Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

miernik czestotliwosci ATMega8

heyka
-
-
Posty: 11
Rejestracja: 2 gru 2005, o 14:37
Lokalizacja: Lublin

miernik czestotliwosci ATMega8

Postautor: heyka » 2 gru 2005, o 14:41

Czy ma ktos kod do do mierzenia czestotliwosci na ATMega 8,

www
-
-
Posty: 47
Rejestracja: 13 wrz 2004, o 14:21
Lokalizacja: kr

Postautor: www » 2 gru 2005, o 14:43


heyka
-
-
Posty: 11
Rejestracja: 2 gru 2005, o 14:37
Lokalizacja: Lublin

super

Postautor: heyka » 2 gru 2005, o 17:32

a czy ma ktos kod w bascomie? :570:

www
-
-
Posty: 47
Rejestracja: 13 wrz 2004, o 14:21
Lokalizacja: kr

Postautor: www » 2 gru 2005, o 23:29

Nie przesadzaj:) tam masz wszystko podane na tacy jak w knajpie z 6-cioma gwiazdkami. C jest co najmniej tak samo czytelne jak Bascom, nie rozumiem dlaczego niektórzy tak kurczowo trzymają się tego języka, myślę że z powodu jakiegoś głęboko zakorzenionego stereotypu na którym ktoś robi interes. Pozbądź się w końcu tej fobii i kup "Symfonię C++"
J. Grębosza przeczytaj pierwszy tom i wszystko stanie się jasne.

Pozdrawiam i życzę sukcesów.

Czajnik
-
-
Posty: 264
Rejestracja: 17 cze 2004, o 15:40
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 4 gru 2005, o 08:48

a ja od siebie doloże ze pomiar czestotliwości zwłaszcza na medze 8 która ma tyle 3 liczniki to sprawa tak prosta że aż głowa mała.. szysbciej bym cos takiego napisał niż znalazł w necie... :P Może taki mały narcyz ze mnie ale bez przesady panowie... nie piszmy tutaj pierdół

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Posty: 330
Rejestracja: 4 cze 2004, o 22:16
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 4 gru 2005, o 08:52

Witam!
Niektórym BASCOM poprostu poprostu pasuje.

Dla mnie programy pisane w C to jeden wielki bałagan.

Każdy używa to czego lubi i co mu pasuje.

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 4 gru 2005, o 09:39

Dla mnie programy pisane w C to jeden wielki bałagan.
jasne, pewnie dlatego C jest używane tak powszechnie wśród profesjonalistów a Bascom troche mniej... naprawdę trudno o mniej kompetentną wypowiedź :(
Każdy używa to czego lubi i co mu pasuje.
dopuki dłubie sam na boku. gdy wychodzi na świat to pojawiają się pewne standardy od których trudno uciec

Czajnik
-
-
Posty: 264
Rejestracja: 17 cze 2004, o 15:40
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 4 gru 2005, o 09:46

Co do wypowiedzi to pamiętajcie że nie to ładne co ładne tylko co się komu podoba... ja do dziś nei mam pojęcia o C... bo komputera nie programuje a jeśli chodzi o AVRki to z bascoma który w prosty sposób nauczył mnie logiki pisania programów przesiadłem się odrazu na Asemblera... wiec licytowanie sie co jest lepsze nie ma sensu... a co do pan aktóry potrzebuje kod czestotliwościomierza to na dobre mu wyjdzie jak pokąbinuje i sam napisze a nie bedzie czekał na gotowy program... :) reszta postu dla niego.....

zliczaj jednym licznikiem zenętrzne impulsy (po to masz zewnętrzne wyjscie timera) a drukim timerem odmieżaj czas pomiaru... potem tylko odczytujesz ilasc impulsów np co 1sekunde zerujesz licznik który zlicza odnowa.. a ty wtym czasie przetwarzasz liczbe nkb na bcd i wyświetlasz... nic prostszego... zmieniająć czas pomiaru możesz zmieniać zakres pomiarowy...

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Posty: 330
Rejestracja: 4 cze 2004, o 22:16
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 4 gru 2005, o 10:00

Witam!
Ja zdecydowanie bardziej wole Asemblera od C. Mam dzieki niemu pełną kontrole nad mikrokontrolerem.

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 4 gru 2005, o 10:22

Witam!
Ja zdecydowanie bardziej wole Asemblera od C. Mam dzieki niemu pełną kontrole nad mikrokontrolerem.
C jest językiem wyskokiego poziomu i należy go porównywać z Bascomem a nie z asemblerem. Parafrazując - "Ja zdecydowanie bardziej wole C od Bascoma. Mam dzieki niemu pełną kontrole nad mikrokontrolerem."...

Czajnik -
1. "dużych komputerów" już od dawna w zasadzie nie programuje się w C. Język ten znalazł niszę właśnie w uC;
2. AVRki - no tak, przecież tylko one są na świecie.... echhh. Trzeba będzie zrobić coś do czego super pasuje np. jakiś PIC albo ARM to Ty powiedsz, "ja biore do wszystkiego AVRka bo do niego jest bascom"... porażka

heyka - prosty f-meter pisz się w 15 minut, więc poszperaj - "szukajcie a znajdziecie" :)
Ostatnio zmieniony 4 gru 2005, o 10:38 przez a_antoniak, łącznie zmieniany 1 raz.

Czajnik
-
-
Posty: 264
Rejestracja: 17 cze 2004, o 15:40
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 4 gru 2005, o 10:29

hmmm co do tego C to nie wiem w czym się programuje PCty bo tego nie robie... a jeśli chodzi o AVR to ich używam bo znam ich arhitektóre itd... nie twierdze że są najlepsze.. jak wszystko mają zalety i wady... a jeśli chodzi o bascoma to tak jak mówiłem już nie pamietam kiedy napisałem w nim jkaiś program... używam asm wiec prosze mi tu bez takich :P hehe CO do mojego zdania o bascomie to jest świetny.... przez pierwsze 2 miesiące żeby ktoś zaczał programować.... ale po przerobieniu kursu oślej łaczki... powinno się go odstawić w kąt... jest mało zoptymalizowany... programy pisane w nim są wogóle niewiadomo skąd wielgachne jak słońce a w zasadzie nic szczególnego nie wykonują... no i najważniejsze !!! nie daje ZADNEJ kontroli nad prockiem... a to duża wada.... mówiąc jednym zdaniem bascom jest super do puki... nie brakinie nam flasha, procek nie bedzie zbyt wolny, albo nie zacznie coś świrować.. bo wtedy napewno nie dojdziemy dlaczego... :)

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 4 gru 2005, o 10:47

a jeśli chodzi o AVR to ich używam bo znam ich arhitektóre ... używam asm wiec prosze mi tu bez takich :P hehe
hobbysta może sobie na takie podejście pozwolić. ale tylko hobbysta. w mojej opinii warto "liznąć" asm uC który się poznaje - może się przydać, ale pisanie całych programów w roku 2005 w asm jest zupełnie pozbawione sensu. Natomiast jeśli ktoś uczy się uP od zera to błędem jest pominięcie asm i traktowania uP jak PC, czyli rozpoczęcie od C lub - co gorsza - Bascoma. asm pierwszego poznawanego up trzeba poznać po to chociażby, aby wyrobić sobie pewne nawyki specyficzne dla uP. potem można używać go jedynie sporadycznie.

Czajnik
-
-
Posty: 264
Rejestracja: 17 cze 2004, o 15:40
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 4 gru 2005, o 13:10

nie zgodze się.... pracuje jako elektronik.... avrów używam z 2 powodów... nauczyłem się ich najpierw.. po przyzwyczajeniu się do niektórych mankamentów ciesze się z ich zalet... projekty które wykonuje są na tyle monotematyczne że nie musze kombinować z 51 czy picami natomiast wymagają sporej pewności i szybkości... wiec całe programy pisze w asm... co prawda n apewnym poziomie pisze się prawie tak jak w wyskoim poziomie bo przecież implementuje napisane już fragmenty za to mam 100% kontrole nad prockiem.... pieknie wszstko widać na oscyloskopie.. moim zdaniem same zalety tej asmy... fakt.. pisze się troche dłużej... ale czs ten sie zwraca jak trzeba znaleść błędy... a zasada jest prosta.. potrzysz na oscyloskop.. widzisz co nie gra i zmieniasz co do us... np pryzdało sie jak wycisgałem co się da z 1wire :) i powiem że fajnie śmiga... wiec uważam że wygoda i przejżystość jest warta zachodu...

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 4 gru 2005, o 15:03

avrów używam z 2 powodów... nauczyłem się ich najpierw..
no właśnie, wciąż nie rozumiesz mojego wywodu. zasada jest taka: problem->analiza->wybór uP itd... Oczywiście, że jeśli 5 rodzajów uP da radę zrobić to co trzeba to wybieram ten ktory najlepeij znam. ale trzymanie się 1 rodziny rękami i nogami jest bez sensu. a co jeśli one w końcu zejdą ze sceny? wiem, że szybko można się przestawić, ale czy nie lepiej mieć szerszy pogląd? ja w krótkiej "karierze" programisty uP miałem do czynienia z 8051(ciągle trzyma się mocno), PIC(bardzo udane uP), AVR(wiadomo - nie da się nie znać ;) ), C167 (praca "naukowa" :) ), ARM7 (nowe horyzonty) i uważam, że to wciąż bardzo mało...

PS. na oscyloskopie wszystko równie pięknie widać dla każdego innego uP

Czajnik
-
-
Posty: 264
Rejestracja: 17 cze 2004, o 15:40
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 4 gru 2005, o 16:25

no i uparłeś sie żeby się ze mną kłucić:P hehe widziesz... ja na pamieć znam wszystki rejestry i w wiekszosci karty katalogowe AVRów... nie sądze żebyć mogł powiedzieć to samo o wszystkich prockach których używasz.... fakt szerokie horyzonty są ważne... tyle że z mojego punktu widzenia nie potrzebne... bo AVRy robią wszsystko co potrzebuje a przy tym moge optymalizować urzadzenia do maximum.. a nie sadze aby obieżn ewybranie lepszego procka dało lepszy efekt bez jego dogłębnej znajomosci.. jeśli możęsz poweidzieć że dobrze znasz architektóre z prektycznego punktu widzenia itp tych wszystkich procków to szacunek dla Ciebie ale szczerze to wątpie żebyś mówgł tak powiedzieć. a co do oscyloskopu to było do jezyka programowania (asm) a nie do rodzaaju procka wiec nie myl wątków tematu...

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 4 gru 2005, o 17:52

no i uparłeś sie żeby się ze mną kłucić:P hehe widziesz... ja na pamieć znam wszystki rejestry i w wiekszosci karty katalogowe AVRów... nie sądze żebyć mogł powiedzieć to samo o wszystkich prockach których używasz....
a po co mi to znać na pamięć? to głupota. po to są katalogi aby je czytać i potrafić z nich twórczo korzystać, a nie po to żeby znać na pamięć. widzę, że się nie dogadamy/przekonamy. trudno - ja równie dobrze będę korzystał z ARM-a, AVR-a czy PIC-a, a Ty tylko z AVR-a.

a co do oscyloskopu to było do jezyka programowania (asm) a nie do rodzaaju procka wiec nie myl wątków tematu...
i w takim właśnie duchu to pisałem (asm vs. C), bo przeplatały się (w Twoim poście, nie w moim) 2 wątki.

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Posty: 330
Rejestracja: 4 cze 2004, o 22:16
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 4 gru 2005, o 22:28

Witam!
Ech drodzy koledzy, po cóż te kłutnie i dywagacje na temat jezyka programowania uP.
Przecież i tak każdy wybierze to co mu najbardzie podchodzi.
Dla mnie asembler jest banalnie prosty a dla kogoś innego banalnie prosty jest C i o to włanie chodzi że sie razem wszyscy uzupełniamy.

Wiem że bascom ma bardzo wiele wad ale może i on stanie się kiedyś standardem!
Choć stawiałbym raczej w przyszłoci na projektowanie obiektowe.

a_antoniak
-
-
Posty: 651
Rejestracja: 13 sty 2005, o 18:38
Lokalizacja: Krasnystaw
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 5 gru 2005, o 08:46

Witam!
Ech drodzy koledzy, po cóż te kłutnie i dywagacje na temat jezyka programowania uP.
Przecież i tak każdy wybierze to co mu najbardzie podchodzi.
Dla mnie asembler jest banalnie prosty a dla kogoś innego banalnie prosty jest C i o to włanie chodzi że sie razem wszyscy uzupełniamy.

Wiem że bascom ma bardzo wiele wad ale może i on stanie się kiedyś standardem!
Choć stawiałbym raczej w przyszłoci na projektowanie obiektowe.
W moim przekonaniu to nie była kłutnia tylko w miarę kulturalna wymiana poglądów. Ja w każdym razie z nikim kłócić się nie chcę :). A z tym projektowaniem obiektowym to podzielam (ale ostrożnie) prognozę.

heyka
-
-
Posty: 11
Rejestracja: 2 gru 2005, o 14:37
Lokalizacja: Lublin

dzięki

Postautor: heyka » 5 gru 2005, o 09:22

dzieki chłopaki za pomoc, bardzo mi pomogliście, dopier sie uczę, a kodu w bascomie jak nie miałem tak nie mam, a wywody o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świetami Wielkiej nocy to ja sobie moge w raio posłuchać, pozdrawiam

Awatar użytkownika
tasza
-
-
Posty: 456
Rejestracja: 17 sty 2005, o 10:52

Postautor: tasza » 5 gru 2005, o 10:16

:arrow: heyka
http://www.edw.com.pl/ftp/mol_listingi.zip (EdW, Mikroprocesorowa ośla łączka)
listingi od C030a.bas do C031g.bas

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości