Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

przydźwięk we wzmacniaczu

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

przydźwięk we wzmacniaczu

Postautor: sebapunk » 4 paź 2012, o 20:14

Witam,zrobiłem wzmacniacz 2x100w na wzmacniaczu ne022,zasilaczu 069a,i przedwzmacniaczu AVT1634
trafo 2x30v 200w.wzmacniacz u mnie w domu działa bez problemu,ale zrobiłem go dla kolegi a u niego gra
dobrze,tylko przydźwięk pojawia się gdy puści w kranie ciepłą wodę z podgrzewacza,lub jak ktoś coś robi szlifierką katową to wszystko słychać w głośnikach.Jak zlikwidować ten przydźwięk.

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Posty: 868
Rejestracja: 21 lut 2003, o 18:21

Re: przydźwięk we wzmacniaczu

Postautor: Wojtek » 5 paź 2012, o 05:55

To nie da się tak wywróżyć :) - schemat, jak są poprowadzone masy i jak zrobiony jest zasilacz wzmacniacza i filtrowanie napięć, czy w zmacniacz jest w klasie I, tzn, czy z podłaczeniem do instalacji z uziemieniem ochronnym, jeśli tak to czy u kolegi tak właśnie jest podłaczony, jaka jest obudowa?

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: przydźwięk we wzmacniaczu

Postautor: sebapunk » 5 paź 2012, o 18:52

obudowa metalowa ,ale masa zasilacza nie jest podłączona z obudową ani z gniazdem zasilania.
to może być przyczyną? napięcie filtrowane przez 4x4770uf 50v.

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 398
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: przydźwięk we wzmacniaczu

Postautor: MatyAS » 5 paź 2012, o 20:44

Gniazdo sieciowe z filtrem przeciwzakłóceniowym MOŻE pomóc. Ewentualnie sam filtr, też bywa dostępny.

Awatar użytkownika
Statyk
-
-
Posty: 169
Rejestracja: 20 paź 2009, o 23:32
Lokalizacja: GPS

Re: przydźwięk we wzmacniaczu

Postautor: Statyk » 6 paź 2012, o 11:01

obudowa metalowa ,ale masa zasilacza nie jest podłączona z obudową
A raczej połączona być powinna. Bynajmniej większość producentów sprzętu elektroakustycznego stosuje takie rozwiązanie. To ma być ekranowanie, nie antena do odbioru zakłóceń.

rambo911
-
-
Posty: 2
Rejestracja: 18 gru 2012, o 18:14

Re: przydźwięk we wzmacniaczu

Postautor: rambo911 » 18 gru 2012, o 18:20

uważam ze już to problem z masą

Awatar użytkownika
magikjl
-
-
Posty: 145
Rejestracja: 4 lis 2012, o 12:53

Re: przydźwięk we wzmacniaczu

Postautor: magikjl » 18 gru 2012, o 20:02

Problem może być również w źródle sygnału, napisz, czy dzieje się to w trakcie odtwarzania muzyki, czy kiedy jest cisza, czy kiedy jest w ogóle podłączone źródło, co jest źródłem, czy jest uziemione, Powodem może być różnica w połączeniach wyrównawczych masy wzmacniacza i źródła. Wzamacniacze w zależności od warunków pracy i źródeł się uziemia lub izoluje.

arecki197745a
-
-
Posty: 41
Rejestracja: 9 mar 2013, o 19:07

Re: mikser a diody

Postautor: arecki197745a » 11 sie 2013, o 10:28

witam mam pewien dylemat i pytanie jak to jest z tymi diodami na mikserze muzyka idzie czysto mocy mam na zapas , i pytanie czy diody mogą wejść na czerwone pole bo dziwne nawet jak są na czerwonym polu muzyka idzie czysto nic się nie dzieje a mocy jeszcze mam w brud ale nie wiem do końca jak to jest z tymi diodami może ktoś podpowie

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: przydźwięk we wzmacniaczu

Postautor: rafal.220 » 11 sie 2013, o 10:41

Diody powinny być liczone z delikatnym zapasem zanim przesterujesz stopień wyjściowy. (podobnie jest w końcówkach mocy. )
Jeśli migają, to powinno być ok. gorzej jeśli ciągle świecą, (wtedy może być to słyszalne dla ucha)

arecki197745a
-
-
Posty: 41
Rejestracja: 9 mar 2013, o 19:07

Re: przydźwięk we wzmacniaczu

Postautor: arecki197745a » 11 sie 2013, o 11:02

no ale chyba nic się nie powinno stać prawda bo to chodzi o jakość dźwięku dobrze myślę ?

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: przydźwięk we wzmacniaczu

Postautor: rafal.220 » 11 sie 2013, o 11:09

Jeśli to jest czysty mikser to nic się nie stanie, natomiast jeśli masz na myśli powermikser, to wszystko zależy od tego jak producent zabezpieczył wyjściowy stopień mocy przed ew. przegrzaniem, bądź przeciążeniem. :)

arecki197745a
-
-
Posty: 41
Rejestracja: 9 mar 2013, o 19:07

Re: przydźwięk we wzmacniaczu

Postautor: arecki197745a » 11 sie 2013, o 11:13

tzn to jest powermikser ale moc idzie ze wzmacniacza bo z samego powermiksera to by rozłanczało

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: przydźwięk we wzmacniaczu

Postautor: rafal.220 » 11 sie 2013, o 11:46

Wzmacniacz też powinien mieć swoje zabezpieczenie, a co do wysterowania to jeszcze zależy w jakim standardzie napięciowym masz skonfigurowane wejście wzmacniacza, względem wyjścia z miksera.

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 398
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: przydźwięk we wzmacniaczu

Postautor: MatyAS » 23 sty 2014, o 15:31

nic się nie powinno stać prawda bo to chodzi o jakość dźwięku dobrze myślę ?
wszystko zależy od tego jak producent zabezpieczył wyjściowy stopień mocy przed ew. przegrzaniem, bądź przeciążeniem.
Rozumieć mam, że uważasz, że zabezpieczenie termiczne, lub zwarciowe wystarczy, by nie przesterować wzmacniacza?
Autor pyta o jakość dźwięku dla wysterowania "pod korek" - teoretycznie można uznać, że podaje z miksera sygnał o poziomie ponad 0dB - skąd przypuszczenie, że nie doprowadzi to do przesterowania wzmacniacza mocy ? Nawet jeśli mowa o power-mikserze (nie ma pewności jak jest ustawiona czułość wskaźnika i gdzie on fizycznie jest podłączony - nie podał Autor typu PM).
moc idzie ze wzmacniacza
Wzmacniacz też powinien mieć swoje zabezpieczenie
Po raz kolejny - Co ma zabezpieczenie wzmacniacza do jego przesterowania?
co do wysterowania to jeszcze zależy w jakim standardzie napięciowym masz skonfigurowane wejście wzmacniacza, względem wyjścia z miksera.
Może nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz? Nie wystarczyłoby powiedzieć (napisać) że poziom sygnału wyjściowego z miksera nie może przekraczać czułości wzmacniacza? Prościej i (jak sądzę ) klarowniej.
No, ale Ty Kolego sympatyczny wolisz uchodzić za erudytę...

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: przydźwięk we wzmacniaczu

Postautor: rafal.220 » 23 sty 2014, o 16:58

Może nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz? Nie wystarczyłoby powiedzieć (napisać) że poziom sygnału wyjściowego z miksera nie może przekraczać czułości wzmacniacza? Prościej i (jak sądzę ) klarowniej.
No, ale Ty Kolego sympatyczny wolisz uchodzić za erudytę...
A czy ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Czy autor pisał o przesterowaniu ?
Czy uważasz że aby zadziałało zabezpieczenie wzmacniacz musi "charczeć" od przesterowania?
To ja ci powiem, że miałem do czynienia z takimi w których wysterowanie wynosiło 3/4 a zabezpieczenie termiczne zadziałało po 30 minutach.
Po raz kolejny - Co ma zabezpieczenie wzmacniacza do jego przesterowania?
muzyka idzie czysto mocy mam na zapas
Zapas mocy nie świadczy o tym w jaki sposób producent zrealizował chłodzenie.
Skoro muzyka idzie czysto, to o jakim przesterowaniu piszesz ?

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 398
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: przydźwięk we wzmacniaczu

Postautor: MatyAS » 23 sty 2014, o 18:51

no ale chyba nic się nie powinno stać prawda bo to chodzi o jakość dźwięku dobrze myślę ?
To jest post, na który Ty odpowiadasz:
Jeśli to jest czysty mikser to nic się nie stanie, natomiast jeśli masz na myśli powermikser, to wszystko zależy od tego jak producent zabezpieczył wyjściowy stopień mocy przed ew. przegrzaniem, bądź przeciążeniem.
I dalej:
tzn to jest powermikser ale moc idzie ze wzmacniacza bo z samego powermiksera to by rozłanczało
I Twoja odpowiedź:
Wzmacniacz też powinien mieć swoje zabezpieczenie, a co do wysterowania to jeszcze zależy w jakim standardzie napięciowym masz skonfigurowane wejście wzmacniacza, względem wyjścia z miksera.
Czy autor pisał o przesterowaniu ?
A jak inaczej można zrozumieć (cytuję) :" bo to chodzi o jakość dźwięku JAKOŚĆ jakoś z przesterowaniem mi się kojarzy (nie tylko, ale w tym kontekście na pewno przed4e wszystkim).
No i szkoda bardzo, że (jak zwykle zresztą ) nie zwróciłeś uwagi na moje pytanie Ciebie (i twoich zapędów krasomówczych) dotyczące. Chodziło mi konkretnie o to, że zamiast jasno i klarownie wyjaśnić usiłujesz być elokwentny.
Czy uważasz że aby zadziałało zabezpieczenie wzmacniacz musi "charczeć" od przesterowania?
Tak.
W każdym bardziej profesjonalnym (nie mówię tu o hollywoodzie, czy innej ibizie) sprzęcie tak właśnie jest. Po to są układy wymuszonego chłodzenia nadzorujące temperaturę radiatora, po to się kupuje sprzęt profesjonalny lub do takiego predestynujący, by nie zastanawiać się kiedy się przegrzeje.
miałem do czynienia z takimi w których wysterowanie wynosiło 3/4 a zabezpieczenie termiczne zadziałało po 30 minutach.
I to jest dla mnie wyznacznik z jakim sprzętem miałeś do czynienia. Albo sprzęt z "niskich poziomów stanów niskich" (używając terminologii meteorologicznej), albo uszkodzony, albo obsługiwany przez niekompetentną osobę - taka sytuacja może wystąpić np.w wypadku zasłonięcia otworów wentylacyjnych, lub braku właściwej konserwacji.
Mam nadzieję, że tym razem przeczytasz ze zrozumieniem i nie będzie kolejnych osobistych wycieczek pod moim adresem?

Awatar użytkownika
rafal.220
-
-
Posty: 1274
Rejestracja: 27 paź 2012, o 15:46

Re: przydźwięk we wzmacniaczu

Postautor: rafal.220 » 23 sty 2014, o 19:19

I to jest dla mnie wyznacznik z jakim sprzętem miałeś do czynienia. Albo sprzęt z "niskich poziomów stanów niskich" (używając terminologii meteorologicznej), albo uszkodzony, albo obsługiwany przez niekompetentną osobę - taka sytuacja może wystąpić np.w wypadku zasłonięcia otworów wentylacyjnych, lub braku właściwej konserwacji.
Mam nadzieję, że tym razem przeczytasz ze zrozumieniem i nie będzie kolejnych osobistych wycieczek pod moim adresem?
Ze zrozumieniem to trzeba podchodzić do sedna sprawy. Piszesz tak jak byś się wypowiadał za wszystkich użytkowników sprzętu, a w zasadzie jedynie za siebie.
Tak.
W każdym bardziej profesjonalnym (nie mówię tu o hollywoodzie, czy innej ibizie) sprzęcie tak właśnie jest. Po to są układy wymuszonego chłodzenia nadzorujące temperaturę radiatora, po to się kupuje sprzęt profesjonalny lub do takiego predestynujący, by nie zastanawiać się kiedy się przegrzeje.
Chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego co ludzie maja... Po za tym wystarczy konkretny okres imprez, a na wbudowanych radiatorach zbiera się więcej syfu niż w laptopie. Wierz mi, że nie każdy potrafi się domyśleć co jest przyczyną. (zabezpieczenie zadziała nawet w profesjonalnym sprzęcie)
Ponadto skoro już piszesz o profesjonalnym sprzęcie, to powinieneś wiedzieć o tym, że profesjonalnego wzmacniacza nie da się przesterować. (już kiedyś wstawiłem schemat mikrofonu nisko szumowego zasilanego z +48V. Na temat wzmacniaczy nie dostaniesz żadnych informacji.)
A jak inaczej można zrozumieć (cytuję) :" bo to chodzi o jakość dźwięku JAKOŚĆ jakoś z przesterowaniem mi się kojarzy (nie tylko, ale w tym kontekście na pewno przed4e wszystkim).
No i szkoda bardzo, że (jak zwykle zresztą ) nie zwróciłeś uwagi na moje pytanie Ciebie (i twoich zapędów krasomówczych) dotyczące. Chodziło mi konkretnie o to, że zamiast jasno i klarownie wyjaśnić usiłujesz być elokwentny.
A co tam było do tłumaczenia skoro gra mu czysto ? (jedynie należy wspomnieć o zabezpieczeniach by wiedział co się mogło stać w przypadku chwilowego rozłączenia mocy)

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 398
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: przydźwięk we wzmacniaczu

Postautor: MatyAS » 23 sty 2014, o 20:34

Mam nadzieję, że tym razem przeczytasz ze zrozumieniem i nie będzie kolejnych osobistych wycieczek pod moim adresem?
OK. Ty masz rację, ja mam spokój.

Edit by Pajączek:
I tym optymistycznym akcentem proponuję zakończyć tą część dyskusji... bym nie był zmuszony zamykać wątku.

Wróć do „Live sound, gitara, nagłośnienie, światło, instalacje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości