Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jakie trafa do wzmacniacza 18W?

krzychusss
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 20:07
Lokalizacja: ok. Poznania

Jakie trafa do wzmacniacza 18W?

Postautor: krzychusss » 12 wrz 2007, o 18:41

Witam!
Autorzy użyli transformatorów z firmy GDS Amps (18 Watt Set). Ja kompletuję dopiero części i zastanawiam się, gdzie u nas kupić jakieś odpowiedniki.
Nawet nie za bardzo wiem, czego szukać...

Link do schematu (PDF)

Proszę o jakąś pomoc.

Pozdrawiam,
Krzych

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Postautor: janek11389 » 12 wrz 2007, o 20:33

Witam! Jeżeli chcesz kupić trafa głośnikowe to możesz tutaj spróbować, http://mkpt.pl/index.php/cPath/9 a jeżeli chcesz nawinąć sobie samemu, to możesz z tego skorzystać http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/transfor.htm
Tam jest dość mocno wyżyłowane napięcie jak do tych lamp, nie wielkim przyrostem mocy, to może lepszym rozwiązaniem było by podmienienie tych lamp, na EL 34 i podniesienie jeszcze troszeczkę napięcia anodowego, co spowodowałoby zwiększenie dwukrotnie mocy!
Czasem warto pójść na skróty http://allegro.pl/item244232388_wzmacni ... _mp3_.html

krzychusss
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 20:07
Lokalizacja: ok. Poznania

Postautor: krzychusss » 13 wrz 2007, o 08:34

Więc mam problem ze zdobyciem transformatora zasilania.
Rozumiem, że musi on mieć napięcia wtórne 290V i 6,3V. Czy zastosowanie innych lamp - na przykład wspomnianych przez ciebie EL 34 (zamiast EL 84?), pozwoliłoby na zastosowanie zasilacza o niższym napięciu wtórnym?
A może prościej będzie... eee, nie wiem, jak to się fachowo nazywa - "podnieść" napięcie już PO zasilaczu (za pomocą jakiegoś prostego układu)?


Pozdrówki,
Krzychu

PS. Co do trafa głośnikowego, to podana przez Ciebie strona, ma niestety przestój. Mógłbyś napisać mi, jakie parametry powinno mieć to trafo?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 13 wrz 2007, o 09:04

Ale to jak już chcesz PP na EL34 to na pewno większe napięcie zasilania niż dla PP EL84 i trzeba liczyć się, że moc trafa trzeba będzie dać dużo większą.
Dziwne, że w tym schemacie podali, że trafo ma mieć 18W to za stanowczo za mało, takie trafko powinno mieć około 50-60W mocy żeby w układzie PP te EL84 mogły oddać swoją moc a do tego dochodzi żarzenie lamp, bo na to też potrzeba mocy.

Kup po prostu nowe trafo na zamówienie i tyle... i wiadomo w sklepie będzie drożej, bo nówka.
Można jeszcze zapytać kogoś prywatnie czy nie nawinąłby takiego trafa dla Ciebie, pewnie trochę taniej by było.
Rozumiem, że musi on mieć napięcia wtórne 290V
To ma być symetryczne czyli 2x290V
Czy zastosowanie innych lamp - na przykład wspomnianych przez ciebie EL 34 (zamiast EL 84?), pozwoliłoby na zastosowanie zasilacza o niższym napięciu wtórnym?
To raczej odwrotnie :)

krzychusss
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 20:07
Lokalizacja: ok. Poznania

Postautor: krzychusss » 13 wrz 2007, o 09:17

Że będzie drogo, to już wiem - zrobiłem sobie mały kosztorys :)
No, domyślam się ze schematu, że ma być 2x290V i do tego jeszcze 2x6,3V (do żarzenia, tak?).
Czyli - w skrócie: pytać o trafo zasilające na 230V, z wtórnymi 2x290V i 2x6,3V o mocy jakiejś 60W, tak?
Sorry za te głupie pytania... :)

I jeszcze jedna rzecz - czy można użyć w tym układzie rezystorów ceramicznych?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 13 wrz 2007, o 13:03

Czyli - w skrócie: pytać o trafo zasilające na 230V, z wtórnymi 2x290V i 2x6,3V o mocy jakiejś 60W, tak?
Może być 50W zwróć też uwagę na wydajność prądową żarzenia. ma być 3.5A 6.3V≈

Zrób na tych EL84 jak jest w schemacie a jak bardzo chcesz na EL34 to już proponuję inny układ - przynajmniej końcówkę mocy inną, bo przedwzmacniacz można zostawić.
I jeszcze jedna rzecz - czy można użyć w tym układzie rezystorów ceramicznych?
Po co? ceramiczne są zazwyczaj dużej mocy a tutaj metalizowane 0.6W wystarczą. Z braku laku można zastosować węglowe.

Co do EZ81 możesz sobie darować ją, chyba, że bardzo chcesz to ok, można na to miejsce zastosować zwykłe diody półprzewodnikowe np. 1N4007 (1000V 1A)

Najlepiej to pokaż to trafo ze schematu gościowi który będzie Ci to nawijał, bo niestety w elektronice prawie każda pomyłka kosztuje...

krzychusss
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 20:07
Lokalizacja: ok. Poznania

Postautor: krzychusss » 13 wrz 2007, o 13:07

I jeszcze jedna rzecz - czy można użyć w tym układzie rezystorów ceramicznych?
Po co? metalizowane conajmniej 0.6W
No, w porządku, ale nie mogę znaleźć, np. 150 Ohm/5W.
Nie wybrałem się jeszcze do sklepu, ale biegam po stronach internetowych i nie mogę poszukać.
Pozostaje tylko problem trafa głośnikowego - znajdę coś używanego czy faktycznie muszę dać do nawijania?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 13 wrz 2007, o 13:14

Polecam sklep cybor-tech albo TME i tam sobie poszukaj. Na pewno w cybortechu są.
Jeśli nie znajdziesz 130Ω/5W to spokojnie możesz zastosować 120Ω, ale jak już mocno Ci zależy to kup 120Ω i 10Ω i podłącz szeregowo :)
Bo chyba mowa o rezystorze w katodzie EL84?

Co do traf... z sieciowym możesz mieć problem żeby dostać takie jak w schemacie i tzreba będzie na zamówienie, ale głośnikowe spokojnie można kupić używane byle by było PP od EL84.

Pewnie za chwile zapytasz o kondensatory w zasilaczu... skąd wziąć na napięcie 450V?
Można kupić producenta JJ, ale są drogie.
Dobrym wyjściem z tej sytuacji jest połączenie szeregowo kondensatorów, ale trzeba pamiętać, że jak łączysz szeregowo to pojemność spada a napięcie rośnie.
Czyli jak łączysz szeregowo dajmy dwa kondensatory o pojemności 400V/100µF to wychodzi połowa czyli 50µF ale napięcie znamionowe rośnie do 800V.
Inaczej ma się sprawa przy łączeniu równoległym, wtedy pojemność rośnie a napięcie znamionowe "stoi w miejscu" czyli nie zmienia się.
Jeśli zostawisz lampę w prostowniku to nie radzę przekraczać pojemności które są podane w schemacie, bo większa pojemność oznacza większy chwilowy prąd ładowania kondensatora co znacznie wpływa na żywotność takiej lampy w prostowniku - to po prostu ją szybciej zabija.

krzychusss
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 20:07
Lokalizacja: ok. Poznania

Postautor: krzychusss » 13 wrz 2007, o 13:30

A czy montowanie lamp ECC83 i 6P14P zamiast oryginalnych coś zmieni (chodzi mi głównie o trafo)?
Faktycznie - znalazłem już potrzebne elementy - dzięki!

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 13 wrz 2007, o 13:39

A czy montowanie lamp ECC83 i 6P14P zamiast oryginalnych coś zmieni (chodzi mi głównie o trafo)?
Faktycznie - znalazłem już potrzebne elementy - dzięki!
W sumie nic, one są zamienne ze sobą więc nie ma problemu.

krzychusss
-
-
Posty: 6
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 20:07
Lokalizacja: ok. Poznania

Postautor: krzychusss » 13 wrz 2007, o 18:22

Co do traf... z sieciowym możesz mieć problem żeby dostać takie jak w schemacie i tzreba będzie na zamówienie, ale głośnikowe spokojnie można kupić używane byle by było PP od EL84.
Za sieciowym się już rozejrzałem i czekam na odpowiedź producenta. Z głośnikowym mam problem: nie mam pojęcia, czego szukać - gdybyś mógł podrzucić jakąś nazwę przykładowego modelu czy coś... Może nawet sam nawinąłbym, ale nie bardzo wiem, od czego zacząć. Np, wyczytałem, że częstotliwość minimalna dla wzmacniaczy gitarowych może wynosić około 60Hz, ale co z maksymalną?
Pewnie za chwile zapytasz o kondensatory w zasilaczu... skąd wziąć na napięcie 450V?
Można kupić producenta JJ, ale są drogie.
Dobrym wyjściem z tej sytuacji jest połączenie szeregowo kondensatorów, ale trzeba pamiętać, że jak łączysz szeregowo to pojemność spada a napięcie rośnie.
Czyli jak łączysz szeregowo dajmy dwa kondensatory o pojemności 400V/100µF to wychodzi połowa czyli 50µF ale napięcie znamionowe rośnie do 800V.
Inaczej ma się sprawa przy łączeniu równoległym, wtedy pojemność rośnie a napięcie znamionowe "stoi w miejscu" czyli nie zmienia się.
Jeśli zostawisz lampę w prostowniku to nie radzę przekraczać pojemności które są podane w schemacie, bo większa pojemność oznacza większy chwilowy prąd ładowania kondensatora co znacznie wpływa na żywotność takiej lampy w prostowniku - to po prostu ją szybciej zabija.
No, to mnie teraz zagiąłeś...

petersz
-
-
Posty: 580
Rejestracja: 2 gru 2005, o 18:26
Lokalizacja: ---

Postautor: petersz » 13 wrz 2007, o 18:46

End, gdzie i po ile kupiłeś te kondensatory JJ?

Pozdrawiam,
Piotr.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 13 wrz 2007, o 23:59


Awatar użytkownika
Pi-Vo
Moderator
Moderator
Posty: 145
Rejestracja: 30 wrz 2003, o 15:20
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » 23 wrz 2007, o 07:24

Kondensatory 100u 450V łatgwo kupić a cena nie jest kosmiczna.
http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f ... 0/450SNPHT
http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f ... 100/450SNP
Oczywiście nie tylko w TME, to tylko przykład.Nie muszą być przecież JJ.

petersz
-
-
Posty: 580
Rejestracja: 2 gru 2005, o 18:26
Lokalizacja: ---

Postautor: petersz » 24 wrz 2007, o 15:27

Gdzieś czytałem (nie w piśmie audiofilskim, broń Boże), że na brzmienie ma nie tylko wpływ pojemność kondensatorów w filtrze, ale i jego „jakość”; coś z częstotliwościami bodajże, nie pamiętam niestety dokładnie...

Pozdr.

Awatar użytkownika
Pi-Vo
Moderator
Moderator
Posty: 145
Rejestracja: 30 wrz 2003, o 15:20
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Postautor: Pi-Vo » 24 wrz 2007, o 17:20

Zapewne chodzi o zastępczą rezystancję szeregową określaną jako ESR (Eqwivalent Serial Resistance) która rzeczywiście zależy od częstotliwości bo kondensator, szczególnie elektrolityczny ma indukcyjność własną która razem z pojemnością tworzy obwód rezonansowy i przy częstotliwości rezonansowej kondensator niczego nie filtruje bo reaktancja (zastępcza rezystancja) jest maksymalna.Ma to znaczenie w zasilaczach impulsowych gdzie częstotliwość do odfiltrowania wynosi od ok.30KHz do nawet 1MHz ale w zasilaczach sieciowych na 50Hz to nie ma znaczenia i nie trzeba stosować kondensatorów Low ESR, takich jak w zasilaczach impulsowych czy płytach głównych gdzie są przetwornice.Zawsze można ten elektrolit 100uF zdublować kondensatorem np.100nF poliestrowym albo polipropylenowym który dla większych częstotliwości ma małą wartość ESR.Jednak w praktyce ma to tak małe znaczenie że nie stosuje się w firmowych konstrukcjach bo nie słychać efektów.Ja mierzę wartość ESR cyfrowym miernikiem RLC firmy CHY i w ten sposób oceniam czy kondensator z wylutu jest do wyrzucenia, czy do zastosowania.Większość kondensatorów wymontowanych z używanych monitorów, których wiele zezłomowałem jest dobra.

petersz
-
-
Posty: 580
Rejestracja: 2 gru 2005, o 18:26
Lokalizacja: ---

Postautor: petersz » 25 wrz 2007, o 14:18

Czyli potwierdzono, że wartość ESR nie ma wpływu na brzmienie, w przypadku wzmacniaczy lampowych? Czyli jednoznaczne to jest z tym, że nie ma znaczenia, jakiej firmy jest kondensator, jak jest wykonywany, byle by miał określoną pojemność? Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego np. jeden kondensator 47µF/450V kosztuje 2zł, drugi zaś 4zł. Wątpię, by 2zł różnicy było spowodowane jedynie o 15°C większą wytrzymałość na korzyść drugiego.

Pozdrawiam,
Piotr.

P.S.
Przepraszam za off-topic, trochę tu pojawiło się postów odbiegających od tematu; proszę więc moderatorów o ew. wydzielenie części.

Wróć do „Live sound, gitara, nagłośnienie, światło, instalacje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości