Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

problem z podłączeniem piecyka

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: janek11389 » 12 mar 2012, o 06:50

Dobra to już wiem jakie trafo kupić do końcówki ale 200w nie zaszkodzi ? bo innego nie ma na allegro,a do przesteru i do przedwzmacniacza 2x20v 2x0,5A - 0,8A a ile wat ?
Ja bym przedwzmacniacze zasilił z końcówki, ale zawsze możesz dożuwając drugie 200W miedzi, jak to ująłeś ,,nie za szkodzi” pewnie i nie.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 12 mar 2012, o 22:12

jak zasile przedwzmacniacz i przester z końcówki to stabilizatory pójdą z dymem

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 15 mar 2012, o 19:26

to przedwzmacniacz i przester zasilać z końcówki czy z osobnego trafa?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: end » 16 mar 2012, o 09:19

Albo kup trafo z czterema odczepami, albo dokup osobne trafo do zasilania przedwzmacniacza - proste.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 16 mar 2012, o 19:12

do końcówki znalazłem takie:
2x30v 200w 2x3a
http://allegro.pl/hit-audio-transformat ... 20306.html

2x30v 200w nie wiadomo jaki amperaż
http://allegro.pl/transformator-200w-2x ... 84317.html

które będzie lepsze?

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: MatyAS » 16 mar 2012, o 20:36

To - http://allegro.pl/transformator-200w-2x ... 84317.html
Jak masz parę metrów drutu nawojowego, można nawet dowinąć te dwa uzwojenia do zasilania PW i FUZZ'a.
Jak nie - mniej zachodu z kupieniem dodatkowego transformatorka o mocy kilku watów i odpowiadającym zapotrzebowaniu napięciem.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 16 mar 2012, o 23:34

Dzięki to kupie to trafo.A co do dodatkowego transformatora to 2x20v 2x0.5A-0.7A ilu watowy?

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: MatyAS » 17 mar 2012, o 13:59

2x20v 2x0.5A-0.7A
Możesz sobie sam policzyć.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 17 mar 2012, o 19:40

nie wiem jak

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: pajaczek » 17 mar 2012, o 22:20

nie wiem jak

Kod: Zaznacz cały

P = U • I

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 18 mar 2012, o 19:17

nie możesz po prostu napisać ile to wat

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 21 mar 2012, o 21:22


Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: end » 22 mar 2012, o 07:55

No kup sobie ten.. i trochę inicjatywy kolego - podają Ci wszystko jak na "talerzu" a Ty tylko czekasz ciągle na gotowce i nic od siebie.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 22 mar 2012, o 18:47

Zakupiłem trafo 2x30v 200w i jak teraz podłączyć kabelki?
gitd 001.jpg
gitd 002.jpg
gitd 003.jpg

Awatar użytkownika
MatyAS
-
-
Posty: 396
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 21:37
Lokalizacja: warszawa
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: MatyAS » 22 mar 2012, o 20:19

nie możesz po prostu napisać ile to wat
...
jak teraz podłączyć kabelki?
...

Kolego... Znajdź sobie inne hobby; może hodowla pietruszki?
Bez podstawowej wiedzy w dziedzinie za którą tak ochoczo się bierzesz daleko nie zajdziesz. Dosłownie.
Lepiej więc nie ryzykuj życia i zdrowia, albo...weź się za naukę.
Ja odpadam.

lipczyk
-
-
Posty: 41
Rejestracja: 24 lut 2012, o 19:44

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: lipczyk » 22 mar 2012, o 20:38

Czerwone jest od uzwojenia pierwotnego, a białe i niebieskie to dwa uzwojenia wtórne.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 22 mar 2012, o 21:13

MatyAs-jak ty jesteś elektronikiem to dla ciebie to oczywiste,ale ja robię taki wzmacniacz po raz pierwszy więc się o wszystko pytam żeby czegoś nie spieprzyć.
Lipczyk-to ja wiem,tylko które skręcić razem ze sobą?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: end » 22 mar 2012, o 21:39

Szary z białym, tak żeby na pomiarze pozostałych dwóch przewodów było napięcie przemienne w granicach 60V ≈
P.S. Używaj bezpieczników - przynajmniej po stronie pierwotnej uzwojenia.
Rób na spokojnie i myśl co robisz.
Dla bezpieczeństwa, podczas pierwszego uruchamiania zasilacza ( a później samego wzmacniacza) włącz w szereg z uzwojeniem pierwotnym żarówkę 60W - z razie zwarcia zaświeci się żarówka.
Załączniki
gitd 001.jpg

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 22 mar 2012, o 22:04

tak?czy tam gdzie żarówka wstawić bezpiecznik
Kopia gitd 001.jpg

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: end » 23 mar 2012, o 07:24

Źle podłączyłeś to trafo do mostka, pomyśl logicznie i zastanów się zrobiłeś źle, bo zaczynam się obawiać, że zrobisz sobie krzywdę.
Żarówka wpięta prawidłowo, ale podłączenie do mostka ŹLE.

Zobacz przykładowy schemat zasilacza symetrycznego i zastanów się co u Ciebie jest nie tak.
W każdym razie nie podłączaj tego, bo poleci wszystko z dymem.

Obrazek

Wróć do „Live sound, gitara, nagłośnienie, światło, instalacje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości