Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

PWM na JK

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

Chyllus
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 3 gru 2007, o 18:44
Lokalizacja: Górki

PWM na JK

Postautor: Chyllus » 3 gru 2007, o 18:46

Witam serdecznie!

Czy wie ktoś może jak zrealizować PWM na przerzutnikach JK?
Jest to zadanie z laboratoriów i ma służyć jedynie celom dydaktycznym.
Chodzi o to aby na 4 bitach (binarnie) ustawiać wartość od 1 do 10 odpowiadającą szerokości impulsu - czyli ustawiamy na czterech klawiszach np. 0011 mamy wartość 3 i taką też szerokość ma mieć generowany sygnał.
Bardzo byłbym wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki i porady.
Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

rafszym
-
-
Posty: 44
Rejestracja: 4 gru 2007, o 12:39
Lokalizacja: Warszawa

proste PWM

Postautor: rafszym » 4 gru 2007, o 13:05

heja,

najprościej to użyć licznik i komparator.
na jedno wejście komparatora dajesz wyjście licznika a na drugie sygnały ustalające wypełnienie.
wyjsciem układu są wówczas wyjścia komparatora a>b oraz a<b.
np. komparator 7485, licznik 7490 lub 7493

pozdro.

Chyllus
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 3 gru 2007, o 18:44
Lokalizacja: Górki

Postautor: Chyllus » 4 gru 2007, o 20:37

Dzięki za zainteresowanie tematem.
A czy wiedziałbyś jak to zrealizować na bramkach i przerzutnikach JK?
Bardzo będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam.

rafszym
-
-
Posty: 44
Rejestracja: 4 gru 2007, o 12:39
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: rafszym » 5 gru 2007, o 12:39

spoko nie ma problemu, daj troche czasu...
czy chcesz schemat logiczny a scalaki sobie dobierzesz,
czy z konkretnymi scalakami?
czy częstotliwość sygnału wyjściowego ma jakieś znaczenie (wartość)?

nara.

Chyllus
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 3 gru 2007, o 18:44
Lokalizacja: Górki

Postautor: Chyllus » 5 gru 2007, o 21:23

Witam!
Na prawdę bardzo dziękuję za zainteresowanie.
Schemat logiczny wystarczy a częstotliwość nie ma znaczenia.
Pozdrawiam

rafszym
-
-
Posty: 44
Rejestracja: 4 gru 2007, o 12:39
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: rafszym » 7 gru 2007, o 13:25

o to schemat jpg w poziomie bo "forum ep" nie chciało przyjąć w pionie
oraz pdf spakowany do zip'a,
mam nadzieję, że się nie p...omyliłem

Edit: Pionizacja obrazka ;)
Załączniki
pwm.jpg
pwm.zip
(39.14 KiB) Pobrany 320 razy
Ostatnio zmieniony 7 gru 2007, o 14:40 przez rafszym, łącznie zmieniany 1 raz.

Chyllus
-
-
Posty: 15
Rejestracja: 3 gru 2007, o 18:44
Lokalizacja: Górki

Postautor: Chyllus » 9 gru 2007, o 22:52

Wielkie dzieki!
Bardzo mi pomogles!
Dziekuje jeszcze raz.
Pozdrawiam

Wróć do „PLD/FPGA i inne zagadnienia techniki cyfrowej”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości