Witam.
Połączyłem dwa komputery kablem Null Modem. Na obu Ubuntu 8.10.
- Na pierwszym w konsoli uruchomiłem skompilowany mail.c
- Na drugim program terminala GtkTerm i ustawiam odpowiednie parametry: Baudrate 19200, Parity none, Databits 8, Stopbits 1
Na pierwszym komputerze uruchamiam skompilowany main.c. Gdy na zachętę Type 0...9 (q-quit): wpisuję np. 1, na drugim komputerze w terminalu obserwuję, że kursor przesunął się jedną pozycję do przodu i nic więcej (jedynka nie dotarła - nie pojawiła się w terminalu).
W tym samym czasie na klawiaturze drugiego komputera piszę cokolwiek, i odpowiedź dociera prawidłowo:
************** RESPONSE **************
Response ASCII: ytrytry
Response's bytes: 121 116 114 121 116 114 121
InQue: 7
BytesRead: 7
*********** END OF RESPONSE ***********
Czyli transmisja przebiega prawidłowo, ale tylko w drugą stronę.
Pomyślałem, że to może jakaś przypadłość GtkTerm. Na drugim komputerze uruchomiłem więc Windows i Bascomowy terminal. Efekt podobny, tyle, że poza przesunięciem kursora w oknie terminala otrzymuję pojedynczy "krzak".
Ktoś ma jakieś podejrzenia, co się może dziać niedobrego w przypadku transmisji w "pierwszą stronę" ?
Pliczki znajdują się w załączniku.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKurs: programowanie portu szeregowego EP - błędna transmisja
Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
Kurs: programowanie portu szeregowego EP - błędna transmisja
- Załączniki
-
- rs232.rar
- (12.91 KiB) Pobrany 705 razy
Nie przyglądałem się dokładnie temu kodowi, może trochę dziwnie napisany ale nieważne.
Spróbuj na obu maszynach (pod Linuxem) odpalić taki programik (załącznik), zobaczysz czy to problem systemu/kabla/portu. A ja się jeszcze przyjrzę temu z Twojego załącznika, ale dopiero w nast. tygodniu. No chyba że autor (czy ktoś inny) wcześniej rozwiąże Twój problem.
Spróbuj na obu maszynach (pod Linuxem) odpalić taki programik (załącznik), zobaczysz czy to problem systemu/kabla/portu. A ja się jeszcze przyjrzę temu z Twojego załącznika, ale dopiero w nast. tygodniu. No chyba że autor (czy ktoś inny) wcześniej rozwiąże Twój problem.
- Załączniki
-
- a.rar
- (4.39 KiB) Pobrany 726 razy
-
- -
- Kontaktowanie:
Gdy na obu maszynach uruchomię terminale (GtkTerm) transmisja odbywa się prawidłowo w obie strony. Wyklucza to winę kabla, systemu, terminala słowem czegokolwiek poza skompilowanym softem (?).Nie przyglądałem się dokładnie temu kodowi, może trochę dziwnie napisany ale nieważne.
Jakieś pomysły?
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
Re: Kurs: programowanie portu szeregowego EP - błędna transm
Czy da się w prosty sposób skompilować kod z załącznika rs232.rar powyżej w systemie Windows?
Kompilator informuje o braku pliku sys/ioctl.h oraz termios.h
Kompilator informuje o braku pliku sys/ioctl.h oraz termios.h