Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Bascom. Jak sprawdzić czy wartość jest null czy zero

bigens
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 21 mar 2006, o 21:43
Lokalizacja: Wojkowice

Bascom. Jak sprawdzić czy wartość jest null czy zero

Postautor: bigens » 21 mar 2006, o 21:57

Witam wszystkich.
Jestem nowy w temacie i być może mam prosty problem. Więc: Piszę program w Bascomie i "zawiesiłem" się w chwili gdzie do zadeklarowanej tablicy wprowadzam dane z pomiaru temperatury a potem wyświetlam je w przeglądarce internetowej. Problem polega na tym, że nie potrafię zbadać czy wprowadzona wartość to zero czy null. Oczywiście jeśli będzie zero (taka temperatura może być oczywiście) to ta wartość ma się wyświetlić natomiast jeśli wartość tablicy jest null to program musi ominąc taką wartość nie podając jej w przeglądarce. Ja poprostu nie znam instrukcji w Bacomie, która sprawdzałaby czy wartość w tablicy jest null.
Czy jest to możliwe?

Proszę expertów (i nie tylko) o pomoc.

Pozdrawiam

bigens

Awatar użytkownika
Press
-
-
Posty: 389
Rejestracja: 10 mar 2004, o 16:21
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 21 mar 2006, o 22:23

Panie kolego. Widze ze pokutuje u Ciebie programowanie dla komputera ;)
W baskomie nie ma czegos takiego jak wartosc NULL. Sa poprostu zminne o jakims tam zakresie wartosci.
Wartosc NULL mozesz sobie stworzyc samodzielnie na przyklad wypelniajac cala talice wartoscia FF potem wczytywac temperature. Jesli temp nie zostanie wczytana, to tablca dalej bedzie wypelniona FF. W komputerze piszesz program ktory sprawdza czy w tablicy choc jeden element jest rozny od FF i jesli nie jest tak to nie wyswietla wartosci pomiaru.

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 22 mar 2006, o 09:29

NULL jest zwykle definiowany (w C) nastepujaco:

#define NULL ((void *)0)

i wystepuje tam, gdzie sa wskazniki. W Bascomie ich nie ma (przynajmniej explicite, bo mozna kombinowac z adresami zmiennych, ale adres to nie dokladnie to samo, co wskaznik).

bigens - musisz:
1) tak jak proponuje Press ustalic jakas wartosc, ktora nie moze byc wynikiem jakiegokolwiek pomiaru (o ile to mozliwe)
2) wypelniac za kazdym razem cala tablice, zeby nie bylo watpliwosci, ktore jej elementy sa wazne, a ktore nie
3) dodac jakas tablice itp., gdzie przechowywane beda numerki (indeksy) waznych danych z tablicy danych.

Takie mi sie nasunely rozwiazania...

BTW - przydaloby sie coa a'la STL :D

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości