Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Obsługa W3100A w C

Awatar użytkownika
Lucas286
-
-
Posty: 86
Rejestracja: 13 paź 2004, o 13:12
Lokalizacja: Pomorze

Obsługa W3100A w C

Postautor: Lucas286 » 11 mar 2006, o 17:22

Witam

Czy może ktoś z Szanownych Forumowiczów zajmował się programowaniem układu W3100A w języku C ? Próbuję napisać własną bibliotekę dla kompilatora CodeVisionAVR ale narazie utknąłem na obsłudze wskaźników układu W3100A. Może jest ktoś kto mógłby napisać jak ustawiać te wskaźniki i dlaczego są one 4-bajtowe ? Może ktoś napisał już tą bibliotekę dla CodeVision lub przerobił tą co udostępnia producent dla AVRGCC ?

Za wszelkie info wielkie dzięki !

www
-
-
Posty: 47
Rejestracja: 13 wrz 2004, o 14:21
Lokalizacja: kr

Postautor: www » 11 mar 2006, o 19:51

Witam.

Ja właśnie sobie skrobie funkcje do obsługi tego układu ale w AVR Studio.
Robie to pod ATMege128 i mam już pinga.
Myśle zrobić na tym serwer WWW.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Lucas286
-
-
Posty: 86
Rejestracja: 13 paź 2004, o 13:12
Lokalizacja: Pomorze

Postautor: Lucas286 » 11 mar 2006, o 21:11

Też kombinuje zrobić prosty serwerek.

Konfiguracje też mam za sobą i pingować mogę. Próbuje ustawić układ w tryb serwera i robię po kolei:
- w rejestrze SOPR ustawiam protokół TCP (SOCK_STREAM)
- w rejestrze SPR ustawiam numer portu którego będzie nasłuchiwał serwer
- inicjalizuję socket komendą SOCK_INIT w rejestrze C0_CR (używam socket 0)
- czekam na przerwanie zgłaszające zakończenie inicjalizacji socketu
- odczytuję status socketu z rejestru SSR i mam SOCK_INIT (0x0E) - to chyba prawidłowo ?
- ustawiam socket w tryb serwera komendą LISTEN w rejestrze C0_CR
- odczytuje znowu status socketu z SSR i chyba powinno być SOCK_LISTEN a ja mam dalej status SOCK_INIT...

Wydaje mi się, że serwer powinien już nasłuchiwać, ale status nie jest ten i żadnym programem nie da się uzyskać połączenia. Nie wiem czy powinienem zrobić coś jeszcze ?
Może powinienem przed wywołaniem komendy LISTEN ustawić wskaźniki (RW_PR, RR_PR i reszta) ?

[ Dodano: 31-05-2006, 19:24 ]
Po dość długiej przerwie wreszcie opanowałem ten nieszczęsny scalak :D Jeśli ktoś będzie miał problemy z nim służę pomocą.

Pozdrawiam!

tomek_byd
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 1 sty 2010, o 18:27
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postautor: tomek_byd » 1 sty 2010, o 18:32

Po dość długiej przerwie wreszcie opanowałem ten nieszczęsny scalak :D Jeśli ktoś będzie miał problemy z nim służę pomocą.
Czy mógłbym prosić o bibliotekę pod C do tego układu? Ogólnie to posiadam moduł NM7010A-LF REV1.1 i chciałbym komunikować się z nim po TWI.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości