Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wzmacniacz HexFet 80V/us AVT-2625

Awatar użytkownika
ro_beri
-
-
Posty: 5
Rejestracja: 7 mar 2004, o 20:19

Wzmacniacz HexFet 80V/us AVT-2625

Postautor: ro_beri » 7 mar 2004, o 20:22

Witam. Zamierzam zrobić ten wzmacniacz. Chciałbym sie dowiedziec czy ktoś go wykonał i jak mu działał.

witek0987
-
-
Posty: 12
Rejestracja: 23 mar 2007, o 11:01
Lokalizacja: śląsk

Postautor: witek0987 » 16 cze 2008, o 09:02

Witam
A ja mam takie pytanie odnośnie tego wzmacniacza.
Czy przy rezygnacji z rezystora R18 (22R/5W) Kondensatory C5,C7 łączę do masy (punkt S) czy do punktu R?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 16 cze 2008, o 12:54

Do punktu R, bo wtedy omijasz tylko rezystor ograniczający napięcie na wejściach stabilizatorów. Jeśli zasilasz układ z niższego napięcia to owszem rezystora nie musi być, w przeciwnym wypadku lepiej dać ten rezystor, bo stabilizatory zagrzeją się na "śmierć" a nawet niespodziewanie ulegną uszkodzeniu.

witek0987
-
-
Posty: 12
Rejestracja: 23 mar 2007, o 11:01
Lokalizacja: śląsk

Postautor: witek0987 » 16 cze 2008, o 21:01

pomimo zastosowania radiatorów?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 17 cze 2008, o 08:46

pomimo zastosowania radiatorów?
Można spróbować i zobaczyć jak zachowają się stabilizatory. W każdym razie najlepiej zmierz napięcie na wejściach stabilizatorów czy mieści sie w granicy dopuszczalnego napięcia Uwe.
A tak swoją droga to jaki problem zastosować ten rezystor? czy nawet jakiś o troszkę większej lub mniejszej wartości. To kosztuje grosze albo wygrzebać z jakiegoś złomu elektronicznego i gotowe :)

witek0987
-
-
Posty: 12
Rejestracja: 23 mar 2007, o 11:01
Lokalizacja: śląsk

Postautor: witek0987 » 18 cze 2008, o 11:25

pomimo zastosowania radiatorów?
A tak swoją droga to jaki problem zastosować ten rezystor? czy nawet jakiś o troszkę większej lub mniejszej wartości. To kosztuje grosze albo wygrzebać z jakiegoś złomu elektronicznego i gotowe :)
Nie chodzi o koszty bo te są marginalne ale o to, czy ten rezystor (przy dużej mocy wydzielanej na nim) nie będzie podgrzewał zbytnio elektrolitów które są w jego pobliżu (a są one naprawdę blisko niego). To będę wiedział po złożeniu tego układu.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 18 cze 2008, o 11:31

Faktycznie jest dosyć blisko, ale wydaje mi się, że on nie grzeje się aż tak bardzo żeby ogrzewał kondensatory. Zawsze można zostawić dłuższe nóżki i wygiąć go bardziej w stronę zewnętrzną płytki lub nawet zamontować go gdzieś obok do blachy. Myślę, że te kilka cm drutu nie zrobią żadnej różnicy.
Ale zrób jak uważasz, bo może to będzie wystarczające :)

witek0987
-
-
Posty: 12
Rejestracja: 23 mar 2007, o 11:01
Lokalizacja: śląsk

Postautor: witek0987 » 10 lip 2008, o 19:24

Jestem w trakcie składania tego wzmacniacza i stanąłem (może na prostej sprawie) na potencjometrze wejściowym.
Jaką powinien mieć rezystancję?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 11 lip 2008, o 00:01

Może na początek daj 47kΩ/B (logarytmiczny)

witek0987
-
-
Posty: 12
Rejestracja: 23 mar 2007, o 11:01
Lokalizacja: śląsk

Postautor: witek0987 » 6 sie 2008, o 18:21

Dla potencjalnych osób które składałyby ten wzmacniacz. Zamiast zenerek 6,2V zasilających wzmacniacze operacyjne montujcie od razu zenerki na 7,5V. Scalaki mają 18Volt maksimum.
Przydałby się teraz do tego wzmacniacza jakiś ciekawy projekt przedwzmacniacza.

milosss

Postautor: milosss » 26 lis 2008, o 12:39

Witam!
Sądzę że kit avt3008 nadawał by się do tego wzmacniacza,a Wy????

http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/48289/ ... ntazu.html

witek0987
-
-
Posty: 12
Rejestracja: 23 mar 2007, o 11:01
Lokalizacja: śląsk

Postautor: witek0987 » 2 sty 2009, o 10:28

Ciekawa propozycja, ale jakoś nie jestem przekonany do elektronicznych przełączników.

Czy aby wzmacniacz ten pracował jako mostkowy wystarczy użyć układu SSM 2142 (unbalanced-to-balanced converter) czy potrzebny jest jakiś inny układ?

witek0987
-
-
Posty: 12
Rejestracja: 23 mar 2007, o 11:01
Lokalizacja: śląsk

Postautor: witek0987 » 21 sty 2009, o 15:38

Pomocy
Złożyłem jeden układ odpalił od razu a teraz składam drugi i mam problem.
Napięcie zasilające symetryczne 2x12V podłączone pod punkty R,S,T, wmontowane diody D2,D4.
Nie mogę wyregulować prądów spoczynkowych. Maksymalna wartość jaką mogę uzyskać to ~3mV w obu kanałach?!
Ciekawostka, jak ustawię potencjometr PR1 na prawie maksa to na jednym z kanałów TV pojawiają się zakłócenia pochodzące z wzmacniacza.
Gdzie szukać przyczyny? Wymieniłem tranzystory T6,T7 ale bez skutku.
Napięcie zasilające układy AD 16,7V.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 21 sty 2009, o 16:48

Witam. Sprawdź poprawność montażu, bo jeśli jeden działa to i drugi musi...
Może zapomniałeś jakiejś zworki, pomyliłeś wartość rezystora, zimny lut, pęknięta ścieżka?
Wieczorem zajrzę w schemat to coś pomyślimy, bo aktualnie nie mam możliwości.

witek0987
-
-
Posty: 12
Rejestracja: 23 mar 2007, o 11:01
Lokalizacja: śląsk

Postautor: witek0987 » 21 sty 2009, o 21:49

Sprawdziłem.
Znalazłem jeden błąd na druku ale to nie istotne (R5 od wejścia A druk nie jest wytrawiony i był zwarty do masy).
Najdziwniejsze, że oba kanały zachowują się tak samo.

witek0987
-
-
Posty: 12
Rejestracja: 23 mar 2007, o 11:01
Lokalizacja: śląsk

Postautor: witek0987 » 22 sty 2009, o 15:34

Zmagań ciąg dalszy.
W jednym kanale wymieniłem wszystkie tranzystory w drugim nie. Efekt ten sam co powyżej.
Wymontowałem tranzystory zabezpieczające T4,T5 i teraz regulacja prądu spoczynkowego odbywa się tak: do pewnego momentu regulacja działa w zakresie od 0 do 3mV potem gwałtowny skok do wartości ok. 56mV (nic powyżej ani poniżej tej wartości).
Zaczyna brakować mi już pomysłów na ten układ.

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości