Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

problem z podłączeniem piecyka

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 25 sty 2012, o 19:13


Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: end » 2 lut 2012, o 18:11

Zrobiłeś to?
O jakim przesterze mówisz?
Z Twojego opisu wynika, że nie uruchomiłeś jeszcze końcówki mocy, bo pytasz gdzie wpiąć trafo...
Od czegoś trzeba zacząć, więc może zacznij od uruchomienia końcówki mocy.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 2 lut 2012, o 18:31

Witam.Końcówke mocy zrobiłem tylko nie wiem jak podłączyć ją do przesteru.

download/file.php?mode=view&id=4015

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: end » 2 lut 2012, o 18:41

Tak bezpośrednio nie radzę podłączać, bo to tak jakbyś liniowo wpiął się do wzmacniacza, wiec w momencie włączenia masz głośność na full.
Możesz zastosować potencjometr na wejściu końcówki mocy, ale nie w tym rzecz. Tobie potrzebny jest przedwzmacniacz a przester wpinasz do niego (gitara - przester - przedwzmacniacz - końcówka mocy) Masz jakiś przedwzmacniacz? Najlepszy byłby z pętlą efektów, wtedy masz większe możliwości regulacji i tym samym większe możliwości brzmieniowe.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 2 lut 2012, o 22:26

Przedwzmacniacz właśnie zaczynam robić,tylko co z tego jak nie wiem jak to podłączyć,dlatego prosił bym o schemat np. taki jak podałem linka w 1 poście.Ale dzięki za rady.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: end » 2 lut 2012, o 23:54

Jeśli Twoje trafo daje 2x24V, to masz po wyprostowaniu ponad 33V, więc tutaj stabilizatory serii 78XX i 79XX będą pracować prawie na granicy max. Uwe a to oznacza, że będziesz musiał je zaopatrzyć w dobre radiatory, bo może się sporo grzać - spore straty. Na wejściach stabilizatorów dodaj jeszcze kondensatory ceramiczne 100nF
Możesz na próbę zastosować rezystory 470-510 Ω /5W w szereg na wejściach stabilizatorów i zobaczyć jakie napięcia będą po włączeniu preampu - ktoś już kiedyś stosował ten patent i przeszło. Można też zastosować LM317, ale znowu to lekko skomplikuje układ, bo trzeba będzie trochę przerobić.
Rozwiązań jest kilka, zależy czym się operuje i jakie ma możliwości.
Sam preamp nie bierze dużo prądu, wiec nie powinno się bardzo grzać.
Zwróć uwagę czy wlutowałeś poprawnie stabilizatory - zobacz wyprowadzenia w nocie aplikacyjnej.
A najlepiej to zastosować osobne trafo do zasilania tych stabilizatorów np. 2x20≈ chyba, że masz toroida i możesz nawinąć trochę uzwojenia drutem o przekroju np. 0.5mm. Ja tak u siebie zrobiłem i działa już ładnych parę lat. Podejrzewam jednak, że łatwiej Ci będzie zakupić dodatkowe trafo.

Nie wiem czy wiesz, ale końcówka mocy na tym zasilaczu nie wyciągnie magicznych 100W, bo masz zbyt niskie napięcie zasilania, ale jak zastosujesz głośnik o wysokiej skuteczności, to powinno huczeć - w sumie głośnik to druga połowa sukcesu.
Dołączam obrazek z połączeniem modułów, przewody staraj się dawać jak najkrótsze a ten od masy daj jakiś grubszy.
Załączniki
podl..jpg

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 3 lut 2012, o 18:20

Bardzo ci dziękuję za ten schemat i rady,ale ja jeszcze nie kupiłem trafo,więc może jakieś inne?
2x24v takie było w projekcie.Jeszcze nie wiem jakie dać potenciometry A czy B do przesteru i do przedwzmacniacza.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: end » 3 lut 2012, o 19:18

Jeśli nie masz trafa i chcesz dopiero zakupić to przydałoby się np. toroidalne z czterema odczepami 2x28V i 2x19V /250-300W Tylko licz się z tym, że do preampu w tym wypadku musiałbyś dorobić osobny moduł (mostek prostowniczy i kondensatory filtrujące) w sumie żaden problem takie coś wykonać w podstawowej wersji.
Do tego zmieniłbym kondensatory we wzmacniaczu na wyższe napięcie 50V, pojemność powinna wystarczyć.
A schemat przesteru gdzie masz? Chodzi o tego BOSS'a?
Tam są pokazane wszystkie o charakterystyce B, ale w PL często jest odwrotnie, więc musiałbyś zastosować A - pod warunkiem, że produkowane w PL. Czyli B w zachodnich schematach to nasze A czyli liniowe. Z literką A u nas liniowe to na zachodzie logarytmiczne - wszystko odwrotnie. Ale nie jest tak jednak zawsze, są wyjątki i można kupić nie takie jak się chciało :)
Co do preampu, charakterystyki są opisane na schemacie ideowym a że to projekt Janka, to zapewne potencjometry sa opisane "po Polsku" ;)

Nie piszesz nic o głośniku jaki zastosujesz, masz już coś na oku?

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 3 lut 2012, o 20:02

Głośnik mam narazie 10w taki z kolumny ponieważ i tak nie gra ta konstrukcja.
podłączyłem końcówkę pod 41v a przester pod 22v i nie gra.podłączyłem pod połączone ze sobą akumulatory.

Czy to wina iż żle być może wlutowałem stabilizatory?
Czy że żle podłączyłem głośnik?
podl.[1].jpg
podl.[1].jpg (32.99 KiB) Przejrzano 14253 razy

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: end » 3 lut 2012, o 20:18

Powoli. Te akumulatory to gdzie Ty podłączasz? Pokaż na schemacie jak podpinasz zasilanie do koncówki mocy.
Zajmijmy się najpierw uruchomieniem końcówki mocy. Preamp w drugiej kolejności.
Pokaż tylko jak to zasilasz. Jak łączysz akumulatory i jakie akumulatory?

Na zdjęciu powyżej pokazałeś zdjęcia końcówki mocy jaką wykonałeś, a gdzie są tranzystory mocy z radiatorami?

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 3 lut 2012, o 21:05

A o jakie tranzystory ci chodzi?
podl.[2].jpg

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: end » 3 lut 2012, o 21:48

Nie, no tak to nie da rady Panie kolego :)
Musisz mieć zasilacz symetryczny + GND - czyli dwa potencjały, dodatni i ujemny względem masy a Ty masz tutaj szeregowo łączone baterie. To nie ma prawa działać w tej konfiguracji.
bez transformatora z CZTEREMA odczepami 2x28V nie uruchomisz tego a łączenie nawet dwóch akumulatorów to pomyłka. Poczytaj trochę o zasilaczach ( przeanalizuj zwłaszcza rys. 10.7 i 10.14)
http://elportal.pl/ea/zasilacze.html

Co do tranzystorów mocy...
Chodzi o te, które pokazałem na rysunku w zielonym kółeczku :)
Jeśli nie masz tych tranzystorów, to tak jakbyś nie miał kół w samochodzie a chciał jechać...
Załączniki
amp_.png

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 3 lut 2012, o 21:56

Przepraszam za moje lamerskie pytania.
Jak już kupie te tranzystory to gdzie je wlutować? to jest płytka projektu kogoś innego i tam nie widzę tych tranzystorów a jemu to działa.
73_1172171009.jpg
69_1172171218.jpg

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: end » 3 lut 2012, o 22:36

Te tranzystory to kluczowa sprawa, bez nich wzmacniacz nie będzie działał i tyle, nie ma takiej możliwości.
Być może nie widziałeś tych tranzystorów, bo one są lutowane nie do płytki a oddzielnie na radiatorze, który też potrzebujesz, bo bez niego spalisz tranzystory. Do tego musisz zastosować podkładki izolujące i pastę silikonową typu H - termo-przewodzącą. Oczywiście jeśli każdy tranzystor będzie miał osoby radiator, to wystarczy sama pasta, ale że raczej spotyka się jeden "kawał" blachy, to trzeba izolować. To jakie podkładki izolujące będą Ci potrzebne, zależy od rodzaju tranzystorów jakich użyjesz. Tutaj masz do wyboru w obudowie TO-3 (2N3055 i BDX18 - para komplementarna)
Zobacz tutaj jak wygląda i masz trochę opisu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/2N3055
Lub też zamienniki podane w schemacie BD249 i BD250, które są w obudowie SOT-93 i w sumie trochę łatwiej się je montuje na radiatorze - bo nie trzeba dziur jak w TO-3, ale za to potrzebne są tulejki izolujące śrubkę mocującą od obudowy tranzystora, która jest połączona z jedną z nóżek - chyba kolektorem w celu lepszego odprowadzania ciepła ze struktury tranzystora. To tyle o stopniach końcowych.

Przede wszystkim, jak widać, to na płytce końcówki mocy masz już zintegrowany zasilacz, więc do płytki lutujesz bezpośrednio przewody z transformatora zasilającego. Wcześniej odpowiednio połączonymi uzwojeniami w szereg, "środkowe" łączenie odczepów lutujemy do GND - masy, a pozostałe dwa druty do nóżek mostka Graetza - nóżki z oznaczeniem ≈ i gotowe. Zasilacz jest.
Druga sprawa to bezpieczniki.. ja u Ciebie na zdjęciu takowych nie widzę, więc nie wiem czy ich nie ma, czy zastosowałeś może zworki ;) więc jeśli nie ma tych bezpieczników, to wiadomo, że wzmacniacz nie zadziała, bo zasilacz nie podaje napięć.

Szczerze mówiąc, niestety nie wykazujesz nawet minimum wiedzy, nie masz podstaw elektroniki i trudno będzie Ci uruchomić taki wzmacniacz, bo do tego wszystkiego dochodzi regulacja prądu spoczynkowego, który musisz ustawić dobrze, bo inaczej albo ugotujesz tranzystory, albo wzmacniacz będzie zniekształcał sygnał. A już nie wspomnę o jakimś możliwym błędzie, którego nie będziesz w stanie zlokalizować - a często się tak dzieje niestety.
Nie chcę Cię zniechęcać, ale z drugiej strony szkoda czasu i nerwów - chyba, że masz czas, to o.k :) Zacznij o teorii i jakichś podstaw praktycznych, to Ci trochę naświetli sprawę i możemy zabierać się za uruchamianie tego cuda.
Na Twoim miejscu na początek przygód ze wzmacniaczami zbudowałbym jakiegoś prostszego, coś np. na LM3886 lub TDA7294, to proste wzmacniacze, praktycznie nie wymagają uruchamiania i po poprawnym montażu działają od pierwszego włączenia.
Wtedy taką końcówkę mocy łączysz sobie z preampem, który masz i gotowe :)
Ale powiem Ci z własnego doświadczenia... głośnik, bez porządnego głośnika nigdy nie będziesz zadowolony z brzmienia tej konstrukcji, bo niestety wszystkim się wydaje, że jak zbudują sami, to musi grać dobrze, no tak dobrze... ale pod warunkiem, że użyje się dobrej jakości komponentów a w tych właśnie komponentach musi znaleźć się dobry głośnik TYPOWO gitarowy - chodzi tutaj przede wszystkim o pasmo przenoszenia i skuteczność - oczywiście inne parametry też, ale to już głębsza dyskusja.
Co zamierzasz?

Dodano:

Na tym zdjęciu pokazałem na czerwono - radiator, na pomarańczowo kable połączeniowe pomiędzy płytką końcówki mocy a tranzystorami mocy umieszczonymi na radiatorze.
Załączniki
69_1172171218.jpg

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 4 lut 2012, o 20:32

Bezpieczniki mam wlutowane tylko zdjęcie jest przestarzałe.
Nie dawno zrobiłem boss ds-1 i działa,dla tego wziąłem się za piec gitarowy.
Zawsze dąże do celu więc z wielkim trudem ale postaram się zrobić ten piec z twoją pomocą[jeżeli będziesz mi chciał pomóc].

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 4 lut 2012, o 21:22

W poniedziałek jadę do elektronicznego czyli jakieś 35km od mojej miejscowości,więc mam kupić:
tranzystor-jak kupie 2N3055 i BDX18 to będzie git [ Bo mają być dwa tak? ]
radior
pastę termoprzewodzącą
mostek prostowniczy GRAETZA-tylko czy taki ?- 4A 600V czy inny

I CZY COŚ JESZCZE BĘDZIE POTRZEBNE DO TEJ KONSTRUKCJI? bo nie chciał bym drugi raz jechać do sklepu.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: end » 5 lut 2012, o 12:08

Witam. Mostek daj raczej z zapasem np. 8 - 10A
Obrazek

Co do tranzystorów, to jeśli dostaniesz radiator z o otworami pod TO-3 to takie zakup, ale podejrzewam, że łatwiej Ci będzie zastosować te BD249, BD250.
A napisz jak wygląda sprawa z chassis do tego wzmacniacza, masz już jakieś?
Bo jeśli masz blachę, to wystarczy nawiercić kilka otworów na tranzystory i gotowe, bo chassis wtedy pełniłoby funkcję radiatora. Podkładki pod TO-3
Obrazek

Jak będziesz jednak stosował te w obudowie TO-3, przydadzą Ci się rurki termokurczliwe.
No i napisz jak sprawa z tym transformatorem zasilającym, bo to ważna sprawa, bez tego nie uruchomisz wzmacniacza.
Jakiś multimetr rozumiem posiadasz?

Dodano:

A radiator np. taki: http://allegro.pl/radiator-aluminiowy-l ... 52341.html

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: pajaczek » 5 lut 2012, o 12:29

W poniedziałek jadę do elektronicznego czyli jakieś 35km od mojej miejscowości,
Tak abstrahując od tematu głównego, ale czy nie opłaci Ci się bardziej zamówić części online, ceny zwykle niższe, a i koszty dostarczenia pewnie mniejsze niż dojazd tych 35km... no i wygoda.
No chyba że przy okazji załatwiasz inne rzeczy.
Co do mostka, to budujesz zasilacz na Uwy 20-30V, więc nie potrzebujesz mostka na aż 600V (nie zaszkodzi, ale nie potrzeba), z dużym zapasem 100V (czy z małym zapasem 50V) wystarczy. Za to apmeraż sugerował bym większy.

sebapunk
-
-
Posty: 128
Rejestracja: 19 sty 2012, o 20:40

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: sebapunk » 5 lut 2012, o 12:55

Pajaczek,przy okazji załatwiam inne sprawy.
Chassis jeszcze nie mam,ale będe miał.
Multimetr posiadam.
no to nie wiem,chassis będe miał na pewno to kupować radiory czy nie?
A trafo to doradźcie mi jakie bo chciałem zrobić tak :trafo -końcówka mocy -przedwzmacniacz -przester
i żeby pomiędzy przedwzmacniaczem a przesterem wstawić przełącznik i to działało na jednym trafo.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Re: problem z podłączeniem piecyka

Postautor: end » 6 lut 2012, o 22:35

Jeśli chcesz uruchamiać końcówkę mocy, to najlepiej jakbyś już miał chassis, bo wtedy odpada problem radiatora.
Trafo takie jak pisałem, ale raczej nie licz, że kupisz takie gotowe. Trzeba by na zamówienie chyba, że trafisz gdzieś takiego gotowca :)

Wróć do „Live sound, gitara, nagłośnienie, światło, instalacje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości