Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

problem z podłączeniem piecyka

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: janek11389 » 24 lut 2012, o 08:59

Witam! Nie wiem czy odtworzysz tego linka bo aukcja się zakończyła, ale Kompletny Eltron 100U zszedł za 105zł, a Ty chciałeś kupić same trafo prawie za stówkę, a tu masz mocniejsze trafo, zasilacz, końcówkę mocy, radiatory, cztery przedwzmacniacze, ładny panel robiony sitodrukiem, obudowę, choć by na te same części warto pójść w to, niż w samo trafo. A miejsca w tyle że bez problemu można dołożyć mu konkretny moduł celem poprawy jakości i masz nie złą jakość i wzmacniacz jest nie do zdarcia, bo te 100W oddawanej, przy 600 watach mocy stopnia prądowego, czyni go bez awaryjnym.
http://allegro.pl/wzmacniacz-powermixer ... 69569.html
tak tylko to są wzmacniacze a nie piece gitarowe

Wymień mi jedną zaletę piecyka po między kolumną a piecem, a ja Ci wymienię kilka zalet kolumny do pieca.
Pozdrawiam

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 27 lut 2012, o 17:20

robie przedwzmacniacz i nie wiem czy wstawić tam kondensator czy nie.
na schemacie jest kondensator a na ścieżkach nie ma otworów.
to on ma tam być czy nie?
przedwzmacniac.jpg

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: janek11389 » 28 lut 2012, o 09:18

Witam! Kondensator 1nF jest dolutowany od spodu płytki, lub bezpośrednio do potencjometru, czym ciszej grasz tym bardziej są wytłumiane niskie częstotliwości a podbijane wysokie, a jak rozkręcisz na maksa to on w ogóle nie działa, jest to taki prosty filtr RC a od ustawienia potencjometru zależny jego dobroć, więc najlepiej dolutuj go eksperymentalnie na odsłuch. Zależne jest to też od średnicy głośnika i jego zawieszenia, jak to będzie głośnik 15 cali to na pewno się to przyda, a jak będzie to głośnik 8 cali z dobrą górą, to może się okazać że tych sopranów będzie za dużo, dla tego musisz to sprawdzić dolutowując go, to też zależy jakie przetworniki są w gitarze. Gdyby się okazało że układ jest za czuły, to wyrzuć ostatni tranzystor i jego elementy, a sygnał pobierz bezpośrednio z środkowej nóżki potencjometru Volume, albo z ostatniego stopnia zrób wtórnik emiter owy. A najkorzystniej było by wstawienie po między dwa ostatnie stopnie filtru pasywnego z wytłumieniem 50% dla 400Hz, a jeszcze korzystniej było by dołożenie trzech filtrów, jednego pasywnego i dwóch aktywnych.
Czy tą płytkę już masz wytrawioną, czy dopiero będziesz robił?

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 28 lut 2012, o 18:33

już mam wlutowane elementy
ten 1nf wstawiłem tu
przedwzmacniac.jpg
mam pytanie bo czytałem na innym forum że jak się wstawi stabilizator 7818 zamiast 220/1w to trzeba dodać jakieś kondensatory.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: pajaczek » 28 lut 2012, o 19:58

Jak to dla 78XX... jeden na wejściu, jeden na wyjściu (pomiędzy napięcie we lub wy a masę), oba elektrolity, napięcia pracy z pewnym zapasem (czyli na wyjściu możesz dać taki na 25V), pojemności zależnie od obciążenia (pobieranego prądu), od 10µ do kilkuset µ
Pooglądaj sobie dokumentacje do rodziny 78XX

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: janek11389 » 29 lut 2012, o 04:59

Kolega Pajączek dobrze radzi, o wiele korzystniej jest wstawić tam stabilizator UL7824 niżeli sam opornik z kondensatorem, wtedy ten 4700 możesz zastąpić 10uF25V. Stabilizator pomimo tego że obniży napięcie, to jeszcze robi jako filtr dolnoprzepustowy i filtruje o wiele skuteczniej niż opornik z kondensatorem, w tym stabilizatorze jest 18 tranzystorów. Miałem nadzieję że jeszcze nie wytrawiłeś tej płytki, to bym Ci podesłał o wiele lepszy układ już z dodatkowymi filtrami, gdzie stawiając go koło tradycyjnej lampy, o dziwo zdecydowanie jakościowo ją przebija, skąd żeś wytrzasnął ten zabytek, nie mogłeś najpierw zapytać, a potem robić.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 29 lut 2012, o 09:30

mam tylko 7818

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: janek11389 » 29 lut 2012, o 10:34

Faktycznie tam jest 18V, to w nowszej wersji jest 24, no to wkładaj o ogień.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 29 lut 2012, o 18:14

a podeślij ten lepszy układ bym sobie zobaczył.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 3 mar 2012, o 21:30

chassis to musi być blacha aluminiowa czy może być ocynkowana

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: MatyAS » 3 mar 2012, o 22:11

Ocynkowana nawet lepsza - lepiej ekranuje. Tak czy inaczej - musi być odpowiedniej grubości - Al ok. 2mm stal ok. 1mm. Zależy od twardości materiału - Aluminium może być różne - od miękkiego, po dural. Miękkie to i nawet 2mm może być mało...


sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 6 mar 2012, o 20:21

odpowiedzcie coś

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: MatyAS » 6 mar 2012, o 22:03

odpowiedzcie coś
coś...


A może przybliżysz nam najpierw do czego ma być to trafo?
W Zgaduj-Zgadulę mamy się bawić? Chcesz odpowiedzi - zadaj pytanie...rzeczowe i z sensem.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 6 mar 2012, o 22:28

ok.czy te trafa powyżej nadadzą się do tego piecyka?
4 link do preampu , 2 link do końcówki czy jedno do wszystkiego 3 linku

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 8 mar 2012, o 21:06

no to które kupić?

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: janek11389 » 9 mar 2012, o 12:23

Witam! Aleś się uparł, po Twoich postach widać że i tak sobie z tym nie poradzisz, masz stówkę, to kup gotowca, możesz go rozebrać i złożyć od nowa.
Pozdrawiam
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ory=0&sg=0
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ory=0&sg=0
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ion=1&sg=0

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 9 mar 2012, o 22:00

a z kąd mam wiedzieć jakie trafo jest w tych złomach.
czy to w 3 linku jest złe 50zł i po problemie
lub do tego jeszcze to 2x30v 200w za 64zł

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: janek11389 » 10 mar 2012, o 08:51

Witam! Jeżeli kupisz trafo 2x30V, to stałego dostaniesz 2x42, a to oznacza że wzmacniacz osiągnie moc 100W w sinusie i na dobrą sprawę wystarczy trafo 120, 150W a nie dwieście. Nie kieruj się mocą trafa, wystarczy odpowiednie napięcie, a do tego napięcia fabrycznie jest dobierana moc.
Nacięcie zasilania wyznacza moc wzmacniacza, dla tego najpierw musisz się zdecydować na konkretną moc, żeby dobrać odpowiednie napięcie trafa.
Dla czego zakładasz że wzmacniacze w linku to złomy? Te złomy mają po 40 lat i do dziś grają, pokaż mi nowej generacji wzmacniacz który wytrzyma taki okres, a wiesz dla czego wytrzymały, bo one nie są oszukane. Akord dla tych podawanych czterdziestu wat, w rzeczywistości ma 60 w sinusie, trafo 90W, stopień prądowy 300W i na dobrą sprawę wyrzucasz trafo z linii i w to miejsce wkładasz płytkę z odpowiednią elektroniką stawiasz koło fabrycznej pełnej lampy i okazuje się że ten złom gada lepiej od tej lampy, chcesz się przekonać, postaw lampę a ja tego akorda, ale jak zagra lepiej zabieram tą lampę ze sobą wchodzisz w to?
A teraz dam Ci przykład nowej generacji, wzmacniacz Hartke z kolumną, podana moc 60W a w rzeczywistości 42W w sinusie, jak długo pociągnie tego nikt nie wie, bo to nowa technologia, a jakie są dzisiejsze technologie to wiemy, najlepiej jak by zaraz po gwaranci się popsuło, są i takie co nawet do tej gwaranci nie wytrzymały. Wszystkie piece gitarowe dla których podawana przez producenta moc jest 100W, a mają jeden głośnik dwunastu calowy, na bank są oszukane i to o 50%. Nie słuchaj ćpunów na forach muzycznych i nie pij zimnej wody, bo to bardzo nie zdrowe.
Pozdrawiam

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 11 mar 2012, o 17:03

dzięki tym postem mnie przekonałeś.Dobra to już wiem jakie trafo kupić do końcówki ale 200w nie zaszkodzi ? bo innego nie ma na allegro,a do przesteru i do przedwzmacniacza 2x20v 2x0,5A - 0,8A a ile wat ?

Wróć do „Live sound, gitara, nagłośnienie, światło, instalacje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości