Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Błąd w Bascomie??

Awatar użytkownika
almatea
-
-
Posty: 240
Rejestracja: 12 gru 2003, o 17:02
Lokalizacja: Brzeszcze
Kontaktowanie:

Błąd w Bascomie??

Postautor: almatea » 8 lis 2008, o 12:32

Witam Szanownych forumowiczów.

Sceptycznie podchodzę do nowości, ale z ciekawości zainstalowałem ostatnią wersję Bascoma oznaczoną jako 1.11.9.3, która de facto przy uruchamianiu i tak pokazuje się jako 1.11.9.2.
Dotychczas pracowałem na wersji 1.11.8.7. Dodam, że są to pełne i legalne wersje.
I tutaj niespodzianka.

Program po skompilowaniu zachowuje się zupełnie inaczej. Przynajmniej w symulatorze (F2)

Poniżej naklepałem banalnie prostą procedurę. Nie już chodzi o to do czego służy. W przypadku dwóch wersji daje u mnie dwa różne rezultaty.
Oczywiście po uprzednim skompilowaniu programu na każdej osobno. Czy ktoś mógłby to sprawdzić u siebie, zanim poślę informację Panu Albertsowi??

Wystarczy ją przekleić, skompilować i zasymulować (F2).
W przypadku wersji 1.11.8.7, na niebieskim ekranie symulatora wyskakuje prawidłowe 1032547698F0 natomiast w przypadku wersji 1.11.9.3 tylko 10.
Dodam również, że kompilacja na 1.11.8.7 i późniejsze otwarcie na 1.11.9.3 daje prawidłową symulację. Skompilowanie zmienia już rezultat.

Pozdrawiam

Kod: Zaznacz cały

$regfile = "M32def.dat" Dim I As Byte Dim J As Byte Dim K1 As Byte Dim String1 As String * 1 Dim String2 As String * 14 String2 = "01234567890" For I = 1 To 11 Step 2 J = I + 1 If J >= 11 Then Print "F"; Else String1 = Mid(string2 , J , 1 ) K1 = Asc(string1) Print Chr(k1); End If String1 = Mid(string2 , I , 1 ) K1 = Asc(string1) Print Chr(k1); Next End

Awatar użytkownika
ZbeeGin
-
-
Posty: 170
Rejestracja: 3 kwie 2003, o 10:10
Lokalizacja: Metropolia Katowice

Postautor: ZbeeGin » 9 lis 2008, o 20:29

To masz jakąś dziwną wersję tego BASCOM-a. U mnie wersja 1.11.9.3 przedstawia się jako 1.11.9.3 i program działa tak jak tego oczekujesz.
Załączniki
about.jpg

Awatar użytkownika
almatea
-
-
Posty: 240
Rejestracja: 12 gru 2003, o 17:02
Lokalizacja: Brzeszcze
Kontaktowanie:

Postautor: almatea » 9 lis 2008, o 22:29

Pobierana bezpośrednio w mojego konta na www.mcselec.com :609:

Awatar użytkownika
almatea
-
-
Posty: 240
Rejestracja: 12 gru 2003, o 17:02
Lokalizacja: Brzeszcze
Kontaktowanie:

Postautor: almatea » 9 lis 2008, o 22:49

Loguję się na www.mcselec.com na swoje konto. Ściągam ostatnią wersję Bascoma wraz z plikiem bascom-avr-11193.lic De facto jest tam tylko jeden przycisk Download jeśli chodzi o program. Przy instalacji i po takie okna. Niby ostatnia wersja 1.11.9.3 a już na samym starcie widać, że coś nie tak : :609:

Edit: cenzura numeru seryjnego. Pajączek.
Załączniki
t_prt1_104.PNG
prt2.PNG
Ostatnio zmieniony 10 lis 2008, o 11:50 przez almatea, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ZbeeGin
-
-
Posty: 170
Rejestracja: 3 kwie 2003, o 10:10
Lokalizacja: Metropolia Katowice

Postautor: ZbeeGin » 9 lis 2008, o 22:56

Aktualizuj program przez Update Wizzard. Nie będziesz miał takich trudności.

Plik LIC jest właśnie dla Czarodzieja.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2008, o 10:28 przez ZbeeGin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
almatea
-
-
Posty: 240
Rejestracja: 12 gru 2003, o 17:02
Lokalizacja: Brzeszcze
Kontaktowanie:

Postautor: almatea » 10 lis 2008, o 08:06

Wszystko działa.

Pobrałem dodatkowo updatewiz i ściągnięty i zainstalowany setup zaktulizował się do wyższej wersji. Temat uważam za zamknięty.

Pozdrawiam

robiw
-
-
Posty: 34
Rejestracja: 21 wrz 2005, o 12:36
Lokalizacja: Gniezno

Postautor: robiw » 17 lis 2008, o 19:29

Witaj,
Problem jest taki, iż na pewno w wersji od 1.11.9.2 do ..9.4 nie działa parametr Step! Napisz sobie prosty programik ze zwiększaniem zmiennej za pomocą For-Next-Step i zobaczysz, że zmienna "stoi" w miejscu!... robiw

Awatar użytkownika
ZbeeGin
-
-
Posty: 170
Rejestracja: 3 kwie 2003, o 10:10
Lokalizacja: Metropolia Katowice

Postautor: ZbeeGin » 17 lis 2008, o 20:34

robiw, to wytłumacz dlaczego program skompilowany w 1.11.9.3 działa prawidłowo i generuje poprawny ciąg wyjściowy? Także symulacja z monitorowaniem zmiennej I nie pozostawia żadnych złudzeń, że STEP jest respektowane...

robiw
-
-
Posty: 34
Rejestracja: 21 wrz 2005, o 12:36
Lokalizacja: Gniezno

Postautor: robiw » 18 lis 2008, o 11:48

Racja! Jednak błąd taki występował we wcześniejszych wersjach:
"There is a bug in bascom 11192 build2 with the STEP statement, please update to build3 or if you have a license to 11193." - z forum MCS... robiw

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości