Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

AVT 303

n0rbi
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 30 sty 2004, o 21:33
Kontaktowanie:

AVT 303

Postautor: n0rbi » 30 sty 2004, o 21:52

Nio wiec qpilem tio, zlozylem wszystko, i moje uwagi i pytania:
- Punkty, gdzie trzeba przylutowac potencjometry sa zle oznaczone (trza patrzyc na schemat i wg niego przylutowac)
- na plytce nie ma 1 kondensatora oznaczonego, i wogole nie ma C10
- zlozylem to i nie dziala :( i mecze sie z tym, patrze czy na pewno wszystko dobrze zlutowalem ale nic :(
a mianowicie :
- jak sie cokolwiek podlaczy na wejscie, to na wyjsciu jest czysty sygnal,
- dioda LED swieci, nawet jak sie nacisnie ten przelacznik, czyli wg mnie cos jest w tej czesci ukladu ktora odpowiada za wlaczanie
i teraz prosba o pomoc, bo ja juz nie mam sil, przelutowalem wszystko jeszcze raz i nic :( moze ktos wie co to moze byc ? z gory THX za odp !!

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 1 lut 2004, o 20:31

Do nóżki nr.4 US1 podepnij masę zasilania (-)
Tez miałem ten problem. :wink:
Miłego pogrywania :D

Falco76
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 2 lut 2004, o 10:48

Postautor: Falco76 » 2 lut 2004, o 10:58

Kurde!!! U mnie nawet dioda nie świeci. Jak podłączyliście przełącznik i wejście z wyjściem??? Do czego jest miejsce O na płytce? Ktoś to to uruchomił?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 2 lut 2004, o 20:22

Kurde!!! U mnie nawet dioda nie świeci. Jak podłączyliście przełącznik i wejście z wyjściem??? Do czego jest miejsce O na płytce? Ktoś to to uruchomił?
Hmmm schematu dokładnie niepamiętam ale te O to jest opisane na schemacie.
Ale chyba jest to - zasilania.
Co do wej a wyj to naprawde jest banał i jest opisany na schemacie jak byk.Ale jak co to napisze Ci które to punkty. :wink:
Muszę sprawdzić w domu.
A ty sprawdź poprawnośc montażu :!:
Jutro napiszę :wink:
Pozdro!

n0rbi
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 30 sty 2004, o 21:33
Kontaktowanie:

Postautor: n0rbi » 2 lut 2004, o 21:54

Dziala !! :) BIG THX !! :) wystarczylo ta nozke podpiac, a zdawalo mi sei ze na plytce jest oki .... ;) jeszcze raz THX :)

Falco76
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 2 lut 2004, o 10:48

Postautor: Falco76 » 3 lut 2004, o 00:11

norbi - którą nóżkę podpiełeś? czwarta to pierwsza z lewego górnego rogu? U mnie na początku nic nie świeciło, ale podpiełem tak jak jest na schemacie ideowym i nic. Dioda świeci się tak jak u Ciebie poprzednio a na wyjściu mam dokładnie tak jak Ty - buczenie. U Ciebie działa wszystko tak jak powinno?

Falco76
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 2 lut 2004, o 10:48

Postautor: Falco76 » 3 lut 2004, o 08:23

The End - tam jest wszystko porypane. Na schemacie ideowym jest inaczej i na montażowym inaczej. Pytanie, której wersji się trzymać? Jak podłączyłem potencjometry, we/wy, przełącznik i diodę led - tak jak na schemacie montażowym to nic się nie działo. Teraz przelutowałem wszystko tak jak na ideowym i jest tak jak wyżej napisałem.

Może napisalibyście do których miejsc na płytce podpinać we i wy, diodę led potencjometry i przelącznik? Już mnie trafia z tym kitem!!!

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 3 lut 2004, o 18:44

Buczenie na wyj.... :o :? musialeś coś naprawdę pomieszać bo kolega nOrbi uruchomił kit i działa. :P
Nie mam schematu do tego kitu,gdzieś w domu mi się zawieruszył....ale będe szukał.
Jeśli chcesz to poczekaj ja powinienem go zanaleźć do jutra przeszukam chate.

n0rbi
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 30 sty 2004, o 21:33
Kontaktowanie:

Postautor: n0rbi » 3 lut 2004, o 20:11

Falco - czwarta to jak patrzymy od strony druku, tak zeby napis avt303 byl w lewym gornym rogu to jest to prawa gorna nozka, trzymaj sie schematu, bo to jak podlaczyc jest totalnie pokopane, nie szukasz przypadkowo C10 ? :>

Falco76
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 2 lut 2004, o 10:48

Postautor: Falco76 » 3 lut 2004, o 23:48

Norbi - C10 mam podłączony szeregowo z potencjometrem - tylko teraz nie mam przy sobie schematu i nie pamiętam w którym dokładnie miejscu, ale na pewno nie na płytce. Napisz mi gdzie podpiełeś diodę led i przełącznik. Powiedz chociaż, jak to gra :lol: ? Warto było?

n0rbi
-
-
Posty: 4
Rejestracja: 30 sty 2004, o 21:33
Kontaktowanie:

Postautor: n0rbi » 4 lut 2004, o 20:22

Led do K i L (nie pamietam gdzie + a gdzie -) a przelacznik m i n, reszte sam musisz wylukac ze schematu, hehehe ja tez skapnalem sie gdzie ma byc C10 ale co sie ja go nie naszukalem na plytce ;) A jak brzmi to sie nie bede wypowiadal bo pieca nie mam i do zwyklego wzmacniacza mam to podlaczone :(

Falco76
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 2 lut 2004, o 10:48

Postautor: Falco76 » 5 lut 2004, o 15:01

Ja też nie mam typowego wzmacniacza gitarowego, tylko podepnę po wieżę. Nadal mnie martwi ten kit - bo mam wszystko podłączone tak jak Ty i nadal lipa. Obawiam się, że któryś z elementów jest skopany. Jak wkładam wtyczkę IN i zrobię krótkie zwarcie na M i N to dioda się zapala, ale już nie mogę wyłączyć.

Dobrze przynajmniej, że wiem że może zadziałać. Walczę dalej!!!

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 5 lut 2004, o 20:24

Hmmm dziwne to wszystko....znalazłem schemat i jest trochę innaczej z tymi połaczeniami.
Ty podłączyłeś wegług schematu ideowego czy tak jak tam pokazali punktami ?
można by stwierdzić że coś uległo uszkodzeniu....napewno dobrze włożyłeś US1? (tam są takie jakby wyciącia na US).
Dzisjaj postaram sie wytrawic płytkę i poskładać ten kit,(akurat mam all części :mrgreen: )
Daj znac jak idzie. :wink:

Falco76
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 2 lut 2004, o 10:48

Postautor: Falco76 » 6 lut 2004, o 09:20

The end - na początku miałem podłączone tak jak na schemacie montażowym, ale jak nie zadziałało zacząłem szukać przyczyn. Teraz mam tak jak jest na schemacie. Nie mam w chacie żadnych oscyloskopów. Dlaczego nie można zrobić takiego kitu bez konieczności dodatkowych wysterowań. Kity są chyba kupowane raczej przez mniej doświadczonych entuzjastów lutownicy, jak zobaczyłem ceny oscyloskopów to stwierdziłem, że bedę sobie kręcił tym potencjometrem jak mi się będzie podobało.

Działa!!! Po ciężkiej walce udało się. Był skopany C1.

Jest tylko małe "ale". Jak się włączy to nie można go wyłączyć. Co to może być?
Ostatnio zmieniony 16 lut 2004, o 15:51 przez Falco76, łącznie zmieniany 1 raz.

Falco76
-
-
Posty: 23
Rejestracja: 2 lut 2004, o 10:48

Postautor: Falco76 » 16 lut 2004, o 15:48

Działa!!! Po ciężkiej walce udało się. Był skopany C1.

Jest tylko małe "ale". Jak się włączy to nie można go wyłączyć. Co to może być?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 18 lut 2004, o 18:30

Może byc ten CMOS

iron
-
-
Posty: 1
Rejestracja: 27 kwie 2005, o 08:19
Lokalizacja: Hureczko

Postautor: iron » 27 kwie 2005, o 08:34

Witam, wybacze że poruszam jescze raz ten temat ale niedaje mi on spokoju bo składam go i składam i złożyć niemoge :( jestem raczej marnym elektronikirm ale elementy na płytce raczej poprawnie zamontowałem i zrobiłem errate znaczy masa do 4 nużki US1, ale mam problem z podłączeniem gniazd wejściowych i wyjściowych potencjometrów i zasilania bo ponoć te na schemacie są źle oznaczone a z ideowego :568: to zabardzo niemoge sie wyznać:( i wzwiązku z tym prosze wszystki choć troche lepiej znającuch się odemnie o pomoc, a mianowicie jak ktos miałby poprawny schemat połączeń tych wyprowadzeń to prosiłbym przesłanie na e-mail sylwo-83@tlen.pl lub jak ktos jest w stanie mi wytłumaczyć w poście jakie korekty mam zrobić na schemacie. Ufff ale sie napisałem, z góry dziękuje za zainteresowanei i pomoć

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 27 kwie 2005, o 11:34

Hej, jak znajdę dzisiaj chwilkę czasu to rozrysuję Ci jak to podłączyć.
Pozdr.

RcTomek
-
-
Posty: 357
Rejestracja: 18 lip 2005, o 17:28
Lokalizacja: Głogów / Wrocław

Postautor: RcTomek » 18 lip 2005, o 17:46

Witam!
Mam ten sam problem co n0rbi, nóżke US1 mam podłączoną do masy, ale na wyjściu nadal mam czysty sygnał...A przerzutnik ani myśli "drgnąć" -- dioda jak świeciła, tak nadal świeci :( Nie wiem co z tym zrobić :?
Z góry thx za pomoc :)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Posty: 4977
Rejestracja: 7 maja 2003, o 11:18
Lokalizacja: Jedlina Zdrój
Kontaktowanie:

Postautor: end » 18 lip 2005, o 18:15

Już nie pamiętam układu :(
A robiłeś podłączenia tak jak na schemacie? Czy tak jak pokazano "obrazowo" ?

Wróć do „Kity AVT”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości