Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Czy da się zrobić konsolę do Virtual Dj?

matrix
-
-
Posty: 345
Rejestracja: 7 maja 2010, o 14:02
Lokalizacja: Sochaczew
Kontaktowanie:

Czy da się zrobić konsolę do Virtual Dj?

Postautor: matrix » 8 cze 2013, o 11:29

Jest taki fajny programik w darmowej wersji do użytku własnego a nazywa się Virtual Dj.
Może wyglądać na przykład tak:

Obrazek

Do tego programiku można podpiąć konsolę zewnętrzną która może wyglądać tak:

Obrazek

Z tego co wiem to się komunikuje poprzez port zdaje się MIDI i tu moje pytanie:

Czy ktoś widział własnoręcznie wykonaną taką konsolę? Chodzi głównie o zagadnienie sterowania a nie o wygląd. Sterowanie tym programem z poziomu klawiatury jest możliwe ale dość uciążliwe.

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 398
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: Czy da się zrobić konsolę do Virtual Dj?

Postautor: MatyAS » 17 cze 2013, o 20:03

Możliwe jest wszystko... tylko, ze wykonanie takiej konsolety od podstaw jest w amatorskich warunkach całkowicie nieopłacalne. Pomijam już fakt stosowania (najprawdopodobniej) procesorów z zaszytym programem sterującym, specjalizowanych układów itp... Po podliczeniu kosztów samych elementów wychodzi cena kosmiczna. A obudowa? Projekt? Płyta? Gałki, klawisze, i inne duperelki?....
W tej całej zabawie najważniejszy jest jednak program sterujący - jak uda Ci się go rozpracować - robisz co chcesz.

Awatar użytkownika
matiz
-
-
Posty: 324
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 22:03
Lokalizacja: nagrywamy.com
Kontaktowanie:

Re: Czy da się zrobić konsolę do Virtual Dj?

Postautor: matiz » 18 cze 2013, o 10:02

Da się zrobić takie coś - jest to w sumie prosty sterownik MIDI. Elektronika jest banalna, niestety, część mechaniczna już nie bardzo ;)
http://as.elte-s.com/old/n/muzykant5/muzykant5.htm

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Czy da się zrobić konsolę do Virtual Dj?

Postautor: rafal.220 » 18 cze 2013, o 15:35

Program do obsługi konsoli można napisać od zera. Gorzej ze sterownikiem do komunikacji z PC-tem

Awatar użytkownika
matiz
-
-
Posty: 324
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 22:03
Lokalizacja: nagrywamy.com
Kontaktowanie:

Re: Czy da się zrobić konsolę do Virtual Dj?

Postautor: matiz » 18 cze 2013, o 20:24

Program do obsługi konsoli można napisać od zera. Gorzej ze sterownikiem do komunikacji z PC-tem
O co chodzi z tym sterownikiem do komunikacji? Janko Muzykant wszystko zrobił. To są standardowe komunikaty MIDI, programujemy tego virtualDJa i działa. Nie będzie to może ładnie wyglądać, a zrobienie kontrolera do scratchowania nie będzie proste, ale dla chcącego ;)

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Czy da się zrobić konsolę do Virtual Dj?

Postautor: ACeK » 9 sie 2013, o 13:02


Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: Czy da się zrobić konsolę do Virtual Dj?

Postautor: rafal.220 » 9 sie 2013, o 14:07

Takie coś to i ja bym zrobił.
Rozchodzi się o to, że mam narzędzie do graficznego programowania mikrokontrolerów, ale nie mam narzędzia do graficznego programowania komputerów.
Np. grafikę tworzę w pańcie, a przyciski, ew. suwaki wyświetlane na pulpicie programuję graficznie.

Jerzysz
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 14 lip 2016, o 14:21

Re: Czy da się zrobić konsolę do Virtual Dj?

Postautor: Jerzysz » 14 lip 2016, o 14:26

Według mnie lepiej już wydać 300 zł chociażby na kontroler Numarka i mieć z głowy. No chyba że jesteś pasjonatem i chcesz zbudować to samemu, co jest możliwe ale niestety nie znam szczegółów.

Wróć do „Live sound, gitara, nagłośnienie, światło, instalacje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości