Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

marshall MS-2

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

marshall MS-2

Postautor: sebapunk » 2 lis 2013, o 21:58

Witam,zrobiłem wzmacniacz marshall MS-2,schematy brałem ze strony http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2033004.html
Gdy juz wszystko polutowałem,podłączyłem okazało sie że wzmacniacz nie działa :(
kompletna cisza.
nie wiem co może być tego przyczyną,a wszystko jest zrobione poprawnie,zresztą to nie jest mój pierwszy wzmacniacz,wcześniej robiłem bardziej skomplikowane projekty i działaja bez problemu.

zamiast tranzystora 2N5089 zastosowałem zamiennik bc 547
zamiast rezystora R10 510 OHM zastosowałem 570 OHM
zamiast kondensatora 56nF zastosowałem 68 nF
płytka 001.jpg
płytka 005.jpg

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: marshall MS-2

Postautor: rafal.220 » 2 lis 2013, o 22:42

Witam, a raczej dobry wieczór :mrgreen:

Na początek wycisz wzmacniacz i zapodaj jakiś sygnał na nóżkę 2 KIA6213 (możesz dotknąć nawet palcem. jak będzie czysto buczeć, to znaczy że wzmacniacz mocy działa)

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: marshall MS-2

Postautor: sebapunk » 6 lis 2013, o 22:43

Witam,nie bardzo rozumiem co znaczy wyciszyć wzmacniacz ale myśle że chodzi o skręcenie potencjometrów na minimum.Zrobiłem tak a gdy dotykam drugiej nóżki palcem przez kabel to nic nie słychać.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: marshall MS-2

Postautor: rafal.220 » 6 lis 2013, o 23:17

A próbowałeś zadawać jakiś sygnał audio? (z końcówki mocy powinna być jakaś reakcja zwłaszcza przy tych wartościach elementów)

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: marshall MS-2

Postautor: sebapunk » 25 lis 2013, o 20:02

Pokombinowałem troche i znalazłem błąd.Nie zakładałem gniazda słuchawkowego które powinno tam być i dla tego nic nie działało,ale teraz zamiast tego połączyłem kabelkiem i przy dotykaniu 2 nóżki wzmacniacza słychać w głośniku szmery ,czyli wzmacniacz działa.
Tylko teraz gdy podaje sygnał do wejścia to nic nie słychac w głośniku.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: marshall MS-2

Postautor: rafal.220 » 25 lis 2013, o 20:37

Czy możesz regulować parametry potencjometrami ? (czy słychać różnicę w trakcie regulacji)

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: marshall MS-2

Postautor: sebapunk » 27 lis 2013, o 18:09

Tak,wszystko działa tylko troche cicho,ledwie co słychać a wszystko jest na maxx.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: marshall MS-2

Postautor: rafal.220 » 27 lis 2013, o 19:40

Na początek zapodaj jakąś muzę z komputera.
Jeśli nadal będzie cicho, to pomyślimy. :)

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: marshall MS-2

Postautor: sebapunk » 8 gru 2013, o 14:05

Zapodałem muzyke z komputera i gra chyba dobrze.To wzmacniacz 1W więc głośno nie będzie :)
ale jak zapodam sygnał z gitary no to jest strasznie cicho.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: marshall MS-2

Postautor: rafal.220 » 8 gru 2013, o 20:03

Na schemacie tuż za preampem jest przełącznik, jednak nie widzę go u ciebie. (dałeś tam jakiś mostek ?)

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: marshall MS-2

Postautor: sebapunk » 12 gru 2013, o 19:36

mam tam przełącznik

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: marshall MS-2

Postautor: rafal.220 » 12 gru 2013, o 19:49

Jak się zachowuje układ gdy przełączasz? (jest jakaś różnica we wzmocnieniu)

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: marshall MS-2

Postautor: sebapunk » 15 gru 2013, o 12:09

w pierwszej pozycji to słychać cicho a po przełączeniu nic nie słychać

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: marshall MS-2

Postautor: rafal.220 » 15 gru 2013, o 15:37

No ale ten przełącznik jest trój pozycyjny i to w 3 pozycji powinna być cisza.
Teraz pytanie jak masz połączony ten przełącznik, i czy w układzie preampa nie masz jakiś błędów, o ile pierwsza pozycja łączy wzmacniacz wyjściowy z preampem.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: marshall MS-2

Postautor: sebapunk » 15 gru 2013, o 17:58

podłączony jest tak
płytka reverb 009.jpg

Awatar użytkownika
matiz
-
-
Posty: 324
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 22:03
Lokalizacja: nagrywamy.com
Kontaktowanie:

Re: marshall MS-2

Postautor: matiz » 15 gru 2013, o 23:57

Dałeś, jak na schemacie z elektrody, ten opornik 510R (i to nawet większy, jak widzę) szeregowo z głośnikiem? To to nie będzie dobrze działać. Wywal go po prostu.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: marshall MS-2

Postautor: rafal.220 » 16 gru 2013, o 17:20

Dałeś, jak na schemacie z elektrody, ten opornik 510R (i to nawet większy, jak widzę) szeregowo z głośnikiem? To to nie będzie dobrze działać. Wywal go po prostu.
Po co chcesz go wywalać ? To jest rezystor słuchawkowy i jak najbardziej jest potrzebny, tylko autor schematu zamieścił w niewłaściwym miejscu.

Awatar użytkownika
matiz
-
-
Posty: 324
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 22:03
Lokalizacja: nagrywamy.com
Kontaktowanie:

Re: marshall MS-2

Postautor: matiz » 16 gru 2013, o 23:13

tylko autor schematu zamieścił w niewłaściwym miejscu.
I dlatego trzeba się go pozbyć albo przynajmniej umieścić we właściwym miejscu. Sebapunk nie ma, jak widać, gniazda słuchawkowego, to i ten rezystor (tak z 5x za duży BTW jak do słuchawek) jest poważnym błędem.

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: marshall MS-2

Postautor: rafal.220 » 17 gru 2013, o 17:44

I dlatego trzeba się go pozbyć albo przynajmniej umieścić we właściwym miejscu. Sebapunk nie ma, jak widać, gniazda słuchawkowego, to i ten rezystor (tak z 5x za duży BTW jak do słuchawek) jest poważnym błędem.
Na zdjęciach jeszcze nie ma poskładanej obudowy, a już z góry sugerujesz że tam tego gniazda nie będzie. (pożyjemy, zobaczymy.) Sam osobiście składam swoje "zabawki" i wierz mi, że w czasie testów naprawdę sporo brakuje elementów wykończeniowych.
Co do tego rezystora, to jak widać jest błąd na schemacie, ale czy jest on zadłuży do słuchawek ? Tu bym się zastanowił biorąc pod uwagę amplitudę sygnału, która zresztą jest sporo wyższa niż w przeciętnym gnieździe słuchawkowym.

Awatar użytkownika
matiz
-
-
Posty: 324
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 22:03
Lokalizacja: nagrywamy.com
Kontaktowanie:

Re: marshall MS-2

Postautor: matiz » 17 gru 2013, o 21:15

I dlatego trzeba się go pozbyć albo przynajmniej umieścić we właściwym miejscu. Sebapunk nie ma, jak widać, gniazda słuchawkowego, to i ten rezystor (tak z 5x za duży BTW jak do słuchawek) jest poważnym błędem.
Na zdjęciach jeszcze nie ma poskładanej obudowy, a już z góry sugerujesz że tam tego gniazda nie będzie. (pożyjemy, zobaczymy.) Sam osobiście składam swoje "zabawki" i wierz mi, że w czasie testów naprawdę sporo brakuje elementów wykończeniowych.
Co do tego rezystora, to jak widać jest błąd na schemacie, ale czy jest on zadłuży do słuchawek ? Tu bym się zastanowił biorąc pod uwagę amplitudę sygnału, która zresztą jest sporo wyższa niż w przeciętnym gnieździe słuchawkowym.
Nie wiem, co będzie, wiem, że nie ma:
Nie zakładałem gniazda słuchawkowego które powinno tam być i dla tego nic nie działało,ale teraz zamiast tego połączyłem kabelkiem
teraz szeregowo z głośnikiem połączony jest opornik 570R - to jak to ma działać? ;)

Opornik rzędu 500R szeregowo na wyjściu słuchawkowym jest zdecydowanie za duży. Zadaniem tego opornika jest zabezpieczenie przed zwarciem, ale przede wszystkim zapewnienie podobnej mocy na każdym obciążeniu słuchawkowym. Optymalna wielkość to około 90-100R i taką wartość (albo nawet mniejszą) stosują producenci porządnych wzmacniaczy słuchawkowych. Większa oporność wyjściowa faworyzuje słuchawki o wyższych impedancjach, ale bez przesady z tym faworyzowaniem - teraz maksymalna moc wyjściowa tego wzmacniacza na najpopularniejszych słuchawkach 32R wynosi jakieś pół miliwata, a na głośniku 8R całe ćwierć, i to przy sprzyjających wiatrach - no łeb urywa ;)

Wróć do „Live sound, gitara, nagłośnienie, światło, instalacje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość