Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

bascom avr liczba 24 bitowa

marko30
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 2 gru 2008, o 20:01
Lokalizacja: slask

bascom avr liczba 24 bitowa

Postautor: marko30 » 2 gru 2008, o 20:04

witam potrzebuje zapisac do wewnetrznej pamieci eeprom liczbe 24 bitowa i ja odczytac moze macie jakiegos gotowca ?probowalem cos tworzyc ale jest problem .

Awatar użytkownika
j_bravo
-
-
Posty: 189
Rejestracja: 14 wrz 2005, o 16:30
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: j_bravo » 3 gru 2008, o 21:38

rozbij liczbę 24-bitową na trzy 8-bitowe i je zapisz ;)

viajero
-
-
Posty: 41
Rejestracja: 5 gru 2008, o 21:04
Lokalizacja: W-wa
Kontaktowanie:

Postautor: viajero » 5 gru 2008, o 22:24

No tak, to nie C, w którym można odwołać się do zmiennej przez wskaźnik... ;) Metoda podana przez j_bravo jest właściwa. Wystarczy, że będziesz przemnażać liczbę przez maskę i przesuwać ją w prawo. Zapiszę metodę symbolicznie a użyte liczby będą liczbami szesnastkowymi, przekoduj sobie na Bascom:

A = liczba24bit * FF
zapamiętaj A

A = ( liczba24bit >> 8 ) * FF
zapamiętaj A

A = ( liczba24bit >> 16 ) * FF
zapamiętaj A

W Bascom przesunięcie w prawo to bodajże SHR. Ja oznaczyłem je tutaj ">>"

K_o_n_r_a_d
-
-
Posty: 58
Rejestracja: 30 lip 2005, o 00:36
Lokalizacja: Lublin

Postautor: K_o_n_r_a_d » 6 gru 2008, o 09:53

Nie trzeba przesuwać ani mnożyć. Wystarczy "zamapować" odpowiednie bajty jako nowe zmienne. Zajrzyj do pomocy a znajdziesz jak to zrobić.
O ile pamiętam, słówko-klucz: OVERLAY.

A kolega powyżej zrobił błąd. Nie przemnażać przez 255 tylko "AND 255".

viajero
-
-
Posty: 41
Rejestracja: 5 gru 2008, o 21:04
Lokalizacja: W-wa
Kontaktowanie:

Postautor: viajero » 6 gru 2008, o 11:52

Przyznam się, że nie znam za dobrze Bascom. Zgrzeszyłem kilka rzeczy w Bascom AVR, ale nie wiem co się dzieje w najnowszych wersjach. A co do iloczynu to prawda. Oczywiście miałem na myśli iloczyn logiczny, tylko tak się jakoś niejednoznacznie zapisało... Tak to jest, jak się siedzi nocami przy kompie ;) Dziękuję za zwrócenie uwagi na błąd.

RcTomek
-
-
Posty: 357
Rejestracja: 18 lip 2005, o 17:28
Lokalizacja: Głogów / Wrocław

Postautor: RcTomek » 6 gru 2008, o 12:06

W Bascom przesunięcie w prawo to bodajże SHR. Ja oznaczyłem je tutaj ">>"
Dla AVR'ów logiczne przesuwanie w prawo robi się instrukcją LSR ;) SHR jest dla x86.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości