Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Boss ds-1 - nie działa

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Boss ds-1 - nie działa

Postautor: sebapunk » 2 mar 2012, o 19:34

kiedyś zrobiłem boss ds-1 i działał,aż do dzisiaj włączam i nie działa. co to może być?

Kolego, jeśli pytasz o jedną rzecz, to pisz o tym w jednym temacie. Jak masz inne pytanie, to załóż osobny wątek. end

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: Zasilacz regulowany do mixera - problem

Postautor: MatyAS » 3 mar 2012, o 20:58

co to może być?
Niech zgadnę - Zepsuło się?

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: Zasilacz regulowany do mixera - problem

Postautor: sebapunk » 3 mar 2012, o 21:27

nie rób sobie żartów tylko mi pomóż.
na wyłączonym gra a na włonczonym [przester]nie.
wogle nie reaguje na zasilanie

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: Zasilacz regulowany do mixera - problem

Postautor: MatyAS » 3 mar 2012, o 22:16

Nie robię - po prostu jakie pytanie - taka i odpowiedź. Aha - nie dziwię się że nie gra na WŁONCZONYM - gdyby było WŁĄCZONE - może łatwiej by mu było... ;)
wogle nie reaguje na zasilanie
Czyli - sam robiłeś - wiesz jak jest zrobione... Rozbierz i sprawdź czy chociaż napięcie dochodzi do płytki. A potem (jak okaże się że jednak dochodzi) sprawdzaj resztę - przełącznik, elektronikę... Paluchem nikt Ci nie wskaże gdzie jest uszkodzenie...

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: Zasilacz regulowany do mixera - problem

Postautor: sebapunk » 3 mar 2012, o 22:24

prąd właśnie nie dochodzi do płytki
boss_8064[1].jpg
korzystam z tego schematu.wszystko grało dopóki nie wymieniłem gniazd jack.
a ten kabel minus idzie h.. wie gdzie.w wejściu in idą dwa kable czerwone np.+ przetwornika dwa czarne np.- przetwornika a minus jak ma dojść do płytki jak on nie jest podłączony do niczego?

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: Zasilacz regulowany do mixera - problem

Postautor: MatyAS » 4 mar 2012, o 22:14

Zasilanie do płytki n(z baterii) będzie dochodzić wtedy, gdy w gniazdo "IN" będzie wpięta wtyczka "JACK _ MONO". To masa wtyczki zwiera zasilanie - a raczej powinienem napisać "robi za włącznik".
Sprawdź z wetkkniętą jakąkolwiek wtyczką JACK-MONO w to gniazdo. Jeśli nadal nie będzie na płytce zasilania - szukaj "po drucie".

GNIAZDO "IN" MUSI BYĆ STEREOFONICZNE! Możliwe, że przy wymianie tego gniazda podlutowałeś przewody pod styki ze złej jego strony - są dwa rzędy? Po jednej stronie trzy i trzy po drugiej? W tyknij jacka i zobacz co się dzieje - jedne styki się podnoszą rozwierając połączenie z tymi z drugiego rzędu...

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: Boss ds-1 - nie działa

Postautor: sebapunk » 5 mar 2012, o 22:08

ja mam takie.będzie dobre?
gniazdo.jpg

000andrzej
-
-
Posty: 375
Rejestracja: 13 sie 2003, o 14:03
Lokalizacja: Kraków

Re: Boss ds-1 - nie działa

Postautor: 000andrzej » 5 mar 2012, o 22:18

Jeśli dobrze widzę to gniazda mono. Do zasilania w sam raz, ale do sygnałów już nie.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: Boss ds-1 - nie działa

Postautor: sebapunk » 6 mar 2012, o 08:02

To daj foto takich które były by dobre.

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: Boss ds-1 - nie działa

Postautor: MatyAS » 6 mar 2012, o 20:51

jack_t.jpg
jack_t.jpg (1.62 KiB) Przejrzano 7282 razy
Przewody z efektu lutujesz do widocznej na zdjęciu strony styków.
wszystko grało dopóki nie wymieniłem gniazd jack
Nie rozumiem - chyba widzisz różnicę pomiędzy tymi jakie wymieniałeś, a tymi ze zdjęcia jakie zamieściłeś?
Poza tym - Mo.ze zaczniesz czytać starając się zrozumieć co napisano - to pomaga. A przy okazji udawania, że chcesz coś naprawić - skorzystać z porad.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: Boss ds-1 - nie działa

Postautor: sebapunk » 8 mar 2012, o 21:22

jak tak łącze to powstaje zwarcie tam gdzie strzałki minus się łączy z plusem
Kopia boss_8064[1].jpg

Wróć do „Live sound, gitara, nagłośnienie, światło, instalacje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 5 gości