Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Kurs C++ builder dla elektroników - obsługa urządzeń

Moderatorzy: Jacek Bogusz, Moderatorzy

Czy byłabyś/byłbyś zainteresowany kursem C++ buildera dla elektroników?

Tak
25
96%
Nie
1
4%
 
Liczba głosów: 26
elemid
-
-
Posty: 318
Rejestracja: 22 mar 2003, o 17:49
Lokalizacja: Polanica Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: elemid » 3 paź 2006, o 11:47

Nie wiem Taszka. Coś mi się zdaje, że chyba coś pomiędzy nami iskrzy tyle, że chyba nie tak, jak trzeba. Jakoś chyba dziwnie - emocjonalnie angażujemy się w temat, chyba zbyt emocjonalnie.

Przemyślę to wszystko w wolnej chwili, i ustosunkuję się do tematu na chłodno.

eP
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 3 paź 2006, o 13:29
Lokalizacja: z Polski

Postautor: eP » 3 paź 2006, o 14:15

Witam

Ja mam taki pomysl moze troche podobny do Taszy aby moze rownolegle przykladowe zadanie wykonac pod C++ i pod Java lub innymi srodowiskami/narzedziami.
Aby korzystac z dobrodziejstw portu szeregowego czy rownoleglego mozna tez napisac sobie prosty programik dosowy ktory moze byc uruchamiany z przegladarki i w przegladarce beda prezentowane dane dla uzytkownika.

Nie zawsze do wykonania prostego interfejsu potrzebna jest wiedza o programowaniu pod Windows.
Ja bym jednak sugerowal nie splycac tematu do zaprezentowania mozliwosci prostych aplikacji tylko uwypuklic zalety i wady roznych srodowisk pod katem wykorzystania ich przez elektronika.
Aby w miare mozliwosci unikac takich sytuacji okreslanych jako strzelanie do muchy z armaty czy nakladania czapki dzwigiem.
Oczywiscie ci ktorzy beda zainteresowani programowaniem obiektowym i tworzeniem interfejsow pod windows tez powinni miec mozliwosc zapoznania sie ze srodowiskiem i narzedziami i to nie bynajmniej powierzchownego jednak moim zdaniem nacisk powinien byc polozony na strone praktyczna.
Czyli jezeli np. celem aplikacji jest uniwersalnosc interfejsu to lepszym bylaby Java lub podzial na prosta aplikacje wywolywana prrzez skrypt. Wtedy interfejs graficzny moze byc rozwijany niezaleznie od czesci obslugujacej wymiane danych przez porty przez szeroka rzesze uzytkownikow na roznych platformach.

Jezeli natomiast celem ma byc np. program komercyjny pod katem konkretnej platformy to wtedy oczywiscie wygodniej bedzie go napisac w jednym spojnym srodowisku.

pozdrawiam

tomek_j
-
-
Posty: 264
Rejestracja: 14 sty 2004, o 09:06

Postautor: tomek_j » 3 paź 2006, o 14:18

Nie wiem Taszka. Coś mi się zdaje, że chyba coś pomiędzy nami iskrzy tyle, że chyba nie tak, jak trzeba. Jakoś chyba dziwnie - emocjonalnie angażujemy się w temat, chyba zbyt emocjonalnie.
tak to między kobietą i mężczyzną bywa - może jakieś kwiaty, albo coś
Przemyślę to wszystko w wolnej chwili, i ustosunkuję się do tematu na chłodno.
:D

munder
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 29 mar 2006, o 18:43
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: munder » 6 paź 2006, o 08:20

Wypowiem sie jako potencjalny czytelnik takowego kursu...
Otoz interesuje mnie oprogramowanie USB, jestem w tym zielony, wiec zaproponowane podejscie od podstaw bardzo mi odpowiada... Pomimo tego ze rusza sie tylko wierzcholek gory to i tak z takiego wierzcholka mozna dowiedziec sie wielu potrzebnych informacji, ktore moga ukierunkowac czyjes (np moje :) ) poszukiwania.
Co do srodowiska i narzedzi to hmmm jak ktos cos napisze w C/C++ to pozniej kazdy zainteresowany bedzie juz mogl sobie to zaaplikowac w czym mu sie podoba... Dywagacje na temat builder/Qt/Java wydaja mi sie nieistotne.

Btw jak ktos pisal soft obslugujacy USB pod windowsem to prosze o kontakt :)

radzio
Moderator
Moderator
Posty: 967
Rejestracja: 13 maja 2003, o 10:33
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 6 paź 2006, o 08:28

Otoz interesuje mnie oprogramowanie USB
Jakie aspekty USB Cię interesują? Czy wykorzystanie klasy HID do komunikacji po USB z mikrokontrolerem wystarczy, czy bardziej zainteresowany jesteś pisaniem własnych sterowników?

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 6 paź 2006, o 11:12

Wlasnie, bo jesli chodzi o HID to w Win NTx, ze wzgledu na obecnosc sterownika, obsluguje sie to prawie identycznie jak RS-a: CreateFile, ReadFile, WriteFile, itp...

munder
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 29 mar 2006, o 18:43
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: munder » 6 paź 2006, o 13:21

Wiec tak:
jest urzadzenie, ktore ma do komunikacji z komputerem lacze LPT
Teraz elektronik robi kabel z mikrokontrolerem (uPSD) - przejsciowka na USB
ja potrzebuje napisac soft (raczej sterownik) aby od strony kompa dzialac przez ten kabel...

Jurek Szczesiul
-
-
Posty: 175
Rejestracja: 10 paź 2003, o 20:44
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Postautor: Jurek Szczesiul » 6 paź 2006, o 17:58

Wiec tak:
jest urzadzenie, ktore ma do komunikacji z komputerem lacze LPT
Teraz elektronik robi kabel z mikrokontrolerem (uPSD) - przejsciowka na USB
ja potrzebuje napisac soft (raczej sterownik) aby od strony kompa dzialac przez ten kabel...
Cześć, popatrz na :
http://www-user.tu-chemnitz.de/~omat/ba ... ex.html.en

Pozdrowienia Jurek S.

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 6 paź 2006, o 18:29

Cześć, popatrz na :
http://www-user.tu-chemnitz.de/~omat/ba ... ex.html.en

Pozdrowienia Jurek S.
Chcialem swego czasu zrobic ten uklad, ale nie chcialo mi sie bawic, wiec napisalem do autora w sprawie kupna gotowego egzemplarza. Henrik Haftmann napisal, ze moze mi sprzedac gotowy uklad za 20 euro+5 euro za przesylke.

PS. Jak zobaczyl ".pl" w domenie mojej poczty to tak sie zlitowal, ze napisal:
if bank transfer is too expensive for you, you may decide
to send a letter with money to the following address:

...

Note that 5€ shipping&handling is sufficient for your country,
so, for one USB2LPT device, send 25€.

Sincerely
henni
--
Henrik Haftmann |http://www.tu-chemnitz.de/~omat/
Bernsdorfer Str. 160 |Tel. 0371-3396018
09126 Chemnitz |mobil 0176-21695671
Jakiz to dobry czlowiek musi byc ;).

mw
-
-
Posty: 242
Rejestracja: 23 lut 2003, o 23:22
Lokalizacja: Busko Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: mw » 6 paź 2006, o 18:38

Mam zrobiony ten ukladzik.

radzio
Moderator
Moderator
Posty: 967
Rejestracja: 13 maja 2003, o 10:33
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 6 paź 2006, o 20:02

PS. Jak zobaczyl ".pl" w domenie mojej poczty to tak sie zlitowal, ze napisal:
[ciach]
Jakiz to dobry czlowiek musi byc ;).
Może po prostu ma świadomość, że polska bankowość jest sto lat za murzynami i przelew zagraniczny jest kosmicznie drogi... Realizacja głupiego czeku z USA zajmuje większości baknów kilka tygodni i kosztuje kilkadziesiąt złotych (wyjątkiem jest /był/ BPH).

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 6 paź 2006, o 21:04

Mam zrobiony ten ukladzik.
Mozesz skrobnac, jak sie sprawuje?

mw
-
-
Posty: 242
Rejestracja: 23 lut 2003, o 23:22
Lokalizacja: Busko Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: mw » 6 paź 2006, o 21:06

Sprawdzilem go i sprawuje sie niezle. Nie mam z nim problemow.

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 6 paź 2006, o 21:12

Może po prostu ma świadomość, że polska bankowość jest sto lat za murzynami i przelew zagraniczny jest kosmicznie drogi...
Nie sadze, aby jego wiedza na temat polskiej bankowosci byla az tak gleboka. Pewnie mysli raczej, ze jezdzimy furmankami po blotnych drogach, a biale niedziwedzie na ulicach to norma :).
Realizacja głupiego czeku z USA zajmuje większości baknów kilka tygodni i kosztuje kilkadziesiąt złotych (wyjątkiem jest /był/ BPH).
Czy np. w Niemczech byloby szybciej? (pytam bo nie wiem, moze ktos wie).

[ Dodano: 06-10-2006, 21:14 ]
Sprawdzilem go i sprawuje sie niezle. Nie mam z nim problemow.
:). Zrobie lub kupie jak bede potrzebowal :).

munder
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 29 mar 2006, o 18:43
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: munder » 9 paź 2006, o 06:26


Cześć, popatrz na :
http://www-user.tu-chemnitz.de/~omat/ba ... ex.html.en

Pozdrowienia Jurek S.
Wszystko spoko i fajna przejsciowka, tylko ze ja jej nie moge uzyc... przejsciowke bede mial zrobiona przez elektronika...
Wiec zasadniczo nie o to chodzi... Potrzebuje napisac aplikacje na windowsa, ktora bedzie czytac z i pisac do portu USB...

Wydaje mi sie ze ten tryb HID w zupelnosci powinien wystarczyc... Ma ktos wiecej informacji na ten temat? przyklady programow?

Jurek Szczesiul
-
-
Posty: 175
Rejestracja: 10 paź 2003, o 20:44
Lokalizacja: Białystok
Kontaktowanie:

Postautor: Jurek Szczesiul » 9 paź 2006, o 18:11

Wiec zasadniczo nie o to chodzi... Potrzebuje napisac aplikacje na windowsa, ktora bedzie czytac z i pisac do portu USB...
O ile wystarczy HID to zobacz np pakiet dla Delphi/Buildera :
http://www.lischke-online.de/HID.php

Tam od razu są przykłady użycia.

Jeśli HID okaże się za słaby to spróbuj z libusb - jest port dla Win32,
z obsługą transmisji bulk.

W sumie byłoby najlepiej gdyby razem z uC były przykładowe
firmware'y i drivery. Może gdzieś są na stronie ?

BTW - ta ma być seria ? IMHO tylko wtedy warto ciąć koszty elementów i pcb,
do jednostkowego rozwiązania z powodzeniem można było wziąć jakiś zwykły
uC + kostkę FTDI. Nieco więcej lutowania ale praktycznie zero problemów
z oprogramowaniem.

Pozdrowienia Jurek S.

bat42
-
-
Posty: 26
Rejestracja: 20 maja 2004, o 18:19

Postautor: bat42 » 9 paź 2006, o 20:41

Cześć, o ile nie potrzeba za dużo linii wyjściowych
to może spasuje Ci układ programatora USB - AVT 524.

http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=32725

Jest to konwerter ftdi + Atmega 8 + bufor wyjściowy.
Ma także kilka linii procesora wyprowadzone na złącze.

Kilka razy używałem tego jako "programowalny" układ wyjściowy
USB.

Pozdrawiam

A tak przy okazji ( do AVT ) : może by tak zrobić podobny kit jak w/w programator, tylko
zorientowany jako układ interfejsowy - więcej linii + przykłady programowania ?

badworm
-
-
Posty: 46
Rejestracja: 11 lip 2004, o 11:03
Kontaktowanie:

Postautor: badworm » 10 paź 2006, o 10:37

Podobny kurs(lecz w oparciu o środowisko Visual C++ Microsoftu) toczy się obecnie na jednej ze specjalności u mnie na studiach(w ramach przedmiotu Programowanie Zdarzeniowe) lecz zewzględu na mój wyjazd na studia do Danii w ramach Socratesa nie mogę w nim uczestniczyć :-/ Jeśli jednak będą chętni i uda mi się zdobyć jakieś materiały z tego przedmiotu w wersji elektronicznej to chętnie się podzielę. A samym kursem w EdW/EP też byłbym bardzo zainteresowany.

munder
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 29 mar 2006, o 18:43
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: munder » 13 paź 2006, o 06:44

Mam nadzieje ze HID wystarczy...
Sprawa jest o tyle dziwna ze kabel ktory musze jakos obslugiwac jest przejsciowka LPT-USB ale tylko z nazwy ze strony LPT, tzn ze wykorzystane jest zlacze LPT ale w zupelnie swoj unikalny sposob...
Powiem jeszcze raz: musze napisac program pos windowsa ktory bedzie czytal cos z usb i pisal do niego... zasadniczo moge nie wiedziec co bedzie mi przychodzilo na usb, w kazdym razie musze odbierac wszystko co tam sie pojawi... tylko tyle i az tyle...
Dziekuje za dotychczasowe sugestie i czekam na dalsze :)

Wróć do „PLD/FPGA i inne zagadnienia techniki cyfrowej”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości