Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Macie jakiś pomysl aby w Bascomie zrobić 485?

Fredy
-
-
Posty: 141
Rejestracja: 27 mar 2005, o 21:45
Lokalizacja: Małopolska

Macie jakiś pomysl aby w Bascomie zrobić 485?

Postautor: Fredy » 16 kwie 2008, o 14:39

Witam serdecznie;
Mam sterownik do pomiaru prędkości wiatru, temp itp. Sygnał cyfrowy przez RS232 dochodzi do kompa PC. Niestety pomimo małej prędkości transmisji, pojawiają się zakłócenia na linii. Chciałbym wykorzystać RS485, ale nie wiem jak to w Bascomie ugryźć. Czy są gotowe procedurki do transmisji przez 485 ?
Będę wdzięczny za podpowiedź. :611:

radzio
Moderator
Moderator
Posty: 967
Rejestracja: 13 maja 2003, o 10:33
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 16 kwie 2008, o 14:51

Norma EIA485 definijue wyłącznie "warstwę fizyczną" czyli parametry elektryczne. Co nimi prześlesz to Twoja sprawa - tak więc możesz śmiało wysyłać zwykłe dane, jak przez RS-232 i nie potrzeba żadnych dodatkowych zabiegów poza zmianą kierunku pracy transceiverów - czyli sterowanie poziomem jednego pinu.

Fredy
-
-
Posty: 141
Rejestracja: 27 mar 2005, o 21:45
Lokalizacja: Małopolska

Postautor: Fredy » 16 kwie 2008, o 20:37

dzięki Radzio :607:

Awatar użytkownika
amok67
-
-
Posty: 108
Rejestracja: 12 lip 2004, o 09:17
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: amok67 » 16 kwie 2008, o 20:39

a to widziałeś? <- podpowiedz dla Fredego... to jest link :619: Edited by Pajaczek
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2008, o 17:31 przez amok67, łącznie zmieniany 2 razy.

Fredy
-
-
Posty: 141
Rejestracja: 27 mar 2005, o 21:45
Lokalizacja: Małopolska

Postautor: Fredy » 17 kwie 2008, o 15:10


MDz
-
-
Posty: 365
Rejestracja: 29 mar 2003, o 13:35
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: MDz » 17 kwie 2008, o 16:04

No to łopatologicznie:
"AN #30 - RS-485 Master Slave Communication "
http://mcselec.com/index.php?option=com ... &Itemid=57

--
MDz

P.S.
-> End: Czy mógłbyś zmienić kolor linków na jakiś bardziej oczozaczepny? Obecne są ładne, ale zazrazem dobrze maskujące.

Fredy
-
-
Posty: 141
Rejestracja: 27 mar 2005, o 21:45
Lokalizacja: Małopolska

Postautor: Fredy » 17 kwie 2008, o 20:06

a sorki Amok nie zrozumiałem - dzięki za ten link.
Pozdrawiam :611:

elektrofil
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 15 cze 2006, o 17:21
Lokalizacja: poznan
Kontaktowanie:

Postautor: elektrofil » 9 cze 2008, o 10:33

jeżeli masz "standardowo" zainstalowany Bascom to:
C:\Program Files\MCS Electronics\BASCOM-AVR\SAMPLES\SERIAL
i plik np.: RS485.bas
oraz:
w pomocy Bascom proponuje wpisać 485 i wcisnąć szukaj.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości