Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wzmacniacz 3x100 W z kitów

Dj DeX2007
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 16 sty 2007, o 07:12
Lokalizacja: Chorzów

Wzmacniacz 3x100 W z kitów

Postautor: Dj DeX2007 » 16 sty 2007, o 07:22

Witam!

Jestem na etapie konstrułowania własnego wzmacniacza z kitów i jestem w kropce bo niewiem co mam zrobic szukam schematu ( kitu ) konstrukcju która wylaczy 3 wzmacniacze AVT 2153 i przełaczy mnie na wzmacniacz słuchawkowy AVT471 po włorzeniu do gniazda wtyku słuchawek


I 2 pytanie jaki mocny transformator poczebuje zeby z jednego zasilic 3 kity AVT2153
wiem tyle ze musi byc to troidalny i niewiem ile mam miec odczepów ani nic kazdy kit ma miec moc 100W
Załączniki
Zmachol by Dj DeX  2.JPG
SCHEMAT BLOKOWY MOJEGO WZMACNIACZA

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 16 sty 2007, o 11:02

Do zasilania trzech takich kitów proponuję trafo o mocy 450 - 500VA dwa odczepy po 28V~ i dużą baterię kondensatorów tzn. po 30.000uF na połówkę.
Ty chcesz tego używać w domu czy planujesz na tym robić disco?
Jakie kolumny chcesz tym napędzać.
Napisz, bo to ważne wtedy będę wiedział konkretnie co mógłbym zaproponować.

Dj DeX2007
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 16 sty 2007, o 07:12
Lokalizacja: Chorzów

Postautor: Dj DeX2007 » 16 sty 2007, o 12:26

Mam zestaw 2 kolumny 100 W z zwrotnica i subofer 100 W będzie to gralo w domu i podpięte do kompa i turnera moze jakies prywatki domowe zaliczy :)


masz jakis pomysł zeby zroby po włozeniu słuchawek wyłaczaly sie wzmacniacze ??

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 16 sty 2007, o 12:33

Można by zastosować gniazda typu jack które mają z boku takie blaszki i działają na zasadzie przełącznika.
Jak wyciągasz jack'a z gniazda to metalowe blaszki się rozwierają i "puszczają" sygnał na końcówki mocy, a jak wsadzisz jack'a to się zwierają i zamykają tym samym dopływ sygnału do wejśc końcówek mocy.
Miałem gdzieś takie gniazdo, poszukam zrobię zdjęcie i zobaczysz sobie jak to wygląda - można wyciagnąc ze starych wzmacniaczy takie coś!

P.S. Temat przeniosłem na prośbę kolegi Janek i tutaj dalej będziemy "rozgryzać" Twój problem.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 16 sty 2007, o 13:25

Kolega już ma "upatrzony" wzmacniacz. Jest to kit AVT2153 - aplikacja TDA7294
Schemat i opis można znaleźć tutaj:

http://www.sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2153.pdf

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator
Posty: 2653
Rejestracja: 24 sty 2005, o 00:39
Lokalizacja: Winny gród

Postautor: pajaczek » 16 sty 2007, o 15:23

Zdaje sobie sprawe, ze tematyka wzmacniaczy audio jest mi obca jak zawartosc puszki sardynek przed otwarciem (wiem ze ma grac i tyle), ale czy takie polaczenie
Mam zestaw 2 kolumny 100 W z zwrotnica i subofer 100 W
Wzmacniacz 3x100 W
nie jest przypadkiem troche przekombinowane ??

Osobiscie mam kolumienki Tonsil Perfect 150W, i jakis wzmacniaczyk (unitry... chyba, nawet nie pamietam), z wyjsciem 2x35W albo 4x25W, a i tak nie moge go na tych kolumienkach podkrecic do konca.

Dj DeX2007
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 16 sty 2007, o 07:12
Lokalizacja: Chorzów

Postautor: Dj DeX2007 » 16 sty 2007, o 19:28

Z tyłu głosnika pisze 4 ohm i 100W wienc tak napisalem na forum i dzięki za rozwiązanie problemu :) jeszcze jedna proscba prosze o podanie nazwy tego jacka albo jakies fotki :) z góry wielkie dzięki

Dj DeX2007
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 16 sty 2007, o 07:12
Lokalizacja: Chorzów

Postautor: Dj DeX2007 » 16 sty 2007, o 20:25

Własnie chodziło mi tak jak mój poprzednik napisał :)

Jeszcze jedno pytanie jakie jest lepsze zasilanie symetryczne czy normalne ??

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Postautor: janek11389 » 16 sty 2007, o 20:41

To nie ma tak czy lepsze czy gorsze zależy jakie potrzebujesz i do czego, w twoim wypadku końcówki będą zasilane napięciem symetrycznym, a o zasilanie przedwzmacniacza nie masz się co martwic, tak czy siak, to i tak będzie brane z zasilacza końcówki!

Dj DeX2007
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 16 sty 2007, o 07:12
Lokalizacja: Chorzów

Postautor: Dj DeX2007 » 16 sty 2007, o 20:51

Do zasilacza przedwzmacniacza Filtra subofera i wzmacniacza słuchawkowego będzie iny transformator

Mam pytanie czy mozna zamiast tego wtyku zastosowac jakis układ jesli tak to jaki ??

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Postautor: janek11389 » 16 sty 2007, o 22:43

To są standardowe gniazda takie gniazdo kosztuje od 1,10zl do 4zł zależy, jakie kupisz. Nie bardzo widzę inne z wyłącznikiem, a jeżeli zmienisz na inne to i wtyk w słuchawkach też będziesz musiał podmienić wiec chyba tylko taką podmianą, sobie zrobisz pod górkę!

Dj DeX2007
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 16 sty 2007, o 07:12
Lokalizacja: Chorzów

Postautor: Dj DeX2007 » 16 sty 2007, o 23:07

chodzi mi o jakis układ scalony !! zrobic jakąs płytke :)

janek11389
-
-
Posty: 682
Rejestracja: 5 cze 2004, o 10:57

Postautor: janek11389 » 17 sty 2007, o 07:16

Twoje pytania są tak kruckie i nie ścisłe, że już się pogubiłem, i nie bardzo wiem, o co teraz pytasz, chodzi Ci o gniazdo na płytkę, czyli takie do druku, jeżeli tak, to też takie są, czy o scalak do płytki, jako końcówkę?

Nastek
-
-
Posty: 9
Rejestracja: 13 gru 2006, o 14:31
Lokalizacja: Rabka

Postautor: Nastek » 17 sty 2007, o 08:59

A czemu nie zastosowac wyłącznika głośników na przednim panelu wzmacniacza. Widziałem to w wielu fabrycznych układach. Oczywiście nie puszczałbym sygnału z końcówek mocy bezpośrednio przez niego tylko przez przekaźniki.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 17 sty 2007, o 10:48

nie jest przypadkiem troche przekombinowane ??

Osobiscie mam kolumienki Tonsil Perfect 150W, i jakis wzmacniaczyk (unitry... chyba, nawet nie pamietam), z wyjsciem 2x35W albo 4x25W, a i tak nie moge go na tych kolumienkach podkrecic do konca.
Witam. W sumie nie, bo jak wiadomo lepiej sterować kolumny z większym zapasem mocy we wzmacniaczu a nie jak to się utarło, że jak kolumny 100W to wzmacniacz 80W - bo spalisz... no jak ktoś jest debilem to pewnie przekręci gałkę głośności na max. kolumny zaczną ryczeć i po wszystkim. Np. ja do 100W kolumn używam wzmacniacza 150W i naprawę różnica jest jak podłączam taki 35W. Taki 35W wysteruje kolumny do pewnego momentu a później już zaczyna się moment przesterowania się wzmacniacza - mówię o wysterowaniu przy większych mocach, bo czasami lubimy dać tzw. czadu! :)
Jeszcze jedno pytanie jakie jest lepsze zasilanie symetryczne czy normalne ??
Takie napięcie jest stosowane tam gdzie jest to wymagane, ale wiadomo że takie wzmacniacze na pojedyncze napięcie mają zazwyczaj małe moce. Np. w sprzęcie estradowym gdzie masa to poważna sprawa, gdzie prądy naprawdę są duże nie stosuje się pojedynczych napięć a do tego dochodzi elektrolit na wyjściu wzmacniacza.
Gdzie ważną rzeczą jest prowadzenie samej masy, "masa wejściowa" i "masa wyjściowa".
Ja stosuje prawie zawsze zasilanie symetryczne a zwłaszcza tam gdzie układy mają bardzo dużą czułość wej.


Do zasilacza przedwzmacniacza Filtra subofera i wzmacniacza słuchawkowego będzie iny transformator
To jak już kupujesz nowe trafo to po prostu zamów z jednym odczepem więcej...
chodzi mi o jakis układ scalony !! zrobic jakąs płytke
Zamiast sobie uproscić to sobie utrudniasz i zwiększasz koszt. A to zajmuje dodatkowe miejsce, dodatkowy mostek, kondensatory w filtrze itp.
A czemu nie zastosowac wyłącznika głośników na przednim panelu wzmacniacza. Widziałem to w wielu fabrycznych układach. Oczywiście nie puszczałbym sygnału z końcówek mocy bezpośrednio przez niego tylko przez przekaźniki.
Ale zaproponowałem bardzo proste rozwiązanie i nie trzeba przełącznika, bo w momencie włożenia jack'a do gniazda automatycznie zamyka to dopływ sygnału do końcówek mocy i tym samym nie ma sygnału.
Owszem, można sobie zastosować przełącznik na słuchawki, albo po prostu włącznik na wyjsciu wzmacniacza. Tak jak jest to w starej TOSCA itp.

Dj DeX2007
-
-
Posty: 7
Rejestracja: 16 sty 2007, o 07:12
Lokalizacja: Chorzów

Postautor: Dj DeX2007 » 17 sty 2007, o 14:33

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc TOPIC OFF :)

Wróć do „Live sound, gitara, nagłośnienie, światło, instalacje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość