Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Projekty uP+LAN w EP, serwer FTP

elemid
-
-
Posty: 318
Rejestracja: 22 mar 2003, o 17:49
Lokalizacja: Polanica Zdrój
Kontaktowanie:

Projekty uP+LAN w EP, serwer FTP

Postautor: elemid » 19 kwie 2006, o 19:17

Witam.

Dobrze się dzieje, że w EP pojawia się coraz więcej projektów urządzeń uP wykorzystujących LAN. Jestem pod wrażeniem. Oby tak dalej! :)

Jak na łamy któregoś z przyszłych numerów trafi prosty serwer FTP współpracujący z dyskiem twardym IDE, to już będę całkiem happy :D. Jakby "to" potrafiło jeszcze śledzić i radziłoby sobie z dynamicznymi IP (wykorzystaanie np. z łączem neostradowym), to byłaby to już pełna rewelacja!

No to jak? Kiedy się będzie można spodziewać takiego projekciku?

W każdym będź razie jestem zainteresowany :D

awatar100
-
-
Posty: 420
Rejestracja: 27 cze 2003, o 07:55
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Projekty uP+LAN w EP, serwer FTP

Postautor: awatar100 » 19 kwie 2006, o 19:51

Witam.

Dobrze się dzieje, że w EP pojawia się coraz więcej projektów urządzeń uP wykorzystujących LAN. Jestem pod wrażeniem. Oby tak dalej! :)

Jak na łamy któregoś z przyszłych numerów trafi prosty serwer FTP współpracujący z dyskiem twardym IDE, to już będę całkiem happy :D. Jakby "to" potrafiło jeszcze śledzić i radziłoby sobie z dynamicznymi IP (wykorzystaanie np. z łączem neostradowym), to byłaby to już pełna rewelacja!

No to jak? Kiedy się będzie można spodziewać takiego projekciku?

W każdym będź razie jestem zainteresowany :D
w neostradzie nie ma lanu ,,, wiec bezsens a taki projekt o pikus .,,.,., 2 numery temu byl Opisany AMRputer czy jakosc 50mhz ? + masa interfejsow na takim czyms linux bedzie smigac jak zloto a on juz sobie poradzi z oblsuga protokolow sieciowych i zapisem na dysk

elemid
-
-
Posty: 318
Rejestracja: 22 mar 2003, o 17:49
Lokalizacja: Polanica Zdrój
Kontaktowanie:

Re: Projekty uP+LAN w EP, serwer FTP

Postautor: elemid » 19 kwie 2006, o 20:05

w neostradzie nie ma lanu ,,, wiec bezsens
Jejku... Podłączasz neostradę do modemu z ruterem, i już śmiga. Masz LAN w domu, z wyjściem na świat. Chodzi mi bardziej o radzenie sobie z dynamicznym IP, a przede wszystkim sprzętową realizację FTP. Wyobraź teraz sobie małe urządzonko z podpiętym HDD, np. 80GB - samodzielnego serwera FTP.

Da się to zrobić na uP Atmela? A może i w Bascom'ie?

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 19 kwie 2006, o 22:06

Fakt, embedded linux na ARMie wyglada mniam mniam :)

awatar100
-
-
Posty: 420
Rejestracja: 27 cze 2003, o 07:55
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Projekty uP+LAN w EP, serwer FTP

Postautor: awatar100 » 20 kwie 2006, o 06:42

radzenie sobie z dynamicznym IP, a przede wszystkim sprzętową realizację FTP. Wyobraź teraz sobie małe urządzonko z podpiętym HDD, np. 80GB - samodzielnego serwera FTP.

Da się to zrobić na uP Atmela? A może i w Bascom'ie?
jak juz pisalem wyzej linux i arm ftp to taka usluga kotrej chyba nie da sie zrealizowac stricte sprzetowo :>

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Projekty uP+LAN w EP, serwer FTP

Postautor: pajaczek » 20 kwie 2006, o 20:57

Da się to zrobić na uP Atmela?
AVR32 :roll:
A może i w Bascom'ie?
Byle nie bascom :evil: (zreszta.. na 32 pewnie nie bedzie bascoma - uffff).


Edit:
Re Piotr (na dole):

No tos mnie Piotrze pocieszyl, nie ma co... :573:
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2006, o 22:48 przez pajaczek, łącznie zmieniany 2 razy.

Piotr
Moderator
Moderator
Posty: 468
Rejestracja: 14 lut 2003, o 13:53
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Piotr » 20 kwie 2006, o 21:04

**************
elemid napisał:
A może i w Bascom'ie?


Byle nie bascom (zreszta.. na 32 pewnie nie bedzie bascoma - uffff).
**************

;-) Bedzie.
Pzdr
PZb

elemid
-
-
Posty: 318
Rejestracja: 22 mar 2003, o 17:49
Lokalizacja: Polanica Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: elemid » 21 kwie 2006, o 11:04

**************
elemid napisał:
A może i w Bascom'ie?


Byle nie bascom (zreszta.. na 32 pewnie nie bedzie bascoma - uffff).
**************

;-) Bedzie.
Pzdr
PZb
No to się cieszę:-)

tomek_j
-
-
Posty: 264
Rejestracja: 14 sty 2004, o 09:06

Postautor: tomek_j » 21 kwie 2006, o 14:45

**************
elemid napisał:
A może i w Bascom'ie?


Byle nie bascom (zreszta.. na 32 pewnie nie bedzie bascoma - uffff).
**************

;-) Bedzie.
Pzdr
PZb
No to się cieszę:-)
Słyszałem jak jedna pani mowiła drugiej pani ze ta gdzies słyszała, ze chłopaki z Redmont maja napisać wersję Windows w Bascomie na AtMega, tylko trzeba dołączyc 2kB RAM i 24C04 dla Biosu. Nie wiem jak wy, ale ja mysle ze to prawda :|

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Postautor: pajaczek » 21 kwie 2006, o 15:21

Słyszałem jak jedna pani mowiła drugiej pani ze ta gdzies słyszała, ze chłopaki z Redmont maja napisać wersję Windows w Bascomie na AtMega, tylko trzeba dołączyc 2kB RAM i 24C04 dla Biosu. Nie wiem jak wy, ale ja mysle ze to prawda :|
A niech sobie robia (nawet GeenHorna :mrgreen: choc pewnie zajmie Im to Long...), niech sobie zrobia na ATMegi. Ale na swietliste bity... Bascom na AVR32 ??... a to moglby byc taki ladny procek. Naprawde szkoda...

xnor
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 14 maja 2003, o 18:58
Lokalizacja: Zielona Góra

Zainteresujcie sie tym...

Postautor: xnor » 21 kwie 2006, o 17:58

Polecam naprawde powerfull mikrokontroler opartej o rdzen '51 z tym ze niezle zmodyfikowany i naprawde szybki (szybszy od ATMEGI pracujacej na 16MHz zegarze) a przy tym nie RISC-owy. Na pokladzie posiada wszystko co potrzeba w sieci (internet, 1-wire, CAN, SPI, I2C ...) a do tego wypalono mu system operacyjny z JVM ktory siedzac w ROM-ie zachowuje sie niczym hardwerowa implementacja systemu. Krotkie info to takie ze system jest unix type a jego implementacja jest naprawde udana. Do tego mozecie sobie pisac soft w Javie C albo ASM drivery i rozne cuda jakie mozna wymyslec do tego ethernet i takie cuda o ktorych po prostu nie chce mi sie pisac. Sami poczytajcie. Dla mnie cudo. Maxim wyprzedzil w swoim czasie epoke. Polecam. A czip to DS80C400 (dla tych co jeszcze nie wiedza)

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: Zainteresujcie sie tym...

Postautor: pajaczek » 21 kwie 2006, o 19:22

Polecam naprawde powerfull mikrokontroler opartej o rdzen '51 z tym ze niezle zmodyfikowany i naprawde szybki (szybszy od ATMEGI pracujacej na 16MHz zegarze) a przy tym nie RISC-owy.
A coscie sie tak tej atmegi przyczepili... najpierw Tomek, teraz Ty. Bez tego nikt o niej nie wspominal. Pozatym to ze CISC to bardziej wada niz zaleta :roll:
Na pokladzie posiada wszystko co potrzeba w sieci (internet, 1-wire, CAN, SPI, I2C ...)
Wszystko fajnie, tylko jak Oni tam ten caly internet upchneli ?? :mrgreen:

I na swietliste bity, nie mowcie juz o ATMedze, My tu o AVR32 mowimy :569: :twisted:

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 22 kwie 2006, o 08:11

Bascom na AVR32 ??... a to moglby byc taki ladny procek. Naprawde szkoda...
Spojrzcie na to w ten sposob: Nawet najslabiej wyposarzony AVR32 bedzie mial na pokladzie tyle pamieci programu, ze zmiesci nawet programy napisane w BASCOM-ie 8)

xnor
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 14 maja 2003, o 18:58
Lokalizacja: Zielona Góra

ok ok

Postautor: xnor » 22 kwie 2006, o 10:31

jakby kolega byl bardziej domyslny zobaczylby ze nawias pojawil sie zbyt wczesnie (przed slowem internet). Oczywiscie calego internetu nawet nie upchniesz do AVR32 :) A tak pozatym to po co kombajnem do zboza kosic trawnik przed domem? Czyli po co AVR32 implementacja stosu systemu operacyjnego i tego typu rzeczy jak to juz zostalo zrobione? Nie lepiej zajac sie tematem od strony driver'ow niz koedukacyjnym wywarzaniem otwartych drzwi? Tak naprawde kwestia wyboru mikrokontrolera nie jest latwa ale jak dla mnie w zupelnosci wystarczy to co ma taki 8-bitowiec.
Pozdrawiam wszystkich fanow firmy ATMEL ;)

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości