Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wyświetlacz graficzny T6963C 240 x 128.

poczatkujacyavr
-
-
Posty: 45
Rejestracja: 26 mar 2009, o 18:20
Lokalizacja: Kraków

Wyświetlacz graficzny T6963C 240 x 128.

Postautor: poczatkujacyavr » 1 kwie 2009, o 18:13

Czy ktoś może używał tego wyświetlacza? LINK
Nie jestem w stanie go odpalić. Nie pojawia się kompletnie nic.
Jest tam pin PD, który nie jest uwzględniony w Bascomowym Config LCD.
Podpinałem go do +5V, pozostawiałem wolnego i nadal nic.
Oprócz tego VEE z którym też nie bardzo wiem co zrobić.
Linie Data PB7-PB0 podłączałem do +5V przez 4k7 i również bez echa.
Załamuję ręce.
Używam Atmegi16 na kwarcu 8MHz.
Odpaliłem program testowy zawarty w Bascomowych Samplach z jedyną zmianą dotyczącą pliku .dat.

Proszę o pomoc

parafka
-
-
Posty: 14
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:37
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Postautor: parafka » 11 cze 2009, o 08:46

Ja odpaliłem ten lcd i chodzi OK ale już dawno jest zdemontowany i nie pamiętam jak powinno być ale...
PD zostaw w spokoju
Vout zostaw w spokoju
FS wybiera wielkość czcionki /dla bascoma wybieraj mniejsze/
Vo -tu podłączamy suwak z potencj. zasilanego 5V
VDD połącz z VEE

Awatar użytkownika
almatea
-
-
Posty: 240
Rejestracja: 12 gru 2003, o 17:02
Lokalizacja: Brzeszcze
Kontaktowanie:

Postautor: almatea » 20 lip 2009, o 17:26

Kolego Parafka, czy do Vo nie powinno zostać podłączone napięcie ujemne? De facto jest dostępne na jednym z wyprowadzeń. Od kilku dni usilnie próbuję uruchomić podobny wyświetlacz i również bez rezultatu.

Pzdr

parafka
-
-
Posty: 14
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:37
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Postautor: parafka » 20 lip 2009, o 19:34

Wygrzebałem jeden z moich schematów.
Chyba powinno być tak:
Załączniki
lcd_240x128.PNG
LCD-AG-240128N-MIW W/K-E6

Awatar użytkownika
almatea
-
-
Posty: 240
Rejestracja: 12 gru 2003, o 17:02
Lokalizacja: Brzeszcze
Kontaktowanie:

Postautor: almatea » 20 lip 2009, o 21:04

Znalazłem jeszcze link na Elektrodzie.
Tutaj jest jeszcze inaczej.
Link

parafka
-
-
Posty: 14
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:37
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Postautor: parafka » 20 lip 2009, o 21:22

Jak inaczej?
Tak samo tylko, że Zły dał jeszcze masę na 5-tkę

Awatar użytkownika
almatea
-
-
Posty: 240
Rejestracja: 12 gru 2003, o 17:02
Lokalizacja: Brzeszcze
Kontaktowanie:

Postautor: almatea » 20 lip 2009, o 21:31

U mnie na wyświetlaczu same pasy... Potencjometr do kontrastu nie daje żadnej zmiany.
Cały wyświetlacz ani rusz...
Klapa.

parafka
-
-
Posty: 14
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:37
Lokalizacja: Olsztyn
Kontaktowanie:

Postautor: parafka » 21 lip 2009, o 08:20

lcd taki sam czy podobny?
A ma T6963c?

Może piny danych pomyliłeś?

Awatar użytkownika
almatea
-
-
Posty: 240
Rejestracja: 12 gru 2003, o 17:02
Lokalizacja: Brzeszcze
Kontaktowanie:

Postautor: almatea » 21 lip 2009, o 11:44

Jest dokładnie taki sam jak w linku na początku.
Pewnie nadaje się już tylko na śmietnik.
Trudno :(

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości