Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

problem z podłączeniem piecyka

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 7 lut 2012, o 08:57

Wczoraj kupiłem:
mostek prostowniczy 10a 800v bo innego nie było
paste termoprzewodzącą
kondensatory 4700uF 50v,bo mówiłeś żeby zmienić,i tu właśnie nie wiem po co?

Dodano po namyśle

i tylko mieli BD249c
I tak będę musiał zamawiać na allegro więc które kupić 2N3055 i BDX18 czy BD249c-mam i BD250?
które będą lepsze?
czym i czy dużo się różnią?
Ostatnio zmieniony 7 lut 2012, o 09:10 przez sebapunk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: end » 7 lut 2012, o 12:35

Mostek będzie ok.
Kondensatory lepiej wymienić na 50V dlatego, że napięcie zasilania będzie około 40V więc takie na 40V będą pracowały w górnej granicy swojego napięcia znamionowego co może mocno przełożyć się na ich żywotność co w konsekwencji może okazać się szybką awarią wzmacniacza.
Dla mnie czy dasz 2N i BDX czy BD jest bez różnicy, byle parametrami były na tyle zbliżone, żeby układ pracował poprawnie w każdych warunkach.
Chcesz zobaczyć czym się różnią?
Proszę, oto noty katalogowe tranzystorów:
http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 249C.shtml
http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 250C.shtml
http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 3055.shtml
http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... BDX18.html

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 8 lut 2012, o 20:00

Czy to ma być tak podłączone?
bez tytułu.jpg

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 13 lut 2012, o 20:54

I czemu nie odpisujesz?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: end » 17 lut 2012, o 01:31

Witam. Wybacz, za spóźnioną odp. ale nie zaglądałem do tematu ostatnio, bo nie działało powiadomienie z forum i nie dostałem żadnych wieści czy ie odzywałeś, czy też nie ;)
Co do tranzystorów, to jest ok, podłącz je tak jak rozrysowałeś. Nie zapomnij o podkładkach izolujących i paście termo-przewodzącej (typu H)

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 19 lut 2012, o 19:41

A do tych BD trzeba podkładki bo ich nie mam,da się je czymś zastąpić.

Awatar użytkownika
ECC88
-
-
Posty: 408
Rejestracja: 23 paź 2009, o 15:28
Lokalizacja: Köln

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: ECC88 » 19 lut 2012, o 20:41

Jeżeli radiatory będą całkowicie odizolowane od reszty układu (od masy lub innych potencjałów) to możesz podkładek nie zakładać ale tego nie polecam.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: end » 19 lut 2012, o 21:44

A nawet jak już nabędziesz podkładki, to zanim polutujesz to do płytki, sprawdź czy nie ma przejścia/rezystancji pomiędzy radiatorem a odizolowanym tranzystorem - ustawienie miernika na zakres do 1M Ω
W ten sposób unikniesz niepotrzebnych kłopotów, a to często się początkującym zdarza.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: ACeK » 19 lut 2012, o 21:47

Obrazek Jesli masz miernik to sprawdz czy w tranzstorach jest przejscie miedzy srodkowa (kolektorem) nozka a obudowa tranzystora tam gdzie jest dziurka :twisted: (jak juz stwierdzisz ze jest) :idea: to pomysl co by sie stalo jak by dwa rozne trazystory byly na tym samy radiatorze :?: Dlatego tak jak napisal ECC88 mozesz dac bez podkladek ale tylko gdy dasz 2 radiatory (na tym samy radiatorze takie same tranzystory) ktore nigdzie nie beda podlaczone. Jesli masz jeden a :no: dasz podkladek to zrobisz :!: boom Obrazek

BTW jak uruchamiasz wzmacniacz daj na razie tylko po jednym tranzystorze jak bedzie wszystko dzialalo to mozesz dodac nastepna pare :idea:

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 19 lut 2012, o 22:03

między środkową nóżką a obudową jest przejście.
jednak kupie te podkładki.

Dodano

co myślicie o tych trafo? będą się nadawać?
http://allegro.pl/transformator-toroida ... 97685.html

http://allegro.pl/trafo-ozn-ts-180-7-2x ... 74705.html

Awatar użytkownika
ACeK
-
-
Posty: 1522
Rejestracja: 30 mar 2003, o 19:35
Lokalizacja: Kielce

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: ACeK » 19 lut 2012, o 22:19

Obrazek kup to tansze a ze uzywane to nie ma znaczenia za to ma wieksza moc Obrazek

Awatar użytkownika
ECC88
-
-
Posty: 408
Rejestracja: 23 paź 2009, o 15:28
Lokalizacja: Köln

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: ECC88 » 19 lut 2012, o 22:43

Tak jak pisze ACeK.

Ten drugi jest super. Sprawdzony już w niejednej aplikacji audio, i moc też powinna wystarczyć.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: end » 20 lut 2012, o 00:17

No tak, tyle, że napięcia po stronie wtórnej są trochę za niskie i nie wyciągnie pełniej mocy, więc jeśli Ci pasuje takie coś, to o.k - wtedy nie wiem czy jest sens dokładanie kolejnej pary tranzystorów.
Jak dla mnie to 200W i 2x30V ≈ to minimum aby osiągnąć jakąś sensowną moc, biorąc pod uwagą sprawność samego wzmacniacza, który pracuje przecież w klasie AB
Ten drugi jest super. Sprawdzony już w niejednej aplikacji audio, i moc też powinna wystarczyć.
Ale akurat do tej aplikacji słabo się sprawdzi, czy jednak się mylę?

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 21 lut 2012, o 18:09

jeszcze będę szukał

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 21 lut 2012, o 18:25

czyli najlepsze trafo by było 2x20v,2x30v 200w tak?
a jaki amperaż ?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: end » 21 lut 2012, o 19:21

Fajnie jakby miał przy napięciu 2x30V te 2x3,5 - 4A i 2x 20V 2x0,5 -0,8A
Ale taki to chyba na zamówienie, więc szacowany koszt takiego trafa, to około 150zl nówka - mówię o trafie toroidalnym.
Może na początek faktycznie zbuduj na słabszym trafie - będzie dużo taniej, a jak kupisz dobry gitarowy głośnik z dużą skutecznością, to powinien wystarczyć do nagłośnienia małej salki.
Podstawą jest dobry głośnik, bez niego "zabawa" w takie budowanie pieca mija się z celem... Przerobiłem to kilka razy aż w końcu zrozumiałem, że wzmacniacz to jedynie połowa sukcesu. Nie biorąc już pod uwagę gitary, jej przetworników itd.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 21 lut 2012, o 19:38

a do tej końcówki można podłączyć 2 głośniki ?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: end » 21 lut 2012, o 23:25

Jasne, nawet wskazane, ale pod warunkiem, że oba będą takie same.
Musisz tylko zwrócić uwagę, żeby po połączeniu głośników (np. równolegle) impedancja wypadkowa nie była mniejsza niż impedancja wzmacniacza.
Czyli, jak połączysz dwa 8 Ω to impedancja wypadkowa będzie 4 Ω , jak dwa 4 Ω to będzie 2 Ω - zasada jak przy łączeniu rezystorów. W przypadku szeregowego połączenia impedancja będzie rosła w górę, oczywiście takie połączenia maja swoje skutki, możesz przybliżyć sobie temat:
http://www.tremolo.pl/Artykuly/Glosniki ... owych.html

Do tego koniecznie powinieneś przeczytać to:
http://www.tremolo.pl/Artykuly/Glosniki ... arowe.html

Ja na Twoim miejscu zainteresowałbym się nawet używkami z allegro, byle gitarowymi w rozmiarze 12" - taka paczka na 2x 12" da niezłego kopa.

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: janek11389 » 22 lut 2012, o 11:28

Witam! Problem jest taki że nie opłaca się kupować trafa i palić tranzystory, bo w tej samej cenie, a nawet czasem taniej kupisz cały wzmacniacz, łącznie z zasilaczem, końcówką i obudową. Jedynie co się opłaca robić to konstrukcje lampowe, bo w rzeczywistości nie jest to takie drogie, a chcą za to krocie.
Pozdrawiam
http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... wzmacniacz
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ion=1&sg=0
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... ory=0&sg=0

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 22 lut 2012, o 17:12

tak tylko to są wzmacniacze a nie piece gitarowe

Wróć do „Live sound, gitara, nagłośnienie, światło, instalacje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości