Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Przełącznik bistabilny DPDT w delayu - jak zainstalować?

Jimi Novack
-
-
Posty: 35
Rejestracja: 27 sty 2011, o 08:32
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Przełącznik bistabilny DPDT w delayu - jak zainstalować?

Postautor: Jimi Novack » 19 cze 2012, o 20:09

Witam serdecznie. Buduję delay z poniższego layoutu. Czy moglibyście mi narysować, jak należy zainstalować w nim przełącznik bistabilny DPDT (aktywuj/dysaktywuj efekt) oczywiście w taki sposób, by po wyłączeniu nadal przewodził pomiędzy wejściem i wyjściem? Proszę o rysunek, gdyż nie jestem fachowcem.
Z góry dzięki!
Załączniki
img_349283_3179497_0.gif

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Przełącznik bistabilny DPDT w delayu - jak zainstalować?

Postautor: ACeK » 19 cze 2012, o 21:27

Obrazek Nie jestem pewny o co Ci chodzi :uhoh: ale jesli to ma byc przelacznik na wejsciu to mozesz to polaczyc tak Obrazek
Załączniki
img_349283_3179497_a.gif

Jimi Novack
-
-
Posty: 35
Rejestracja: 27 sty 2011, o 08:32
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Przełącznik bistabilny DPDT w delayu - jak zainstalować?

Postautor: Jimi Novack » 20 cze 2012, o 04:46

Nie wiem, jak mam to wytłumaczyć. Chodzi o to, że efekt nawet po wyłączeniu efektu tymże przełącznikiem ma przewodzić między kablami in i out tak, jakby stanowił przedłużenie kabla poprostu. Sygnał musi docierać do gitary nawet na nieaktywnym efekcie;-P I sorki, ale nie bardzo rozumiem ten manewr, który zrobiłeś;-P Out i in to osobne gniazda mono.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Przełącznik bistabilny DPDT w delayu - jak zainstalować?

Postautor: ACeK » 20 cze 2012, o 05:30

Obrazek To co dorysowalem to przelacznik. W zalaczniku na pierwszym poscie jest w pozycji ON czyli sygnal przechodzi przez efekt. W drugim jest OFF czyli przechodzi bezposrednio z IN do OUT Obrazek
Załączniki
img_349283_3179497_ab.gif

Jimi Novack
-
-
Posty: 35
Rejestracja: 27 sty 2011, o 08:32
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Przełącznik bistabilny DPDT w delayu - jak zainstalować?

Postautor: Jimi Novack » 20 cze 2012, o 06:56

Tylko ja jestem laikiem i średnio ogarniam ten rysunek przełącznika i gniazd:-/ Nie da rady takich elementów narysować? N widok tyłu przełącznika z widocznymi pinami i tak samo dla gniazd?

Jimi Novack
-
-
Posty: 35
Rejestracja: 27 sty 2011, o 08:32
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Przełącznik bistabilny DPDT w delayu - jak zainstalować?

Postautor: Jimi Novack » 20 cze 2012, o 06:58

AAA, sorki już rozumiem;-) To przełącznik z 3 pinami, gdzie in wychodzi z płytki do pinu górnego, potem do gniazda ze środkowego i z dolnego do out?

Awatar użytkownika
matiz
-
-
Posty: 324
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 22:03
Lokalizacja: nagrywamy.com
Kontaktowanie:

Re: Przełącznik bistabilny DPDT w delayu - jak zainstalować?

Postautor: matiz » 20 cze 2012, o 07:44

Obrazek To co dorysowalem to przelacznik. W zalaczniku na pierwszym poscie jest w pozycji ON czyli sygnal przechodzi przez efekt. W drugim jest OFF czyli przechodzi bezposrednio z IN do OUT Obrazek
Wszystko sie zgadza, tylko odwrotnie, w ten sposob na pewno nie zadziala ;)
W przypadku pojedynczego przelacznika (czyli NIE true bypass) sygnal ma zawsze byc podlaczony do WEJSCIA, a na wyjsciowe gniazdo podajemy sygnal albo z wejscia (bypass) albo z wyjscia efektu (gora plytki).

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Przełącznik bistabilny DPDT w delayu - jak zainstalować?

Postautor: ACeK » 20 cze 2012, o 08:18

Obrazek Teraz powinno byc jasne Obrazek
Załączniki
img_349283_3179497_ab1.png

Awatar użytkownika
matiz
-
-
Posty: 324
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 22:03
Lokalizacja: nagrywamy.com
Kontaktowanie:

Re: Przełącznik bistabilny DPDT w delayu - jak zainstalować?

Postautor: matiz » 20 cze 2012, o 14:13

ACeK - niestety, to wlasnie jest nieprawidlowe podlaczenie. W Twojej "propozycji" w trybie bypass calosc jest obciazona impedancja WYJSCIOWA efektu, czyli obciazona bardzo mocno, w dodatku wejscie efektu "wisi" w powietrzu i sieje frytami wlasnie na wyjscie. Natomiast nie trzeba (jezeli nie ma stykow) odlaczac WEJSCIA efektu. Krotko mowiac - dolny niebieski o jeden w lewo, dolny szary o jeden w lewo i bedzie OK.

Dodano po namyśle:
Krotko mowiac trzeba tak ;)

Obrazek

Jimi Novack
-
-
Posty: 35
Rejestracja: 27 sty 2011, o 08:32
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Przełącznik bistabilny DPDT w delayu - jak zainstalować?

Postautor: Jimi Novack » 20 cze 2012, o 16:15

Matiz, poproszę twoją koncepcję na rysunku ACeKa;-)

Awatar użytkownika
matiz
-
-
Posty: 324
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 22:03
Lokalizacja: nagrywamy.com
Kontaktowanie:

Re: Przełącznik bistabilny DPDT w delayu - jak zainstalować?

Postautor: matiz » 20 cze 2012, o 16:44

Ale znaczy o co chodzi?

Jimi Novack
-
-
Posty: 35
Rejestracja: 27 sty 2011, o 08:32
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Przełącznik bistabilny DPDT w delayu - jak zainstalować?

Postautor: Jimi Novack » 20 cze 2012, o 17:02

To znaczy na rysunku jak dla idioty;-) Tak jak to zrobił ACeK, ale poprawnie, tak jak sądzisz :D

Awatar użytkownika
matiz
-
-
Posty: 324
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 22:03
Lokalizacja: nagrywamy.com
Kontaktowanie:

Re: Przełącznik bistabilny DPDT w delayu - jak zainstalować?

Postautor: matiz » 20 cze 2012, o 17:11

A pstryk masz pojedynczy czy podwojny? Jak podwojny, to moze tak:
Obrazek
a jak pojedynczy to pozniej namaluje ;)

Jimi Novack
-
-
Posty: 35
Rejestracja: 27 sty 2011, o 08:32
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Przełącznik bistabilny DPDT w delayu - jak zainstalować?

Postautor: Jimi Novack » 20 cze 2012, o 17:23

Akurat mam pojedynczy, chyba przełączny :D
FX send i FX return to co właściwie? Fx send to output a return to input wychodzące z płytki?

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Przełącznik bistabilny DPDT w delayu - jak zainstalować?

Postautor: ACeK » 20 cze 2012, o 18:02

... FX send i FX return to co właściwie?
Obrazek FX send -> IN do plytki a FX return -> OUT od plytki Obrazek
Załączniki
img_349283_3179497_ab2.png

Awatar użytkownika
matiz
-
-
Posty: 324
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 22:03
Lokalizacja: nagrywamy.com
Kontaktowanie:

Re: Przełącznik bistabilny DPDT w delayu - jak zainstalować?

Postautor: matiz » 20 cze 2012, o 19:17

Teraz jest OK ;)

Dodano po namyśle.
Ja bym zrobil tak - pstryczka nie mialem takiego noznego, ale nogi podobnie ;)
pstrycek.gif
Matiz: proszę Cię, edytuj posty jak masz coś do dodania.
Pajączek


OK, przepraszam, postaram sie pamietac ;)
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, o 20:44 przez matiz, łącznie zmieniany 2 razy.

Jimi Novack
-
-
Posty: 35
Rejestracja: 27 sty 2011, o 08:32
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Przełącznik bistabilny DPDT w delayu - jak zainstalować?

Postautor: Jimi Novack » 20 cze 2012, o 19:44

Dzięki Panowie!!! :D Teraz nawet ja sobie poradzę :lol:

Jimi Novack
-
-
Posty: 35
Rejestracja: 27 sty 2011, o 08:32
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Przełącznik bistabilny DPDT w delayu - jak zainstalować?

Postautor: Jimi Novack » 22 cze 2012, o 15:17

A jakbym jeszcze chciał diodę dygnalizującą 9V wstawić, to gdzie ją przylutować?

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: Przełącznik bistabilny DPDT w delayu - jak zainstalować?

Postautor: ACeK » 22 cze 2012, o 16:00

Obrazek Na forum :no: ma panow :twisted: to jak chcesz zeby Ci pomagac to tak nas nie nazywaj :idea: Na rysunku masz gdzie dodac opornik i diode. Opornik moze byc wiekszy lub mniejszy ale tak dobrany zeby nie przekroczyc pradu przewodzenia diody swiecacej Obrazek
Załączniki
img_34928.png

Awatar użytkownika
matiz
-
-
Posty: 324
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 22:03
Lokalizacja: nagrywamy.com
Kontaktowanie:

Re: Przełącznik bistabilny DPDT w delayu - jak zainstalować?

Postautor: matiz » 22 cze 2012, o 19:05

Diode sygnalizujaca 9V? Po co? Chyba, ze sygnalizujaca wlaczenie efektu, to z pojedynczym przelacznikiem sie nie da. Rozwiazanie ACeKa daja diode swiecaca sie ciagle. Jak bedziesz mial podwojny przelacznik, to dodatkowa para stykow rozwierasz obwod (czerwony albo zielony na rysunku) i zrobione. W kazdym razie jakas lepsza diode i wiekszy opornik, bo 1k to pobor pradu rzedu 10mA z bateryjki, czyli sporo, przydala by sie czula dioda i opornik conajmniej 4,7k.

Wróć do „Live sound, gitara, nagłośnienie, światło, instalacje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość