6, a później wrócić na 2 ). "
Męczę się jak rozpisać graf przejść automatu Mealy'ego więc bardzo prosiłbym o pomoc. Ze zrobieniem projektu w programie sobie poradzę, najważniejszy jest dobry początek czyli graf przejść.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSterowanie windą - automat
Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy
- Darlington
- -
Re: Sterowanie windą - automat
Witam.
Wydaje się, że nie zostały zdefiniowane wszystkie wejścia. Bo skąd sterownik będzie wiedział, że winda już dojechała do 6 piętra:
I pytanie do osoby prowadzącej: czy trzeba rozwiązywać problem zapewnienia jakiegoś minimalnego czasu pobytu windy na piętrze - w przypadku jak powyżej chodzi o to, czy nie przeszkadza, jeśli winda po dojechaniu na 6 piętro natychmiast odjedzie na piętro 2-gie?
Co do całego zadania, mam taki pomysł, nie wiem jeszcze, na ile ułatwiający rozwiązanie, aby całość sterownika rozbić na bloki realizujące prostsze funkcje. Na przykład można dla każdego piętra zastosować przerzutnik, będący również prostym automatem Moore'a, który po przyjęciu zgłoszenia z przycisku sterującego będzie ustawiany w stan 1 (jest zgłoszenie), a po otrzymaniu z pozostałej części sterownika sygnału, że winda zatrzymała się na tym piętrze, będzie ustawiany w stan 0 (zgłoszenie zrealizowane, nie ma zgłoszenia). Mam nadzieję, że ta pozostała część sterownika dzięki wprowadzeniu takich 1-bitowych pamięci będzie wymagała mniej stanów.
Narzuca się też pomysł, by rozbić cały sterownik na jakieś iteracyjne bloczki, jednakowe dla wszystkich pięter, upraszczające się dla piętra najniższego i najwyższego.
Pozdrawiam, i życzę powodzenia.
Wydaje się, że nie zostały zdefiniowane wszystkie wejścia. Bo skąd sterownik będzie wiedział, że winda już dojechała do 6 piętra:
Należy chyba przyjąć, że do dyspozycji jest jeszcze przykładowo komplet wyłączników włączanych przez pojawienie się windy na poszczególnych piętrach.jeśli winda jedzie np. na 6 piętro, a przywołujemy ją z 2 piątra, to musi dojechać do 6, a później wrócić na 2
I pytanie do osoby prowadzącej: czy trzeba rozwiązywać problem zapewnienia jakiegoś minimalnego czasu pobytu windy na piętrze - w przypadku jak powyżej chodzi o to, czy nie przeszkadza, jeśli winda po dojechaniu na 6 piętro natychmiast odjedzie na piętro 2-gie?
Co do całego zadania, mam taki pomysł, nie wiem jeszcze, na ile ułatwiający rozwiązanie, aby całość sterownika rozbić na bloki realizujące prostsze funkcje. Na przykład można dla każdego piętra zastosować przerzutnik, będący również prostym automatem Moore'a, który po przyjęciu zgłoszenia z przycisku sterującego będzie ustawiany w stan 1 (jest zgłoszenie), a po otrzymaniu z pozostałej części sterownika sygnału, że winda zatrzymała się na tym piętrze, będzie ustawiany w stan 0 (zgłoszenie zrealizowane, nie ma zgłoszenia). Mam nadzieję, że ta pozostała część sterownika dzięki wprowadzeniu takich 1-bitowych pamięci będzie wymagała mniej stanów.
Narzuca się też pomysł, by rozbić cały sterownik na jakieś iteracyjne bloczki, jednakowe dla wszystkich pięter, upraszczające się dla piętra najniższego i najwyższego.
Pozdrawiam, i życzę powodzenia.
Re: Sterowanie windą - automat
Zły algorytm. Przypuśćmy, ze winda jest między 1 a 2 piętrem. Powinna się zatrzymać na 2 a później na 6. Aby lepiej zobrazować:jeśli winda jedzie np. na 6 piętro, a przywołujemy ją z 2 piątra, to musi dojechać do 6, a później wrócić na 2
- winda ruszyła z 1 na 8, na 2 jest przywołanie. Winda jedzie do 8, wraca na 2 (przypuśćmy, że właśnie jest na 5), w tym czasie przywołanie na 4. Winda jedzie na 2, po czym wraca na 4. Mógłbym dalej pisać i mamy fajny ping-pong a co za tym idzie marnowanie energii i to w dobie powszechnej ekologii. Tak uczą w szkołach? Bardzo źle!
Winda powinna się zatrzymać po drodze, jeśli jest przywołanie! Zauważ, że tak przeważnie działają windy!
Może być inaczej, gdy są to windy ekspresowe (ile takich jest w naszym kraju?). Winda tak rozpędza się i potrzebuje czasu na zatrzymanie ale 8 pięter i winda ekspresowa? Nie zdążyła by się rozpędzić i już musi hamować.